Ένοπλες Συρράξεις

Ανάλυση BBC: Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Τελ Αβίβ – Τα πιθανά σενάρια

Αγωνία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα μετά το χτύπημα με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ, αφού πλέον η προσοχή στρέφεται στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα;

Τον τρόπο που θα μπορούσε το Ισραήλ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση απασχολεί τον πλανήτη που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, με τον αναλυτή του BBC, Frank Gardner, να δίνει ένα πιθανό πλάνο.

«Το Ισραήλ υποσχέθηκε "σημαντική απάντηση" στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, εξηγεί ο ίδιος.

Το Ισραήλ ωστόσο, θα μπορούσε σύμφωνα με τον Frank Gardner, να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα καινα χτυπήσει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και εκπαιδευτικά κέντρα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο "μεσαίο σκαλοπάτι", όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης».

Βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι», μιας πολύ επικίνδυνη κλιμάκωσης και οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή περιμένουν να δουν την έκταση και την δριμύτητα της απάντησης του Ισραήλ.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ