Ένοπλες Συρράξεις

Αεράμυνα από ατσάλι: "Το 99% των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ αναχαιτίστηκαν"-Τα συστήματα ασφαλείας (Βίντεο)

Το Ισραήλ απέδειξε πως διαθέτει μερικές από τις πιο προηγμένες αεράμυνες στον κόσμο και υπερσύγχρονα συστήματα που έχουν υπερασπιστεί και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα στρατεύματα και τους πολίτες του από πυραύλους και κάθε είδους επιθέσεις. 

Το IDF έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη μετά την επιστροφή τους από την κατάρριψη των ιρανικών drones και πυραύλων κρουζ.

"Μαζί με έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών εταίρων, πετύχαμε μια επιτυχή αναχαίτιση του 99% των εναέριων απειλών που εξαπέλυσε το Ιράν. Στεκόμαστε δυνατοί μαζί ενάντια σε κάθε εχθρό που αποτελεί απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του ο Ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως "το 99% των 300 περίπου βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα".

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτόξευσε 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και κανένα δεν μπήκε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Όλοι καταρρίφθηκαν εκτός των συνόρων της χώρας από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

"Άλλοι 30 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν και ούτε ένας δεν μπήκε στον ισραηλινό εναέριο χώρο", υποστήριξε. "25 από αυτά καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία", σύμφωνα με τον Χαγκάρι.

Επιπλέον, ο Χαγκάρ τόνισε πως το Ιράν εκτόξευσε 120 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Μερικοί από τους πύραυλους κατάφεραν να παρακάμψουν την άμυνα του Ισραήλ, χτυπώντας την αεροπορική βάση Nevatim στο νότιο Ισραήλ.

Προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές στις υποδομές στο Nevatim, αλλά η αεροπορική βάση λειτουργεί κανονικά.

Πρόσθεσε πως "μια χούφτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ και την Υεμένη εν μέσω της επίθεσης, αν και κανένα δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο".

Η αεράμυνα του Ισραήλ

Η αεράμυνα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε απόσταση βολής από ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, αλλά και από βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από τους Χούθι της Υεμένης

Περίπου το 15% του αμυντικού προϋπολογισμού του Ισραήλ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Από την ίδρυσή του το 1948, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχει διατεθεί για τα προηγμένα αμυντικά συστήματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του. Αλλά η εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς από τη μια οι ΗΠΑ παρέχουν περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και από την άλλη παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη και όπλα στο Ισραήλ.

Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος)

Αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ το 2011 μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ βοήθησαν και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του συστήματος άμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Συνεισέφεραν τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα Iron Dome από το 2011 έως το 2021, καθώς και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2022.

Αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.

Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί. Το «Iron Dome» απευθύνεται σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν «ότι ο στόχος του Iron Dome είναι να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τη συνεχή απειλή των ρουκετών αναχαιτίζοντάς τους». Οι IDF περιέγραψαν το Iron Dome με τρία επίθετα: «Ακρίβεια, ταχύτατος και ικανός».

Οπλισμένο με πυραύλους αναχαίτισης Tamir, το αμυντικό σύστημα πολλαπλών αποστολών μπορεί να καταρρίψει εχθρικές ρουκέτες και πυροβολικό έως και 43,5 μίλια μακριά. Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα διαθέτει έναν σταθμό ραντάρ που ανιχνεύει και παρακολουθεί την πορεία των εχθρικών πυραύλων πριν εκτοξεύσει έναν πύραυλο για την αναχαίτισή τους. Οι πύραυλοι παρακολουθούν το στόχο τους με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και πυροδοτούνται στον αέρα όταν πλησιάσουν.

Αν και το Iron Dome δεν έχει τέλειο ρεκόρ αναχαίτισης, έχει εμποδίσει την πλειονότητα των εχθρικών πυρών στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ειδικά σε περιόδους έντονων πυρών από μαχητές της Χαμάς. Όμως το Iron Dome είναι μόνο ένα επίπεδο αυτού που θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Οι πύραυλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τα βλήματα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι είναι επίσης ακριβοί. Οι πύραυλοι Tamir που εκτοξεύονται από το Iron Dome εκτιμάται ότι ο καθένας κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια.

David's Sling (Σφεντόνα του David)

Το μεσαίο στρώμα του αμυντικού συστήματος είναι το David's Sling, ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 185 μιλίων. Γνωστό και ως Μαγικό ραβδί, το ευέλικτο πυραυλικό σύστημα φέρει έως και 12 αναχαιτιστές.

Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του, παρέχει αξιολόγηση των απειλών σχεδιάζει και ελέγχει την αναχαίτιση, που συμπληρώνεται από το ραντάρ πολλαπλών αποστολών του συστήματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εναέριων απειλών.

Σύστημα όπλων Arrow

Το ανώτερο στρώμα του εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Arrow-3, ικανό να προσβάλλει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερα ύψη, καθώς και να αναχαιτίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαλλιστικούς πυραύλους.

Το αναχαιτιστικό Arrow-3 λειτουργεί με το οπλικό σύστημα Arrow Weapon System, το πρώτο επιχειρησιακό, εθνικό, αυτόνομο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο, σύμφωνα με την Israel Aerospace Industries, τον κύριο ανάδοχο του AWS.

Το Arrow-3 λειτουργεί σε συνδυασμό με τον προκάτοχό του, το Arrow-2, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων πυρηνικών κεφαλών χρησιμοποιώντας έναν αναχαιτιστή δύο σταδίων.

Ο αναχαιτιστής του Arrow-3 «είναι ένας πύραυλος παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με το Arrow-2, επεκτείνει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του κράτους του Ισραήλ», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.


Τον Νοέμβριο του 2023, το Ισραήλ επιβεβαίωσε την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του Arrow-3 για να σταματήσει έναν εισερχόμενο εχθρικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητές Χούτι από την Υεμένη, καθιστώντας την πρώτη φορά που και τα τρία επίπεδα της εναέριας άμυνας του Ισραήλ λειτουργούσαν ταυτόχρονα.

«Όλα αυτά παρέχουν προστασία σε κάθε στρώμα της αεράμυνας και επιτρέπουν τη βέλτιστη προστασία του ισραηλινού εσωτερικού μετώπου», ανέφερε τότε ο IDF σε ανακοίνωσή του.

Σύστημα πυραύλων «Όλα σε ένα»
Σχεδιασμένο για να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους με κάνιστρα, συμπεριλαμβανομένων των I-Derby SR, I-Derby ER και Python-5 SR, μπορεί να προσβάλει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα, με μέγιστο βεληνεκές έως 24,8 μίλια και ύψος έως 7,4 μίλια, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Σύστημα πυραύλων «Όλα σε ένα» Σχεδιασμένο για να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους με κάνιστρα, συμπεριλαμβανομένων των I-Derby SR, I-Derby ER και Python-5 SR, μπορεί να προσβάλει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα, με μέγιστο βεληνεκές έως 24,8 μίλια και ύψος έως 7,4 μίλια, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ