ελληνικά αεροσκάφη
Ένοπλες Συρράξεις

Τα ελληνικά F-16 δεν θα είναι ο «από μηχανής θεός» που χρειάζεται η Ουκρανία-Κίεβο: «Θα φτάσουν όταν είναι ήδη πολύ αργά για εμάς...»

«Ακόμη και ένας Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχους είπε νωρίτερα μέσα στον μήνα πως οι αναμενόμενες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 δεν είναι πλέον επίκαιρες» ανέφερε η διάσημη σελίδα National Interest των ΗΠΑ σε νέο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της με τίτλο: «Τα F-16 δεν θα νικήσουν τον πόλεμο για την Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε τα Ευρωπαϊκά Ούτε τα Ελληνικά F-16 θα Αλλάξουν τα Πράγματα

Όπως όλα δείχνουν Ουκρανοί και Αμερικανοί παραδέχονται αυτό που είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, δηλαδή το γεγονός πως οι επικείμενες παραδόσεις μαχητικών F-16 από την Δύση στο Κίεβο δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των εχθροπραξιών, ανεξαρτήτως τον αριθμό που θα λάβουν οι Ουκρανοί.

Παράλληλα όμως φαίνεται πως οι συζητήσεις περί πώλησης κάποιων από των 32 ελληνικών μαχητικών F-16 Block 30 στην ουκρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζονται κανονικά, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ουκρανικό αμυντικό μέσο ανέφερε πως τα 412 εκατομμύρια ευρώ είναι μία πιθανή τιμή για τα ελληνικά «Γεράκια».

Όπως προαναφέραμε, ένας Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχους δήλωσε στις αρχές του φετινού Απριλίου πως το Κίεβο παραλαμβάνει τα όπλα που αιτείται με μεγάλη καθυστέρηση, πράγμα που καθιστά τα ίδια τα οπλικά συστήματα μη χρήσιμα την στιγμή που παραδίδονται. Ουσιαστικά, οι Ουκρανοί ακολουθούν την γνωστή λαϊκή φράση «άντρα τον θέλω, τώρα τον θέλω» αλλά τα πράγματα προφανώς και δεν λειτουργούν έτσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αυτές που ασκούσαν βέτο για πολλούς μήνες στην μεταφορά μαχητικών δυτικής παραγωγής στην ουκρανική αεροπορία φοβούμενες κλιμάκωσης της έντασης με την Μόσχα. Εν τέλει και μετά από πολλά αιτήματα ενέκριναν την μεταφορά και φέτος το καλοκαίρι αναμένονται να φτάσουν τα πρώτα F-16 στην χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ελλάδα πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να παράσχει στην Ουκρανία την μεγαλύτερη ποσότητα F-16 μέχρι τώρα. Ως μέρος μίας τέτοιας πιθανής συμφωνίας 32 μαχητικά F-16C/D και 24 Mirage 2000-5 Mk.2 θα μπορούσαν να καταλήξουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου αργότερα εντός του έτους» έγραψε η National Interest επικαλούμενη αναφορές ελληνικών μέσων.

Ένα είναι σίγουρο βέβαια:  το Κίεβο δεν θα παραλάβει τα πρώτα F-16 τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του φετινού καλοκαιριού, δηλαδή περίπου ένα έτος μετά το πράσινο φως του Μπάιντεν στο εν λόγω πρόγραμμα. Παραπονιούνται δικαίως οι Ουκρανοί ή όχι;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ