Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται "Μαύρο καλοκαίρι" για PKK-YPG- Ο Ερντογάν θα τους "χτυπήσει" με μεγάλη ισχύ σε Καντίλ και Βόρεια Συρία

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Ψήνεται" νέα μεγάλη τουρκική στρατιωτική εισβολή σε Βόρειο Ιράκ -Συρία εντός Απριλίου-Ο ρόλος του "Development Road" και τα "απόνερα" στα Ελληνοτουρκικά", επισημαίναμε μεταξύ άλλων ότι  "μια μεγάλης  κλίμακας τουρκική στρατιωτική επιχείρηση τον Απρίλιο σε Βόρειο Ιράκ και Συρία, θα έχει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή μεγάλου όγκου και δυναμικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εκεί, με επακόλουθο να να έχουμε κατά την εκτίμησή μας "ήρεμα" νερά στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού".

"Ψήνεται" συμφωνία Τουρκίας-Ιράκ για από κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK

Την άποψή μας έρχεται να επιβεβαιώσει άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο "Η Τουρκία δεσμεύεται να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ μέχρι το καλοκαίρι", επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την από κοινού καταστολή των κρησφύγετων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή του PKK, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει μια νέα  στρατηγική  για να καταλάβει τον έλεγχο της απόκρημνης μεθοριακής περιοχής του Ιράκ, δημιουργώντας περισσότερα από 100 φυλάκια του στρατού στην περιοχή.

Στόχος του Ερντογάν η δημιουργία "Buffer zone" βάθους 30-40 χλμ εντός Συρίας-Ιράκ

Αυτό ταιριάζει με τον στόχο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει μια διασυνοριακή ζώνη ασφαλείας με το Ιράκ και τη Συρία για την καταπολέμηση της απειλής του PKK και από τις δύο χώρες.

«Είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μας», δήλωσε ο Γκιουλέρ από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

«Αυτό το καλοκαίρι, θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο που θα εξασφαλίσει τα σύνορά μας με το Ιράκ και θα εξαλείψει το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

«Επειδή αυτή είναι η απόσταση όπου έχουν εγκατασταθεί τρομοκράτες και μπορούν να απειλήσουν τη χώρα μας», είπε ο Γκιουλέρ, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τον προτεινόμενο διάδρομο. «Αν κρατήσουμε τους τρομοκράτες τουλάχιστον 30-40 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, το έθνος μας και τα σύνορά μας θα είναι ασφαλή».

Αφού σκοτώθηκαν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ σε επιθέσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις οποίες η Τουρκία κατηγόρησε το PKK, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά του PKK όσο και κατά του παρακλάτου του, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, ή YPG, στη Συρία.

«Θα κάνουμε νέα βήματα για να καλύψουμε τα κενά σε αυτόν τον διάδρομο», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε περιοχές εκτός του ελέγχου του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών συριακών ομάδων εντός της Συρίας.

Αντιδράσεις από Βαγδάτη και Δαμασκό

Το Ιράκ θεωρεί τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο έδαφός του ως παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο έδαφός του.

Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε επίσης την παρουσία του τουρκικού στρατού στο έδαφός της ως κατοχή, απαιτώντας από τα Ηνωμένα Έθνη και την κοινότητα να τη βοηθήσουν να ανακτήσει τον έλεγχό της σε όλα τα εδάφη της που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των υποστηριζόμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένοπλων ομάδων στα βορειοανατολικά , βόρεια και βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και στα νότια."

Οι τρείς (3)  βασικοί λόγοι  πιθανής Τουρκοαμερικανικής Συνεργασίας στη Συρία

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία σε συγκερασμό με την Τουρκία, καθώς και οι επιθέσεις που δέχονται Αμερικανικές βάσεις στη Μ.Ανατολή από φιλο-Ιρανικές οργανώσεις, είναι δυνατόν να αναθεωρήσουν τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας και της στήριξης των Κούρδων του YPG;

Σε αυτό το ερώτημα Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους  οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα του YPG, αναφέροντας:

Πρώτον η σημαντική ανησυχία που διατηρεί η Τουρκία σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG, αναφορικά με την Εθνική της ασφάλεια απαιτεί την προσοχή από την Ουάσιγκτον. Η αγνόηση αυτού του ζητήματος κινδυνεύει να σταματήσει την πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ιδιαίτερα εν μέσω της αυξημένης γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. 

Δεύτερον, οι κλιμακούμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία θέτουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ουάσιγκτον να διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη επ' αόριστον.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη επιδείξει σαφείς προθέσεις για μια δραστική αλλαγή στην πολιτική τους για τη Συρία, πρόσφατες διαρροές από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται  σχέδια αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά τις κουρδικές μονάδες.

Μια τέτοια συνεργασία καθίσταται απαραίτητη εάν η Ουάσιγκτον επιδιώξει να μετριάσει τις συνέπειες οποιασδήποτε αποχώρησης στα μελλοντικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Η προώθηση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναδεικνύεται ως η πιο ορθολογική πορεία για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στη Συρία στο μέλλον.

Δεδομένης της θέσης της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου και μέλους του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση της εμπλοκής της στη σύγκρουση προωθεί τους μακροπρόθεσμους αμερικανικούς στόχους, ενώ υπονομεύει τα πιθανά κέρδη για το Ιράν και τη Ρωσία σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ.

Τρίτον, η  Τουρκο-αμερικανική διαφωνία σχετικά με τις κουρδικές μονάδες , οδηγεί στην ευθυγράμμιση της Άγκυρας με άλλους παίκτες στη Συρία, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, η Ουάσιγκτον στοχεύει να μετριάσει την ολίσθηση της Άγκυρας προς τη ρωσο-ιρανική στρατηγική, η οποία αμφισβητεί την αμερικανική και τη δυτική επιρροή στη Συρία.

Ρεαλιστικά, η τάση της Τουρκίας να συγχρονίσει τα συμφέροντά της με τη Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ΗΠΑ επιδείξουν μια γνήσια δέσμευση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους για την ασφάλεια σχετικά με τις κουρδικές μονάδες."

Εκτίμηση

Καθώς απομένουν μόλις λίγοι μήνες για τη λήξη της θητείας του Προέδρου Μπάιντεν, είναι απίθανο αυτό το χρονοδιάγραμμα να είναι επαρκές για την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχουν μια συνολική επίλυση του θέματος του YPG, δεδομένων των σημαντικών περιπλοκών που υπάρχουν.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι προμηνύονται ιδιαίτερα "θερμοί" και άσχημοι από πλευράς εξελίξεων οι επόμενοι μήνες για τους Κούρδους του ΡΚΚ -ΥPG σε Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία αντίστοιχα.

Άποψή μας είναι ότι η Τουρκία είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με το Ιράκ ,θα επιχειρήσει από τον Απρίλιο και μετά, στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο  το Στρατηγείο του PKK στην οροσειρά του  Καντίλ εντός του Ιράκ και στα σύνορα αυτού με το Ιράν.

Αναφορικά με την Συρία, πιστεύουμε ότι θα διεξάγει παρόμοια επειχείρηση κατά των Κούρδων του YPG με την ανοχή των ΗΠΑ-Ρωσίας και Αραβικών κρατών.

Κοινός στόχος και των δύο  τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων  θα είναι η εξασφάλιση των Κουρδικών περιοχών που δρούν PKK -YPG και η διάνοιξη του "Development Road" που στοχεύει στη σύνδεση των κρατών του Κόλπου με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας ως εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά και της Ινδοευρωπαϊκής οδού που θα διασυνδέει την Ινδία με τις χώρες του Κόλπου-Ιορδανία-Ισραήλ-Ελλάδα-ΕΕ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ