Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σε ετοιμότητα οι Ρώσοι-Η Ουκρανία θα παραλάβει την πρώτη αποστολή πυρομαχικών από Τσεχία τις επόμενες εβδομάδες

Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει την πρώτη παρτίδα πυρομαχικών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία της Τσεχίας για αγορά βλημάτων πυροβολικού από χώρες εκτός ΕΕ, δήλωσε στο Bloomberg την 1η Μαρτίου ο διευθυντής αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής της Τσεχίας, Γιαν Γίρες.

“Ανεξάρτητα από το πόσες χώρες της ΕΕ καταφέρουν να παράγουν πυρομαχικά για την Ουκρανία φέτος, δεν θα είναι αρκετά”, λέει ο Βουλευτής της Ουκρανίας Μίκαελ Ρόθ.

Ο Γίρες ανακοίνωσε την επερχόμενη παράδοση χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες θα χρηματοδοτούσαν την προμήθεια ή από ποια αποθέματα θα προέρχονται τα πυρομαχικά.

Ωστόσο, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Ολλανδία δήλωσαν προηγουμένως την προθυμία τους να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Εργαζόμαστε με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσουμε ότι περισσότερα [οπλικά] συστήματα θα παραδοθούν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάρκοβο τον Μάρτιο.

«Η Ολλανδία θα υποστηρίξει την τσεχική πρωτοβουλία για την αγορά 800.000 φυσιγγίων πυρομαχικών, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Μπορώ να πω ότι θα διαθέσουμε 250 εκατομμύρια ευρώ [για αυτό]», ανέφερε ο ίδιος.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ (218 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία εκτός ΕΕ.

“Η Πράγα βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά πυροβολικού στο εξωτερικό ( και από Ελλάδα) που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ουκρανία εάν άλλες χώρες βοηθήσουν με χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου στις 17 Φεβρουαρίου.

“Η ΕΕ θα προμηθεύσει στην Ουκρανία μόνο το 52% των 1 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού που είχε υποσχεθεί έως τον Μάρτιο του 2024”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Γιαζέφ Μπορέλι, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τη δέσμευση μόνο μέχρι τον Χειμώνα του 2024.

Η Ελλάδα και τα πυρομαχικά των 155 χιλ που έχουν ανάγκη οι Ουκρανοί

Οι ΗΠΑ αγόρασαν  50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Το συνολικό τίμημα που διαπραγματεύθηκε η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια.

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ( Real Fm )

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα και κλείνουμε σιγά-σιγά, λέει κύριε Υπουργέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35. Θέλω το σχόλιό σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο.

Δεν θέλω να μπω, επειδή υπάρχει ένα στοιχείο απορρήτου, σε αριθμούς συγκεκριμένους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι επειδή έχουμε «πέλαγος» αναγκών και είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα”, είχε αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές