Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

ΣΟΒΑΡΟ-Πρώτη επίθεση των Χούτι με υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα κατά πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ- Το Ιράν μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση όπως αποδεικνύουν οι  πρόσφατες αναφορές των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Χούτι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα κατά Πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην Ερυθρά θάλασσα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με  λίαν έγκριτο Αμερικανικό Διεθνές ΜΜΕ, "Οι δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πέντε επιχειρήσεις  αυτοάμυνας σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης μίας εναντίον ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους, ανακοίνωσε την Κυριακή η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ", επισημαίνοντας:

"Το περιστατικό του Σαββάτου σηματοδότησε την πρώτη παρατηρούμενη χρήση των Χούτι ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας τον Οκτώβριο, ανέφερε η CENTCOM.

Το Σάββατο μεταξύ 3 μ.μ. και 8 μ.μ. τοπική ώρα,  οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις αυτοάμυνας εναντίον τριών κινητών  συστημάτων αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ και ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου  σκάφους 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η CENTCOM "αποφάσισε ότι παρουσίαζαν μια επικείμενη απειλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή", ανέφερε ο στρατός σε δελτίο τύπου. «Αυτές οι ενέργειες θα προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα για το Ναυτικό των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία».

Οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει ένα μπαράζ από drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων τους τελευταίους μήνες, στοχεύοντας δεκάδες πλοία και διακόπτοντας έναν κρίσιμο διεθνή ναυτιλιακό διάδρομο. Όταν ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους, οι Χούτι είπαν ότι θα στρέφονταν  μόνο κατά πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ.

Στις 11 Ιανουαρίου, οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σε συνδυασμό με άλλους συμμάχους, εξαπέλυσαν τα πρώτα πλήγματα ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι. Αρκετές μέρες αργότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναχαρακτήρισε το κίνημα των Χούτι ως τρομοκρατική οργάνωση καθώς η ομάδα ενίσχυσε τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Τεράστιο το κόστος για ναυτιλία -αγαθά -προμήθεις λόγω των επιθέσεων των  Χούτι

Η Ερυθρά Θάλασσα, που χρησιμοποιείται τακτικά από εμπορικά πλοία, είναι η κύρια θαλάσσια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Πολλές εταιρείες παρακάμπτουν τώρα την περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Οι γίγαντες της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων των CMA CGA, Equinor, Evergreen, Hapag-Lloyd, Maersk, Orient Overseas και ZIM, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα όσο συνεχίζεται η βία, ανέφερε προηγουμένως το MoneyWatch.

Η ενεργειακή εταιρεία BP τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι ανέστειλε τις αποστολές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Η Ikea προειδοποίησε προηγουμένως για πιθανές ελλείψεις καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες παρακάμπτουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ μίλησε για το θέμα σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η αλλαγή της διαδρομής ενός πλοίου γύρω από την Αφρική προσθέτει περίπου 10 ημέρες και 1 εκατομμύριο δολάρια σε κόστος καυσίμων για κάθε μονόδρομο ταξίδι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

«Οι Χούτι προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα φραγμό στην παγκόσμια ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», είπε ο Γουντ. «Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος για αγαθά και προμήθειες».

Το υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα που χρησιμοποίησαν οι Χούτι "φωτογραφίζει" το Ιράν 

Στο εύλογο ερώτημα επου βρήκαν οι Χούτι  που δεν έχουν αμυντική βιομηχανία,το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που χρησιμοποίησαν κατά πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην Ερυθρά θάλασσα , η απάντηση είναι μία.

Από το Ιράν.

Η συγκεκριμένη επίθεση εκθέτει για δεύτερη φορά  απευθείας το Ιράν μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, αφού είχε προηγηθεί  όπως επισημάναμε σε πρόσφατο έρθρο μας ,"Κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ κατά κατασκοπευτικού πλοίου του Ιράν, το οποίο έδινε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους Χούτι", προκειμένου να πλήξουν εμπορικά  πλοία αλλά και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι  Ιράν και Χούτι είναι "Συγκοινωνούντα δοχεία" . 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...