Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Ανοίγει ο δρόμος" για χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα-Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε αίτημα της Ν. Αφρικής για λήψη πρόσθετων μέτρων

Την ώρα που το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στην πολή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας ,όπου σημειωτέον βρίσκονται συνωστισμένοι πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, η Νότια Αφρική υπέβαλε αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης   (ICJ)  για επείγοντα μέτρα για τη διαφύλαξη της πόλης από μια  πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή.

Ωστόσο το  ICJ  απέρριψε χθές  αίτημα της Νοτίου Αφρικής , αρκούμενο να τονίσει ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί τα  μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα σε προκαταρκτικό στάδιο σε μια υπόθεση-ορόσημο  που εξετάζει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Απόρριψη αιτήματος της Νοτίου Αφρικής  για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Ράφα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ , "Το  ICJ   ανέφερε σε δήλωση  του ότι η «επικίνδυνη κατάσταση» στη Ράφα «απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που υποδεικνύονται από το Δικαστήριο στη Διάταγή του της 26ης Ιανουαρίου 2024, τα οποία ισχύουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα και δεν απαιτεί την υπόδειξη πρόσθετων προσωρινών μέτρων."

Το  ICJ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «παραμένει δεσμευμένο να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και με το εν λόγω Διάταγμα, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την ασφάλεια των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε υποβάλει «επείγον αίτημα» στο ICJ για να εξετάσει εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ με στόχο την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα παραβιάζουν τις προσωρινές εντολές που εξέδωσε το δικαστήριο τον περασμένο μήνα σε υπόθεση γενοκτονίας.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ προέτρεψε το παγκόσμιο δικαστήριο να απορρίψει, όπως αποκάλεσε, το αίτημα της Νοτίου Αφρικής  χαρακτηρίζοντάς το ως «εξαιρετικά περίεργο και ανάρμοστο».

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα και λέει ότι κάνει ,τι μπορεί για να σώσει τους αμάχους και στοχεύει μόνο τους μαχητές της Χαμάς. Λέει ότι η τακτική της Χαμάς για εισχώρηση-ενσωμάτωση σε περιοχές αμάχων καθιστά δύσκολη την αποφυγή απωλειών αμάχων.

Ακόμα κι έτσι, το δικαστήριο διέταξε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τον θάνατο, την καταστροφή και οποιεσδήποτε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, αλλά δεν διέταξε τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης που ερήμωσε τον παλαιστινιακό θύλακα.

Έτερο Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει άποψη του εμπειρογνώμονα Orde Kittrie, ανώτερου συνεργάτη του FDD, σύμφωνα με τον οποίο: «Το ICJ είχε δίκιο που απέρριψε την αβάσιμη υποβολή της Πρετόρια στις 12 Φεβρουαρίου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το νόμο και  είχε να κάνει με την εσωτερική πολιτική της Νότιας Αφρικής και τη συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Και οι δύο τρέχουσες υποθέσεις του ICJ κατά του Ισραήλ απειλούν να υπονομεύσουν την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ να αμυνθούν έναντι τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και αυταρχικών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει σκληρά σε αυτές τις περιπτώσεις και να ενθαρρύνει τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο». 

Το ICJ  θα προβεί σε ακρόαση πολλαπλών υποθέσεων κατά του Ισραήλ

Το ICJ πρόκειται να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις από τις 19 έως τις 26 Φεβρουαρίου για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορά το Ισραήλ. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2022 με το οποίο ζητά να αποφανθεί το ICJ για το νομικό καθεστώς και τις συνέπειες της παρουσίας του Ισραήλ στο «παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το 1967».

Τουλάχιστον 52 χώρες και τρεις διεθνείς κυβερνητικοί οργανισμοί πρόκειται να κάνουν παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια των ακροάσεων.

Η σύνθεση του ICJ άλλαξε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Λιβανέζος δικαστής Nawaf Salam, γνωστός κριτικός του Ισραήλ, έγινε Πρόεδρος, αντικαθιστώντας την Αμερικανίδα Joan Donoghue, ενώ η Julia Sebutinde, η δικαστής της Ουγκάντα που αντιτάχθηκε σθεναρά στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής, είναι η νέα αντιπρόεδρος του δικαστηρίου

Ανθίζουν οι δεσμοί Ιράν-Νοτίου Αφρικής

Ενώ η Νότιος Αφρική τάσσεται  ενάντια στο Ισραήλ στο ICJ, έχει θερμές σχέσεις με το Ιράν.

Στις 22 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη σφαγή 1.200 Ισραηλινών από τη Χαμάς και την ομηρεία 240 Ισραηλινών και ξένων, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor επισκέφθηκε το Ιράν και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ebrahim Raisi.

Ο Raisi πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Αφρική στις 27 Φεβρουαρίου και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa.

Αν και το Ιράν συνεχάρη τη Νότια Αφρική για την υπόθεσή της κατά του Ισραήλ, η Pandor αρνήθηκε ότι έλαβε οδηγίες από την Τεχεράνη."

Ο "δάκτυλος" των BRICKS

Τι κοινό έχουν Νότια Αφρική και Ιράν που βρίσκονται "απέναντι" από το Ισραήλ;

Το γεγονός ότι ανήκουν στους BRICKS.

Σε σχετικό άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι Αίγυπτος-Ιράν-Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Αιθιοπία εντάχθηκαν στους BRICKS το 2024,  γεγονός που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες και Αθήνα στο μέλλον.

Η προσθήκη αυτών των πέντε νέων μελών αυξάνει σημαντικά την οικονομική και πολιτική επιρροή του ομίλου, αντιπροσωπεύοντας έναν συνδυασμένο πληθυσμό άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων και ένα συλλογικό ΑΕΠ άνω των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...