Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Κάηκε στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι" ο Καναδάς με Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν- Εξαγωγή όπλων στην Άγκυρα μόνο μετά από αυστηρές εγγυήσεις

Ο Καναδάς είναι γνωστό ότι είχε επιβάλλει εμπάργκο στην εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και καμερών υψηλής ευκρίνειας  drones  προς την Τουρκία ,μετά από τη χρήση αυτών  από τους Αζέρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βοηθώντας τους αποφασιστικά στη νίκη κατά της Αρμενίας, το οποίο ήρε πρόσφατα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους Αρμένιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο Καναδάς θα εξάγει στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία μόνο κατόπιν  δεσμευτικών δηλώσεων από αυτήν"

Τώρα φαίνεται ότι το πάθημα έγινε μάθημα, αφού σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, ο απεσταλμένος του Καναδά στην Αρμενία δήλωσε πως οι αιτήσεις για νέες αμυντικές εξαγωγές  στην Τουρκία θα απαιτούν δηλώσεις από αυτήν, επισημαίνοντας:

"Ο Πρόεδρος του Γραφείου του ARF (Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία)-Dashnaktsutyun-και Πρόεδρος της Διεθνούς Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής-Hagop Der Khatchadourian συναντήθηκε με τον Πρέσβη Andrew Turner στην καναδική πρεσβεία στο Ερεβάν.

Ο Der Khatchadourian συνεχάρη τα πρόσφατα (Οκτώβριο 2023) εγκαίνια της Πρεσβείας του Καναδά στη Δημοκρατία της Αρμενίας στο Ερεβάν, η οποία θα βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων Καναδά-Αρμενίας. 

Τα κύρια ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος του Γραφείου του ARF-D ήταν οι προσδοκίες από τον Καναδά ενόψει της πρόσφατης εθνοκάθαρσης του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) μέσω των γενοκτονικών πράξεων του Αζερμπαϊτζάν και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις απειλές και την πραγματική εισβολή και κατοχή του εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν.

Το τουρκικό "ατόπημα" στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επίσης, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση εξαγωγών στρατιωτικών στην Τουρκία.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, η Οτάβα είχε αναστείλει τις άδειες εξαγωγής  καμερών λίαν υψηλής ευκρίνειας για τα drones στην Τουρκία, αφού η τελευταία τα ανακατεύθυνε στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τα χρησιμοποίησε με τη σειρά του για να πλήξει  Αρμένιους κατά τον πόλεμο 44 ημερών στο Αρτσάχ.

Ο Καναδάς υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας

Ο Πρέσβης Turner επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι το δικαίωμα επιστροφής του λαού του Αρτσάχ πρέπει να γίνεται σεβαστό και ότι ο Καναδάς υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, εξ ου και η απόφασή του να συμμετάσχει στην ικανότητα παρακολούθησης της ΕΕ (EUMCAP), η οποία - ως απάντηση σε επίσημο αίτημα των αρμενικών αρχών—αναπτύσσεται στην αρμενική πλευρά των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν από τον Οκτώβριο του 2022.

Η EUMCAP  συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πληθυσμών τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν και, όπου είναι δυνατόν, των αρχών τους.

Μέχρι στιγμής, ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα εκτός ΕΕ που συμμετέχει σε αυτήν την μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ επί τόπου.

Αυστηρές οι προϋποθέσεις εξαγωγής στρατιωτικού υλικού από Καναδικές εταιρείες προς την Τουρκία

Ο Καναδός Πρέσβης επανέλαβε επίσης ότι οι Καναδοί εξαγωγείς έχουν ενημερωθεί ότι οι αιτήσεις για νέες εξαγωγές άμυνας θα απαιτούν δηλώσεις από την Τουρκία που θα αναφέρουν εάν τα αγαθά θα επανεξαχθούν σε τρίτη χώρα ή μη μέλος του ΝΑΤΟ και εάν θα ενσωματωθούν σε όπλα συστήματα.

Ο Καναδάς είναι υποχρεωμένος βάσει του εσωτερικού δικαίου και της παγκόσμιας συνθήκης για το εμπόριο όπλων να αποτρέψει, να ανιχνεύσει και να σταματήσει την εκτροπή στρατιωτικών αγαθών σε χρήστες διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους πελάτες.

Πλήγμα για τον Ερντογάν

Οι παραπάνω δηλώσεις προθέσεων του Καναδού Πρέσβη αναφορικά με τις προϋποθέσεις εξαγωγής στρατιωτικού υλικού από Καναδικές εταιρείες προς την Τουρκία, αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και την τουρκική αμυντική βιομηχανία, αφού οι κινήσεις τους μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο.

Εκτίμησή μας είναι ότι η στροφή της Αρμενίας προς ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλία, με την τελευταία να βοηθάει το Γιερεβάν να χτίσει αξιόπιστη αντιαεροπορική ομπρέλα, ιδίως κατά των drones, τα οποία έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην ήττα από τους Αζέρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπαρασύρει την συμπεριφορά του Καναδά, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός προς την Τουρκία.

Τέλος καθυσηχάζει τους Αρμένιους που αντιλαμβάνονται έμπρακτα το ενδιαφέρον της Δύσης για αυτούς.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...