Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Σιγή ιχθύος" από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του SDF στη Συρία - Στρατηγός Kούρδων: "Μην τους πουλήσετε τα F-16"

Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον θάνατο 12 Αξιωματικών-στρατιωτών Καταδρομέων της από το PKK, προβαίνει σε συστηματικό βομβαρδισμό πιθανών θέσεων αυτού στο Βόρειο Ιράκ , αλλά και στην ΒΑ Συρία κατά θέσεων και υποδομών κυρίως, των Κούρδων του SDF.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά  μεταξύ των τουρκικών θέσεων και εκείνων των ΗΠΑ-ΕΕ για τους Κούρδους του SDF, τους οποίους οι μεν πρώτοι εξισώνουν με το PKK "βαφτίζοντάς τους" τρομοκράτες, ενώ οι δεύτεροι τους διαχωρίζουν από την τρομοκρατική οργάνωση του PKK.

O λόγος είναι ότι οι Κούρδοι SDF είναι αποδεδειγμένα σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του τρομοκρατικού ISIS, πολεμώντας μαζί τους.

"Σιγή ιχθύος" από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις κατά του SDF στη Συρία

Ωστόσο οι συνεχείς τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί  κατά θέσεων και υποδομών του SDF και η μηδενική αντίδραση των ΗΠΑ προβληματίζουν εντονότατα τους Κούρδους, με τον Διοικητή  των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Mazloum Abdi να εκφράζει  την ανησυχία του για τη σιωπή Μπάϊντεν στα τουρκικά πλήγματα, υπονοώντας ότι  αυτό συνεπάγεται «ανεπίσημη έγκρισή του».

Παράλληλα προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν τυχόν νέες πωλήσεις F-16 στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Al-Monitor το Σάββατο, ο Abdi αποκάλυψε ότι παρά τις «υποσχέσεις της Ουάσιγκτον» να σταματήσει τις επιθέσεις της Τουρκίας στη βόρεια και ανατολική Συρία, οι επιθέσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να πιστεύει στην «ανεπίσημη» έγκριση από τις ΗΠΑ.

Συνέδεσε αυτές τις ενέργειες με την επιείκεια της Ουάσιγκτον, που πιθανώς συνδέεται με την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Abdi προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν τυχόν νέες πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι τέτοια αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν μη στρατιωτικές υποδομές.

Η πρόσφατη αεροπορική εκστρατεία, που ξεκίνησε μετά από επίθεση του PKK στο βόρειο Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 Τούρκων στρατιωτών, υπογραμμίζει την αντίληψη της Άγκυρας για απειλή που προέρχεται τόσο από το βόρειο Ιράκ όσο και από τη βόρεια και ανατολική Συρία.

Αυτή η συνεχιζόμενη εκστρατεία σηματοδοτεί τη δεύτερη στην περιοχή από τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση μετά την επίθεση του PKK στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα πριν από τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα  εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις SDF και αφορούν  κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Οι στόχοι της τουρκικής αεοπορίας και η προσπάθεια  του Ιράν να  προσεταιριστεί αραβικές φυλές στη Συρία

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι «όλες οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το PKK και το YPG στη βόρεια και ανατολική Συρία έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι» έχει καθοδηγήσει τις αεροπορικές τουρκικές επιθέσεις.

Ο Abdi τόνισε πρόσθετες προκλήσεις, επικαλούμενος τη συμμετοχή του συριακού καθεστώτος και του Ιράν, με στόχο τον προσεταιρισμό αραβικών φυλών που συμμάχησαν με τους SDF, όπως φάνηκε στην πρόσφατη αναταραχή στο Deir-ez-Zor.

Οι SDF, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετώπισαν αυξημένη ένταση όταν η Ουάσιγκτον κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και των «τρομοκρατικών οργανώσεων», δεσμευόμενος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Οι  Παγκόσμιοι "πονοκέφαλοι"  Μπάϊντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος όντως δείχνει ανοχή στα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα κατά υποδομών και θέσεων του SDF, μέχρι όμως του σημείου που δεν βλάπτονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αναμφίβολα οι ΗΠΑ έχουν να χειριστούν πολύ  περισσότερο ακανθώδη ζητήματα από αυτό, όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το ενδεχόμενο Κινεζικής επίθεσης κατά της Ταϊβάν, τον φεβρουάριο 2024.

Συνεπώς επιχειρεί ο Μπάϊντεν να τα βρεί  έστω και στοιχειωδώς με τον Ερντογάν, ανεχόμενος τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων του SDF, ενώ  στη βάση του win-win και  πουλώντας του τα F-16 BLOCK-70 αποσπώντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από αυτόν, ευελπιστεί μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές η Τουρκία να παραμείνει ήρεμη σχετικά, χωρίς να του δημιουργήσει προβλήματα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο "κρατάμε πολύ μικρό καλάθι", αφού πιστεύουμε πως ο Ερντογάν μετά από τυχόν απόκτηση των F-16 BLOCK-70 και ενδεχομένως των EUROFIGHTER, θα επανέλθει με την χώρα μας στην πρότερη κατάσταση,  δηλαδή της έντασης που επικρατούσε νωρίτερα από τους σεισμούς στη χώρα του το περασμένο έτος.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ