Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολλά κρούσματα απώλειας όρασης Ισραηλινών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης-Που οφείλεται; ''Καμπανάκι'' για λήψη προστατευτικών μέτρων στον Ελληνικό Στρατό

Οι συνέπειες του πολέμου  στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι καταστροφικές μόνο για την Χαμάς και τους Παλαιστίνιους, αλλά και για τον Ισραηλινό στρατό που εκτός από νεκρούς μετράει και σοβαρούς τραυματισμούς στρατιωτών του.

Σοβαροί τραυματισμοί  στα μάτια και απώλεια όρασης Ισραηλινών στρατιωτών

Σε μια πρόσφατη αναφορά  από το εβραϊκό κανάλι «Kan», αποκαλύφθηκε ότι  σχεδόν 100 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια από την αρχή της σύγκρουσης, με ορισμένους να έχουν χάσει την όρασή τους.

Αυτή η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία του στρατιωτικού προσωπικού εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

"Σχεδόν το 15% των τραυματισμών στα μάτια μεταξύ των στρατιωτών είχε ως αποτέλεσμα απώλεια όρασης , ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι δεν λείπει ο προστατευτικός εξοπλισμός στους στρατιώτες", επισημαίνει  Ισραηλινό ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Εκατοντάδες στρατιώτες του IDF που πολεμούν τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα υπέστησαν σοβαρούς οφθαλμολογικούς τραυματισμούς, με μερικούς να χάσουν ακόμη και την όρασή τους στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Που οφείλεται;

Σύμφωνα με το KAN, οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς στα μάτια προκλήθηκαν από μαχητές των IDF που δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή εξοπλισμό προστασίας ματιών, όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια της μάχης.

Οι τραυματισμοί στα μάτια υπέστησαν κυρίως λόγω στενής επαφής με σκάγια από σφαίρες και εξοστρατκισμούς, αν και ορισμένοι μαχητές δέχθηκαν απευθείας χτυπήματα από τρομοκράτες της Χαμάς, πρόσθεσε η έκθεση.

Η υψηλή συχνότητα τραυματισμών που σχετίζονται με τα μάτια μεταξύ των στρατιωτών έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που οδηγούν σε τέτοια βλάβη.

Απαιτεί μια εις βάθος εξέταση των συνθηκών που επικρατούν στο πεδίο της μάχης, του τύπου του χρησιμοποιούμενου οπλισμού και της επάρκειας του προστατευτικού εξοπλισμού που παρέχεται στους στρατιώτες.

Θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων πρωτοκόλλων ασφαλείας και των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που διατίθενται στην πρώτη γραμμή.

Το KAN ανέφερε επίσης  ότι περίπου 40 στρατιώτες με τραυματισμούς στα μάτια νοσηλεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στην Beersheba από τις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, πέντε στρατιώτες έφτασαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Δύο από τους πέντε φέρεται να υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση τις τελευταίες 24 ώρες.

Τον περασμένο μήνα, η Jerusalem Post ανέφερε ότι οφθαλμίατροι από τη Soroka δημιούργησαν ένα σύντομο βίντεο για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του στρατού σχετικά με την ανάγκη να φορούν προστατευτικά γυαλιά ανά πάσα στιγμή.

Ο IDF απάντησε στην έκθεση του KAN, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού προστασίας ματιών στις τάξεις του ισραηλινού στρατού.

«Ο IDF εργάζεται για την εξάλειψη περιστατικών στα οποία οι στρατιώτες που απαιτείται να φορούν προστατευτικά γυαλιά δεν το κάνουν εξηγώντας τη σημασία τους», ανέφερε εκπροσώπος Τύπου του IDF, σύμφωνα με το KAN.

Το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης

Οι τραυματισμοί που υπέστησαν οι στρατιώτες δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την άμεση σωματική βλάβη αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχουν.

Οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των στρατιωτών, τις μελλοντικές προοπτικές τους και το ηθικό ολόκληρου του στρατεύματος.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει έντονα το συχνά αγνοούμενο ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένο προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρική υποστήριξη για τα μέλη του στρατού σε τέτοια περιβάλλοντα.

Ανάγκη για βελτιωμένα προστατευτικά μέτρα στον Ελληνικό στρατό

Η υψηλή συχνότητα τραυματισμών στα μάτια μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των εγγενών κινδύνων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για βελτιωμένα προστατευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου προηγμένου εξοπλισμού ασφαλείας, ισχυρών ιατρικών υπηρεσιών πεδίου και ολοκληρωμένης φροντίδας μετά τον τραυματισμό και υποστήριξης αποκατάστασης για τους πληγέντες στρατιώτες, που θα πρέπει να λάβει από τώρα ο Ελληνικός στρατός.

Η ασφάλεια των στρατιωτών δεν πρέπει να διακυβεύεται και πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί.

Η κατάσταση αυτών των στρατιωτών λειτουργεί ως ισχυρή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να αναζητηθούν ειρηνικές λύσεις πριν τις πολεμικές συγκρούσεις και να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία όσων υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.

Τέλος αναδεικνύεται το πρόβλημα της πειθαρχίας στις εντολές των Αξιωματικών του IDF των Ισραηλινών στρατιωτών για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας , αφού είναι βέβαιο ότι εάν φορούσαν τα προστατευτικά γυαλιά τα περιστατικά απώλειας όρασης θα είχαν μειωθεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ