Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Βούλγαρος πρόεδρος έκανε ότι δεν έκανε η Αθήνα-Έβαλε βέτο στην αποστολή 100 παλαιών ΤΟΜΑ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επέστρεψε στο κοινοβούλιο για περαιτέρω συζήτηση τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας για την δωρεάν μεταφορά εκατό παροπλισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BTR στην Ουκρανία, αναφέρεται στην προεδρική ιστοσελίδα.

«Η αιτιολόγηση για το βέτο σημειώνει ότι οι βουλευτές δεν ήταν επαρκώς εξοικειωμένοι με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της δωρεάς, γεγονός που τους στερεί την ευκαιρία να εκτιμήσουν αντικειμενικά εάν ο παρεχόμενος εξοπλισμός δεν είναι πλέον απαραίτητος», αναφέρει η είδηση.

Ο Ρ. Ράντεφ σημείωσε ότι οι βουλευτές δεν έλαβαν υπόψη τις ανάγκες της συνοριακής αστυνομίας και της πυροσβεστικής, καθώς και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Κατά τη γνώμη του, τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα που παρέχονται στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των βουλγαρικών συνόρων και την παροχή βοήθειας στους κατοίκους σε περίπτωση καταστροφών και ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών.

«Καθοδηγούμαι από την πεποίθηση ότι η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των Βουλγάρων πολιτών πρέπει να είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Στις 22 Νοεμβρίου, η Λαϊκή Συνέλευση (Κοινοβούλιο) της Βουλγαρίας επικύρωσε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για τη δωρεάν παροχή μιας παρτίδας παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στο Κίεβο.

Αυτό έγινε όταν αποφασίστηκε για πρόσθετη στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες, στην ουκρανική πλευρά επρόκειτο να παρασχεθούν τεθωρακισμένα οχήματα με τα υπάρχοντα όπλα τους, καθώς και ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους. Μιλάμε για περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια.

Αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τις βουλγαρικές δυνάμεις ασφαλείας και φυλάσσονται στις αποθήκες του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν από την Ελλάδα 75.000 βλήματα πυροβολικού για να δοθούν στην Ουκρανία

Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών, από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα.

Πρόκειται για 50 χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 105 mm. 20 χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 155 mm και 5 χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 203 χλστ.

Το κύρια ερωτήματα εδώ είναι πολλά και είναι αδυσώπητα:

Τα 75.000 βλήματα πυροβολικού δεν είναι απαραίτητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά στα νησιά, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν είναι στην κυριολεξία με τα φεγγάρια του;

Για πιο λόγω να αδειάσουμε ένα ποσοστό από τα αποθέματα μας ή τα μελλοντικά αποθέματα για λογαριασμό μιας χαμένης μάχης στην Ουκρανία, μπαίνοντας ξανά στο στόχαστρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής;

Για πιο λόγο οι ΗΠΑ δεν ζητούν το ίδιο ποσό βλημάτων από την γειτονική Τουρκία που πουλάει ετησίως όπλα 6 δις και τα ζητούν από εμάς;

Τι θα αποκομίσουμε ως χώρα αν συμμετάσχουμε κάπου ( εφοδιασμός Ουκρανίας) όταν πολλές χώρες ήδη εξετάζουν βήματα προς τα πίσω ( Γερμανία);

Απαντήσεις δεν υπάρχουν και πιθανόν να μην υπάρξουν, καθώς η απόφαση είναι ειλημμένη.

Η ουσία είναι ότι οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα την σοφή ελληνική παροιμία με τις κότες και τα πίτουρα και να κινούμαστε μόνο για τα συμφέροντα της χώρας μας και κανενός άλλου.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ