Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το μεγαλύτερο μπαράζ επιθέσεων πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ εκτοξεύοντας 80 πυραύλους σε λίγες ώρες-Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις η απάντηση Νετανιάχου

Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ  της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς και του κράτους του Ισραήλ διακόπτονται για τις επόμενες τέσσερις (4) ημέρες, ως μέρος της συμφωνίας των δύο εμπολέμων για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση, με παράλληλη απελευθέρωση αριθμού Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές φυλακές.

Ωστόσο ανάλογη ηρεμία δεν αναμένουμε να επικρατήσει στις εχθροπραξίες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στα σύνορα στο Λίβανο, όπου η κατάσταση "ξεφεύγει επικίνδυνα" .

Μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά του Βόρειου Ισραήλ

Σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη χώρα του, τουλάχιστον 80 ρουκέτες, πύραυλοι και όλμοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ ,σε μια σειρά από επιθέσεις της Χεζμπολάχ την Πέμπτη. που σηματοδότησε μια από τις πιο ευρείας εμβέλειας επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι  Ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις (IDF) λέει ότι περίπου 35 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο πέρασαν τα σύνορα στο προηγούμενο μπαράζ στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε 48 ρουκέτες.Η αεράμυνα αναχαίτισε αρκετούς από τους πυραύλους.Το IDF λέει ότι έπληξε τους εκτοξευτές πυραύλων. Επιπλέον, αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι και όλμοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

 

 

Το Ισραήλ απαντάει με σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν μια σειρά από τοποθεσίες εκτοξευτήρων πυραύλων στον Λίβανο, ως απάντηση στα πυρά που κατευθύνθηκαν στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα την ίδια μέρα.

Ο στρατός λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του κατέστρεψαν εκτοξευτές που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, καθώς και «στρατιωτικές τοποθεσίες» που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Το Ισραηλινό Στρατό έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει τα χτυπήματά του.

 

Επίσης drone,  ελικόπτερο και άρματα  έπληξαν δυνάμεις  της Χεζμπολάχ που εκτόξευσαν  αντιαρματικό πύραυλο στο Μπιρανίτ

 

 

Παράλληλα  το σύστημα αεράμυνας "Iron Dome"  κατέρριψε πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους τρομοκράτες από τον Λίβανο

Που οδηγεί η κλιμάκωση

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Χεζμπολάχ επιθυμεί να κάνει περισσότερο έντονη την παρουσία της όσο διαρκεί η τετραήμερη  ανάπαυλα των επιχειρήσεων Χαμάς-Ισραήλ,  συντηρώντας το πολεμικό κλίμα και  αναβαθμίζοντας τις επιθέσεις της αριθμητικά, κάτι που αναμενουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν αναμένουμε να μείνει αδιάφορο, αλλά και αυτό με την σειρά του αναμένουμε να αναβαθμίσει τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ, κυρίως με πυκνές αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο όσο η Χεζμπολάχ δεν παραβιάζει την "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ, πλήττοντας στρατηγικούς στόχους στο σύνολο της επικράτειάς του , όπως αεροπορικές βάσεις, ναύσταθμο, στρατιωκές βάσεις, πλωτές εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου   και μεγάλα αστικά κέντρα , οι εχθροπραξίες μπορεί να ενταθούν μεταξύ τους, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα οδηγήσουν σε πλήρους κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση με διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων μεταξύ τους.

Αντίθετα εκτίμησή μας είναι ότι είναι πάρα πολύ πιθανό τις επόμενες  επτά (7) ημέρες η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει πλήγμα κατά τον Χούτι της Υεμένης, με τον Ισραηλινό Α/ΓΕΑ να μιλάει ανοιχτά για ύπαρξη σχεδίου επιθέσεως εναντίον τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...