Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Ισραήλ σκότωσε τον γιο υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο- Παίρνει φωτιά το Βόρειο μέτωπο- Καθυστερεί η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση παρά τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.

Οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολάχ συνεχίζονται στα σύνορα του Λιβάνου

Παράλληλα συνεχίζεται ο ακήρυχκτος πόλεμος και οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, όπου οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται  ότι έπληξαν περαιτέρω στόχους της Χεζμπολάχ , καθώς και έναν πυρήνα που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει ρουκέτες, και έναν άλλο πυρήνα που άνοιξε πυρ εναντίον στρατευμάτων στα σύνορα.

 
 
 
 
Επίσης πολλές υποδομές Χεζμπολάχ βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν από την Ισραηλινή Αεροπορία στο νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί.
 
 

Το Ισραήλ  σκότωσε τον γιό υψηλόθαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

 
Ωστόσο η σπουδαιότερη  κατά την εκτίμησή μας είδηση που αφορά τις εχθροπραξίες Χεζμπολάχ-Ισραήλ, είναι αυτή  του θανάτου του  Αμπάς Ράαντ, γιου του επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Ράαντ, από Ισραηλινά πυρά στο νότιο Λίβανο, γεγονός που δυναμιτίζει επικίνδυνα τις εξελίξεις στο βόρειο μέτωπο.
 
 
 
 
Σύμφωνα με  Ισραηλινό ΜΜΕ, το οποίο παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, "η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν δήλωσε νωρίς την Πέμπτη ότι πέντε από τους μαχητές της, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός ανώτερου βουλευτή, σκοτώθηκαν, εν μέσω αψιμαχιών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Αμπάς Ράαντ, γιος του αρχηγού του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Ράαντ, «μαρτύρησε στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ομάδα σε  δήλωσή της.

Εξέδωσε δε χωριστές ανακοινώσεις με ταυτότητες και φωτογραφίες άλλων τεσσάρων μαχητών που επίσης σκοτώθηκαν.

Πηγή κοντά στην οικογένεια, που ζήτησε την ανωνυμία τους καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπάς Ράαντ «σκοτώθηκε μαζί με πολλά άλλα μέλη της Χεζμπολάχ» σε ισραηλινό χτύπημα την Τετάρτη σε σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν του νότιου Λιβάνου.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου είπε την Τετάρτη ότι «μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο ισραηλινός εχθρός… σε ένα σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν σκότωσε τέσσερις ανθρώπους». Δεν ταυτοποίησε τα θύματα.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες τρομοκράτες σφαγίασαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και πήραν περίπου 240 ομήρους, το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο θερμαίνεται επίσης.

Καθημερινές ανταλλαγές πυρών και επιθέσεων, με τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, εγείρουν φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης ότι έπληξε έναν αριθμό στόχων της Χεζμπολάχ και πηγές πυρός από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός «τρομοκρατικού πυρήνα» και υποδομής της Χεζμπολάχ.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διασυνοριακές ανταλλαγές, 107 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης τουλάχιστον 14 πολίτες, τρεις εκ των οποίων δημοσιογράφοι.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη τον θάνατο του 79ου μαχητή της που σκοτώθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου. Επτά μέλη της Χεζμπολάχ έχουν επίσης σκοτωθεί στη Συρία.

Από την ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί έξι στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Το timing του θανάτου με την συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από την  Χαμάς καθυστερεί την εφαρμογή της

Ο θάνατος του Αμπάς Ράαντ, γιου του επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Ράαντ, ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μιας τετραήμερης ανάπαυλας των μαχών στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενός βασικού συμμάχου της Χεζμπολάχ και επίσης ενός  πληρεξούσιου του Ιράν.

Η συμφωνία  αναμενόταν να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σήμερα Πέμπτη , η οποία προβλέπει επίσης  την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, αλλά τώρα έχει καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχει στην εκεχειρία, παρόλο που δεν ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μέσω των ΗΠΑ και του Κατάρ, που φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στη Ντόχα.

Σε σχόλια αργότερα την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις ηρεμίας σχετικά με τα βόρεια σύνορα και ότι η Χεζμπολάχ θα κριθεί «από τις ενέργειές της» και όχι από οτιδήποτε άλλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε επίσκεψη στη Βηρυτό την Τετάρτη, προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι εάν η παύση Χαμάς-Ισραήλ ξεκινήσει αλλά «δεν συνεχιστεί… οι συνθήκες στην περιοχή δεν θα παραμείνουν οι ίδιες όπως πριν από την κατάπαυση του πυρός και την το πεδίο του πολέμου θα διευρυνθεί».

 

Αβέβαιη  η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων

Εκτίμησή μας είναι ότι η  πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων είναι αβέβαιη, κυρίως λόγω των όσων έχουν διαδραματιστεί από το χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, αλλά και των επιχειρήσεων του IDF στη Γάζα, ανεβάζοντας στα ύψη το μίσος μεταξύ των εμπολέμων και κυρίως αυτών που μάχονται στην πρώτη γραμμή.
 
Αυτό κατά την άποψή μας θα έχει ως συνέπεια να παραβιαστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ιδίως στα τέλη της εκπνοής της , από έναν εκ των δύο, με τον έτερο να απαντάει στα πυρά.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ