Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χοντραίνει η κόντρα Τουρκίας και Ισραήλ με την ΜΙΤ να σώζει χάκερ της Χαμάς από την Μοσάντ

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) έσωσε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τον Omar A. από πιθανό θάνατο ή απαγωγή σε μια διεθνή επιχείρηση και του πρόσφερε προστασία καθώς ο διάσημος Παλαιστίνιος χάκερ έγινε στόχος της Μοσάντ στην Τουρκία και τη Μαλαισία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, ο νεαρός άνδρας που πιστώθηκε για χακάρισμα στο διαβόητο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναζητούνταν από τις ισραηλινές Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, μετά από τρία χρόνια έρευνας, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν ενέργειες του Omar A. που επηρέασαν το Iron Dome το 2015 και το 2016 και βοήθησαν τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, τη στρατιωτική πτέρυγα της αντιστασιακής ομάδας Χαμάς, να εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Omar, απόφοιτος προγραμματισμού υπολογιστών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, ήταν ο αρχιτέκτονας ενός λογισμικού hacking για το Υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν σε Android. Αυτό τον έβαλε στη λίστα της Μοσάντ ως πιθανό στόχο. Επιδιώκοντας να τον δελεάσουν, του πρόσφεραν δουλειά μέσω μιας νορβηγικής εταιρείας λογισμικού το 2019, αλλά ο Ομάρ, υποψιαζόμενος την ανάμειξη του Ισραήλ, απέρριψε την πρόταση.

Ο νεαρός μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 2020, αλλά η Μοσάντ τον κυνηγούσε και στην Τουρκία. Η MIT γνώριζε επίσης την κατοικία του στην Τουρκία λόγω της προφίλ του ως χάκερ. Τον Απρίλιο του 2021, ένας πράκτορας με το όνομα Raed Ghazal επικοινώνησε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι είναι ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας Think Hire, και πάλι, προσφέροντας δουλειά στον Omar. Ο Ghazal «πήρε συνέντευξη» από τον Omar δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να τον πείσει να γίνει μέλος της εταιρείας. Μετά τον Γκαζάλ, ο Ομάρ Σαλαμπί, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ, επικοινώνησε μαζί του για λογαριασμό της γαλλικής «εταιρείας». Πρόσφερε στον Omar 10.000 $ για λογισμικό κωδικοποίησης για αυτούς.

Ο Ομάρ έκανε τη δουλειά και πληρώθηκε από τη γαλλική εταιρεία. Τον Ιούνιο του 2022, ένας άλλος πράκτορας της Μοσάντ που χρησιμοποίησε το όνομα Nikola Radonij επικοινώνησε με τον Omar, προσφέροντάς του δουλειά είτε στη Βραζιλία είτε στην Κωνσταντινούπολη. Συνοδευόταν από άλλα τρία άτομα που εργάζονταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και υποδυόταν μια ομάδα «προγραμματιστών».

Προσπάθησαν να πείσουν τον Omar να συμμετάσχει στην ομάδα για ένα διαδικτυακό έργο. Ο Ραντόνιτζ προσπάθησε να τον πείσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ένα έργο, καθώς η Μοσάντ σκόπευε να πάει τον Ομάρ στο Τελ Αβίβ για ανάκριση. Ο Ομάρ ήταν έτοιμος να δεχτεί την προσφορά, αλλά η MIT επικοινώνησε μαζί του και τον προειδοποίησε για το σχέδιο.

Αλλά οι πράκτορες της Μοσάντ δεν τα παράτησαν. Ο Omar A. αποφάσισε να κάνει διακοπές στη Μαλαισία τον Σεπτέμβριο του 2022. Το παράρτημα του τμήματος αντικατασκοπείας της MIT της Κωνσταντινούπολης παρενέβη ξανά και εγκατέστησε λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό του αφού τον προειδοποίησε για πιθανή απαγωγή ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Πράγματι, ο Omar A. απήχθη μέρες αργότερα στην Κουάλα Λουμπούρ και μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη καμπίνα περίπου 50 χιλιόμετρα (31,06 μίλια) από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Εκεί, ανακρίθηκε και βασανίστηκε από άτομα που εργάζονταν για τη Μοσάντ. Μέλη της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν στην ανάκριση μέσω βιντεοκλήσης.

Ανακρίθηκε σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στο Iron Dome και στο λογισμικό χάκερ με βάση το Android που ανέπτυξε. Όταν η MIT ενημερώθηκε για την απαγωγή, Τούρκοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις αρχές της Μαλαισίας και μέσω λογισμικού παρακολούθησης, τις βοήθησαν να εντοπίσουν την τοποθεσία όπου κρατήθηκε ο Omar A.. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μαλαισίας εισέβαλαν στο σπίτι και έσωσαν τον Omar A. Έντεκα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την απαγωγή του.

Ο Omar A. επέστρεψε στην Τουρκία και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σπίτι που του παρείχε η MIT.

Η Μοσάντ σχεδιάζει επιχειρήσεις στην Τουρκία

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν νωρίτερα παρόμοια σχέδια της Μοσάντ για κατασκοπεία σε βάρος Παλαιστινίων στη χώρα. Τον Ιούλιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η MIT εξέθεσε έναν πυρήνα «φάντασμα» 56 λειτουργών που κατασκόπευαν μη Τούρκους υπηκόους για λογαριασμό της Μοσάντ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης τον Μάιο ότι η MIT κατέστρεψε ένα άλλο πυρήνα 15 πρακτόρων της Μοσάντ με έδρα την Κωνσταντινούπολη και προχώρησε σε έξι συλλήψεις. Οι πράκτορες διαπιστώθηκε επίσης ότι εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη από στελέχη της Μοσάντ και επιφορτίστηκαν με την παρακολούθηση μιας εταιρείας και 23 ατόμων με εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν και στοχοποιημένα από το Ισραήλ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία αποκάλυψε μια άλλη ομάδα επτά ατόμων που κατασκόπευαν Παλαιστίνιους για λογαριασμό της Μοσάντ, η οποία χρησιμοποίησε τις πληροφορίες της για να ξεκινήσει διαδικτυακές εκστρατείες δυσφήμισης και απειλές κατά των Παλαιστινίων.

Γίνεται αντιληπτό από τα δημοσιεύματα αυτά ότι πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας είναι τεράστια καθώς στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχουν πέσει στα χέρια της Τουρκίας και στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει πολύ πιο ανοιχτή «κόντρα» πέρα και από το θέμα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ