Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατά εχθρικών κρατών- οργανώσεων στη Μ.Ανατολή "ανάβουν το φυτίλι" γενικευμένου πολέμου-Οι Χούτι στο στόχαστρο

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων ανησυχία στη Διεθνή κοινότητα για πιθανή επέκτασή του με την συμματοχή Χεζμπολάχ-Ιράν στο πλευρό της Χαμάς, γεγονός που θα είχε ως επακόλουθο την πιθανότατατη εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ, με αποτέλεσμα η Μ.Ανατολή να καεί κυριολεκτικά.

Είναι επίσης γνωστό ότι Αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και ΝΑ Συρία έχουν δεχθεί επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις, ενώ οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του με drones και πυραύλους Ιρανικής προέλευσης, ανεπιτυχώς.

Ισραηλινός Α/ΓΕΑ: "Έχουμε σχέδια αεροπορικών επιθέσεων για εχθρικά έθνη και ομάδες σε όλη την Μ.Ανατολή"

Ωστόσο οι πρόσφατες επιθέσεις από Χεζμπολάχ και Χούτι κατά του Ισραήλ, έχουν προκαλέσει την οργή του Τέλ Αβίβ, με τον Διοικητή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Tomer Bar να  δηλώνει ότι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από σχέδια επιθέσεων για εχθρικά έθνη και ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης αεροπορικής επιχείρησης κατά των Χούτι στην Υεμένη.

 

Το Ισραήλ δεν αποκλείει αεροπορική προσβολή κατά των Χούτι στην Υεμένη

Πρός επίρρωση των παραπάνω έγκριτο Γαλλικό ΜΜΕ σε σχετικό με το θέμα άρθρο του επισημαίνει ότι "το Ισραήλ δεν αποκλείει την επιλογή μιας απάντησης κατά των  ανταρτών Χούτι  που υποστηρίζονται από το Ιράν", αναφέροντας:

Υποστηριζόμενη από το Ιράν, η ένοπλη ομάδα Ansar Allah ή «Houthis» έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο τόσο μεγάλο ικανό να αντιμετωπίσει τον στρατιωτικό συνασπισμό που είχε δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον Abdrabbo Mansour Hadi, τον αναγνωρισμένο ως Πρόεδρο της Υεμένης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαθέτει πλέον βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με επαρκή βεληνεκές για να φτάσει στο νότιο Ισραήλ, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε πρός  υποστήριξη της Χαμάς.

Ωστόσο, εκτός από τις αεροπορικές-χερσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει μια πηγή αστάθειας που προκαλεί η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή, στα βόρεια της επικράτειάς του, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτροπή παραδόσεων ιρανικών όπλων σε ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στη Συρία.

Θα πρέπει επομένως να λάβει υπόψη του και τις απειλές από την πολιτοφυλακή «Χούτι», οι οποίες δεν συνίστανται μόνο στην εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το ισραηλινό έδαφος.

Οι απειλές των Χούτι  για στοχοποίηση Ισραηλινών πλοίων στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα

Στις 14 Νοεμβρίου, οι αντάρτες της Υεμένης προειδοποίησαν ότι «δεν θα διστάσουν να στοχοποιήσουν» ισραηλινά σκάφη που ενδέχεται να περάσουν από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Και αυτές δεν είναι κενές απειλές, αφού έχουν τα απαραίτητα όπλα για να τις πραγματοποιήσουν... και έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτού του είδους τις ενέργειες στο παρελθόν, ιδίως εναντίον πλοίων της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Προς το παρόν, κανένας από τους πύραυλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη δεν έχει προκαλέσει θύματα στο Ισραήλ, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αεράμυνας, η οποία, για πρώτη φορά, λέγεται ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε μία από αυτές τις συσκευές στο άνω μέρος. ατμόσφαιρα.

Δεν αποκλείεται όμως ένα από αυτά να καταλήξει να φτάσει στο στόχο του, εξ ου και η προειδοποίηση που εξέδωσε ο στρατηγός Tomer Bar, αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), στις 16 Νοεμβρίου.

Η αεράμυνα του Ισραήλ δεν είναι αδιαπέραστη

«Ως στρατηγικός βραχίονας του Κράτους του Ισραήλ, η IAF είναι έτοιμη και επιχειρεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε όλες τις περιοχές, όπου είναι απαραίτητο», είπε ο Αντιπτέραρχος Τομέρ ενώπιον ενός F-15I της 133ης Μοίρας, μιας μονάδας που βασίστηκε στο Tel Nof,  η οποία συμμετείχε στο χτύπημα κατά της πυρηνικής τοποθεσίας Osirak στο Ιράκ το 1981 στην Επιχείρηση «Opera». «Είμαστε φυσικά καλά προετοιμασμένοι, με επιχειρησιακά σχέδια», πρόσθεσε.

Αν και Μπαρ δεν το είπε ρητά, ο Ισραηλινός Στρατός δεν απέχει από την απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι. Ειδικά από τη στιγμή που όπως παραδέχτηκε, ενώ τα συστήματα αεράμυνας «Iron Dome», «David's Sling» και Arrow έχουν «υψηλό ποσοστό» αναχαιτίσεων στο ενεργητικό τους, δεν αποτελούν «αδιαπέραστη» άμυνα.

Θα συμπαρασύρει το Ιράν σε πόλεμο επίθεση του ισραήλ κατά των Χούτι;

Το ερώτημα που κυριαρχεί ωστόσο δεν είναι τόσο η αντίδραση των Χούτι σε περίπτωση αεροπορικής επίθεσης από το Ισραήλ, αλλά κατά πόσο αυτή θα είναι ικανή να συμπαρασύρει το Ιράν να μπεί στον πόλεμο το ίδιο κατά του Ισραήλ.

Άποψή μας είναι ότι από μόνη της μια Ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά των Χούτι περιορισμένης κλίμακας δεν θα είναι ικανή να ωθήσει το Ιράν να μπεί στον πολέμο.

Ωστόσο εάν  η κατάσταση Χεζμπολάχ-Ισραήλ, η οποία δείχνει να ξεφεύγει, μετουσιωθεί σε χερσαίες επιχειρήσεις, τότε εκτιμούμε πως το Ιράν θα μπεί στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, αφόσον η οργάνωση του Νασράλα ηττάται, κάτι που αναμένουμε.

Παρόλα αυτά συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις με   στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των Χούτι στα πρότυπα της Χαμάς, θα προκαλέσει την ένοπλη αντίδραση του Ιράν, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση στην Υεμένη των Προεδρικών δυνάμεων που στηρίζονται από την Σαουδική Αραβία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...