Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Τύμπανα" γενικευμένου πολέμου στη Μ.Ανατολή-Έκτακτη επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ στο Ισραήλ-Στόχος Χεζμπολάχ-Ιράν

Είναι γνωστό ότι διάχυτη είναι η ανησυχία επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε γενικευμένη σύρραξη στη Μ.Ανατολή, πιθανότητα την οποία αφενός επιχειρούν να μειώσουν οι ΗΠΑ με μια σειρά διπλωματικών κινήσεων, ενώ αφετέρου προετοιμάζονται πυρετωδώς στρατιωτικά για μια τέτοια εξέλιξη.

Οι ΗΠΑ ζητούν Κινεζική παρέμβαση στο Ιράν για αποτροπή επέκτασης του πολέμου στη Μ.Ανατολή

Σύμφωνα με λίαν ενημερωμένο για τις παραπάνω εξελίξεις και αξιόπιστο Διεθνές ΜΜΕ,  ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε αυτό το θέμα κατά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει άμεσους διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν και ενθαρρύνουν το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει αυτά τα κανάλια για να τονίσει στην Τεχεράνη την ανάγκη να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση.

«Γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι έχουν επιρροή στο Ιράν και θα θέλαμε να τους δούμε να την χρησιμοποιούν», είπε ο Κίρμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διασυνοριακές μάχες εντείνονται μεταξύ Χεζμπολάχ- Ισραήλ 

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ- Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν στο άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στον πόλεμο.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF)  δημοσιεύουν πλάνα από επιχειρήσεις της Ταξιαρχίας Καταδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, ένα βασικό προπύργιο της Χαμάς, όπου επισημαίνεατι πως οι ισραηλινές δυνάμεις αποκτούν πολύτιμη εμπειρία αστικής μάχης για τα επόμενα στάδια του πολέμου και πιθανή μάχη εναντίον της Χεζμπολάχ

 

Παράλληλα ο  Ισραηλινός Στρατός στόχευσε ομάδα τρομοκρατών στον Λίβανο εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για 4 επιθέσεις σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης Ισραηλινά  μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στο Λίβανο, αλλά αυτή τη φορά όχι ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις στο Ισραήλ,  Θα δούμε σύντομα εάν αυτή είναι μια νέα προσέγγιση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) για να πάρουν την πρωτοβουλία, υιοθετώντας πιο επιθετικό δόγμα εναντίον της Χεζμπολάχ.

 

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της  Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ δηλώνει :"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε όλη τη Μέση Ανατολή εάν χρειαστεί. Τα σχέδια ενεργείας περιλαμβάνουν και την Υεμένη".

 

Ο "άξονας αντίστασης" του Ιράν και η επιστολή "φωτιά" στην Χαμάς

Ιδιαίτερη ωστόσο ανυσηχία προκαλεί μια υποτιθέμενη επιστολή από τον αρχηγό του IRGC-QF Esmail Qaani προς τον διοικητή της Χαμάς Muhammed Deif. Στην επιστολή ο Qaani καθησυχάζει τον Deif ότι ο Άξονας της Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, θα στηρίξει τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «Άξονας της Αντίστασης» του Ιράν είναι  ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια σειρά από ομάδες πολιτοφυλακής που βρίσκονται σε όλη την περιοχή και συντηρούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Quds Force - το τμήμα εξωτερικών επιχειρήσεων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων

Τέλος υπενθυμίζεται ότι σε Συρία και  Ιράκ, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 50 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν πραγματοποιήσει τρία πλήγματα εναντίον στόχων που ανέφεραν ότι συνδέονται με αυτές τις πολιτοφυλακές και με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Η CENTCOM μόλις κυκλοφόρησε δύο βίντεο που δείχνουν αεροπορικές επιδρομές της USAF σε δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης της IRGC Quds Force στη Συρία στις 12 Νοεμβρίου 2023. Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από τα F-15E Strike Eagles της USAF ήταν απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

 

 

Εκτάκτως ο Αμερικανός  Στρατηγός Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μεταβαίνει  στο Ισραήλ 

Οι παραπάνω εξελίξεις χτύπησαν καμπανάκι στην Αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες αποστέλλουν εκτάκτως τον Στρατηγό Μάϊκλ Κουρίλα, Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης τους  στο Ισραήλ την Παρασκευή και να συναντηθεί με ανώτερους αμυντικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

 

 

Το ταξίδι του Κουρίλα θα είναι το δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γκάλαντ τον Αρχηγό του επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF)  Στρατηγό Χαλεβί και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας και των πληροφοριών, δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι παραπάνω αναμένεται να ενημερώσουν τον Κουρίλα για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και τα μελλοντικά στρατιωτικά σχέδια, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Επισημαίνουμε τέλος ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ συντηρούν από την 7η Οκτωβρίου και μετά, μια τεράστια αεροναυτική δύναμη στην ΝΑ Μεσόγειο, η οποία μέχρι στιγμής δρά αποτρεπτικά στην επέκταση του πολέμου από Χεζμπολάχ-Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση επιφυλακής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα διαρκέσει, με την Ελλάδα να παίζει κομβικό ρόλο και στην οποία πρόκειται να διεξαχθεί η μεγάλης κλίμακας αεροπορική  άσκηση της Συμμαχίας "Ramstein Flag¨στις αρχές του 2024. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ