Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

H Τουρκία στέλνει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου

Πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλεσε την τρομοκρατική Χαμάς "απελευθερωτική οργάνωση" και τον ισραηλινό Πρόεδρο τρομοκράτη.

Ωστόσο πέραν της σκληρής και σκαιώδους φρασεολογίας του Ερντογάν, το πράγμα έχει και συνέχεια , αφού σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, ο Ερντογάν δήλωσε ότι "η Τουρκία διέγραψε τον Νετανιάχου και  θα φέρει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", επισημαίνοντας:

"Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρα εγγυήτρια για τη Γάζα» μετά την στρατιωτική σύγκρουση.

Η Τουρκία έχει «διαγράψει» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα κάνει τα πάντα για να φέρει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός «δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε, τον έχουμε διαγράψει», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο προεδρικό αεροπλάνο που επέστρεφε από το Καζακστάν, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

«Είπα κάτι στην ομιλία μου στο συλλαλητήριο της Παλαιστίνης. Ανακοίνωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών μας, θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Η θρησκευτική ρητορική Νετανιάχου

Είπε ότι ο Νετανιάχου έχει χάσει την υποστήριξη των Ισραηλινών πολιτών και θέλει να συγκεντρώσει υποστήριξη για σφαγές μέσω θρησκευτικής ρητορικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για ποια Torah μιλάει;» Ο Ερντογάν είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Νετανιάχου για τον Amalek, το αρχαίο έθνος που περιγράφεται στο ιερό βιβλίο ως ένθερμος εχθρός των Ισραηλιτών.

«Οι Δέκα Εντολές δεν περιλαμβάνουν το «Μη σκοτώσεις» ως εντολή;». ρώτησε.

Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου είναι «καθαρά δημόσιες σχέσεις, μια λαϊκιστική προσέγγιση», είπε περαιτέρω ο Ερντογάν.

Σφοδρό κατηγορώ Ερντογάν για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων

«Η ισραηλινή διοίκηση σφετερίζεται συστηματικά τα σπίτια, τους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τους χώρους διαβίωσης των Παλαιστινίων», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν «τους παραχωρεί το δικαίωμα να ζουν».

"Η κατοχή έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη αφού εισβολείς που τους αποκαλούν "έποικους" τοποθετήθηκαν στα σπίτια των Παλαιστινίων. Θέλουν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός με θρησκευτική ρητορική", είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα «είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για τη Γάζα» μετά τις συγκρούσεις, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Τουρκίας στον λαό της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διευρύνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υφίσταται ανελέητες αεροπορικές επιδρομές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 3.900 παιδιών, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τότε, ενώ ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 1.500, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία."

Που το πάει ο Ερντογάν;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί με το ύπουλο σχέδιο της παροχης εγγυήσεων να προβάλλει τη χώρα του στις μουσουλμανικές χώρες ως προστάτιδα των Παλαιστινίων, επιχειρώντας  παράλληλα να οδηγήσει  το Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χωρίς  να πετυχαίνει κάτι κατά την εκτίμησή μας.

Ωστόσο πίσω από αυτό κρύβεται ότι με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης θα δύναται ερμηνεύοντας κατά το συμφέρον της εξελίξεις στο Παλαιστινιακό να πατήσει πόδι στρατιωτικά στην περιοχή , όπως έκανε στην Κύπρο το 1974.

Αυτό το αντιλαμβάνονται οι φίλοι και σύμμαχοι Ισραηλινοί και οι ΗΠΑ γιαυτό και βάζουν ένα μεγαλόπρεπο stop στα ύπουλα σχέδια του Ερντογάν, προωθώντας σύμφωνα με πληροφορίες δικό τους σχέδιο με ανάπτυξη εγγυητριών στρατιωτικών  δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου από ΗΠΑ-Γαλλία-Μ. Βρετανία και ενδεχομένως από Αραβική χώρα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει επιτραπεί να συμμετέχει η Τουρκία, εκτός και αν η Διεθνής Κοινότητα και το Ισραήλ έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Τέλος η επίδραση των κινήσεων του Ερντογάν κατά του Ισραήλ, θα έχει λίαν αρνητικό αντίκτυπο για την Τουρκία σε μια σειρά θεμάτων με τις ΗΠΑ, με πρώτο και καλύτερο την προμήθεια των F-16 BLOCK-70 που εκτιμούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...