F-35 Lightning II
Ένοπλες Συρράξεις

Απίστευτο: Ισραηλινό μαχητικό F-35I κατέρριψε πύραυλο κρουζ σαν παιχνιδάκι (Βίντεο)

Το Ισραήλ αποκάλυψε δημόσια πως ο στόλος αμερικανικής παραγωγής μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35I διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην σημερινή σύρραξη της Γάζας, ενώ αποκάλυψε επίσης πως αυτά τα τζετς χαμηλής παρατηρησιμότητας χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για την αναχαίτιση ενός πυραύλου κρουζ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως ένα ισραηλινό F-35I έχει καταρρίψει στόχο τέτοιου είδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρώτη Κατάρριψη Πυραύλου Κρουζ από F-35I

Στο σχετικό δημοσίευμα στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες, ένας πύραυλος κρουζ που εκτοξεύθηκε από τα νοτιοανατολικά προς τον εναέριο χώρο του κράτους του Ισραήλ εντοπίστηκε από συστήματα ελέγχου και ανίχνευσης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Τα συστήματα ακολούθησαν την πορεία του πυραύλου κρουζ και μαχητικά τζετς απογειώθηκαν από τον σχηματισμό Adir, τα οποία τον αναχαίτισαν με επιτυχία».

Adir είναι η ονομασία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για το stealth μαχητικό F-35I, δηλαδή την τροποποιημένη έκδοση του αμερικανικού F-35 Lightning II των Ισραηλινών.

Ένα σύντομο βίντεο που συνοδεύει τις δημοσιεύσεις δείχνει υλικό που όπως φαίνεται καταγράφηκε από την οθόνη του κράνους ενός πιλότου F-35I (ή ίσως από το ηλεκτροπτικό σύστημα στόχευσης του μαχητικού). Το εν λόγω βίντεο παρουσιάζει καθαρά έναν πύραυλο κρουζ προωθούμενο από κινητήρα τζετ με πτέρυγες στο στόχαστρο του πιλότου. 

Στο υλικό εμπεριέχεται επίσης και η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου του ισραηλινού F-35I, ο οποίος χτύπησε τον εισερχόμενο πύραυλο αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν πύραυλο τύπου AIM-9X Sidewinder αμερικανικής προέλευσης, ο οποίος πλοηγείται μέσω συστήματος υπέρυθρων. Πριν χτυπήσει τον στόχο, ο ισραηλινός πύραυλος φαίνεται να πραγματοποιεί έναν απότομο αριστερό ελιγμό, αποδεικνύοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες ευκινησίας του εν λόγω προηγμένου πυραύλου.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν πως η κατάρριψη του πυραύλου κρουζ από το F-35I ολοκληρώθηκε λίγο πριν το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Arrow του εβραϊκού κράτους καταρρίψει έναν άλλο πύραυλο επιφάνειας-επιφάνειας πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τον βορρά μέχρι τον νότο, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και οι συστοιχίες αεράμυνάς της είναι παραταγμένες για να παρέχουν πολυδιάστατη άμυνα και να προσφέρουν επιπρόσθετα επίπεδα προστασίας έναντι ενός εύρους απειλών του κράτους του Ισραήλ» δήλωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Όσο για την αναχαίτιση του πυραύλου από το F-35I, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον ακριβή χρόνο και τοποθεσία του περιστατικού, όπως επίσης άγνωστη παραμένει η προέλευση του πυραύλου. Ωστόσο το γεγονός πως εκτοξεύθηκε από τα νοτιοανατολικά προς το Ισραήλ ίσως υποδεικνύει πως το όπλο άνηκε στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...