Ένοπλες Συρράξεις

Γαλλία-Αρμενία συμμαχία- Το Παρίσι βάζει Stop στα σχέδια Τούρκων-Αζέρων για νέο αιματοκύλισμα κατά των Αρμενίων ενισχύοντάς τους με οπλικά συστήματα

Είναι αληθές ότι ΗΠΑ-ΕΕ παρακολουθούν κατά κύριο λόγο  στενά τις εξελίξεις στα δύο καυτά πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Ισραήλ, με τις μάχες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο επειδή γνωρίζουν το πόσο "πιστός σύμμαχος" είναι η Τουρκία, έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στην Υπερκαυκασία , όπου φαινομενικά έκλεισε το θερμό μέτωπο στο Ναγκόρνο Καρμπάχ.

Η Γαλλία πουλάει όπλα στην Αρμενία ενισχύοντας την άμυνά της

Έτσι η Γαλλία μπαίνει σφήνα στα σχέδια Αζέρων-Τούρκων κατά της Αρμενίας ανακοινώνοντας  πωλήσεις όπλων προς την τελευταία ενισχύοντας την άμυνά της.

Την ίδια ώρα βέβαια Άγκυρα και Μπακού πραγματοποιούσαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Ναχιτσεβάν και του πρόσφατα καταληφθέντος Ναγόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν, ασκώντας πίεση στο Γιερεβάν για να δεχθεί την διάνοιξη των διαδρόμων Ζαγκεζούρ και Ναχιτσεβάν, με τους οποίους Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα επικοινωνούν χερσαία άμεσα.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε εβδομάδες αφότου το Μπακού κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές και εν μέσω φόβων στο Ερεβάν ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί τώρα να επιδιώξει να στοχεύσει τη νότια Αρμενία, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Γαλλικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου είπε ότι η Αρμενία θα αγοράσει τρία συστήματα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) από τον γαλλικό αμυντικό όμιλο Thales, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

Το σύστημα, που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουκρανία, είναι γνωστό για τις «εξαιρετικές δυνατότητές του ανίχνευσης», είπε ο Λεκόρνου σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι.

Υπεγράφη επιστολή προθέσεων για αγορά συστημάτων αεράμυνας Mistral

Οι υπουργοί υπέγραψαν επίσης επιστολή προθέσεων για την αγορά συστημάτων αεράμυνας από την Αρμενία, με τη συμμετοχή της Thales και της ευρωπαϊκής κατασκευής πυραύλων MBDA, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Lecornu.

Ο Λεκόρνου είπε ότι η επιστολή προθέσεων αφορά την αγορά εξοπλισμού «τύπου Mistral», αναφερόμενος σε πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς.

Η Αρμενία υπέγραψε επίσης σύμβαση για την αγορά γυαλιών νυχτερινής όρασης από τον γαλλικό όμιλο Safran, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι υπουργοί συζήτησαν για την άμυνα και ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν αργότερα έγγραφα σχετικά με τη "διμερή συνεργασία".

 Η συμβολή της  Αρμενικής διασποράς στη Γαλλία 

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αρμενία ότι το Παρίσι συμφώνησε να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ερεβάν

 Το Αζερμπαϊτζάν επέκρινε αυτό που αποκάλεσε τη γαλλική πολιτική «στρατιωτικοποίησης» στον Νότιο Καύκασο.

Η Γαλλία, η οποία έχει μεγάλη αρμενική διασπορά, βοήθησε στη μεσολάβηση μιας εδαφικής διαμάχης δεκαετιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η στρατιωτική άσκηση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν «Mustafa Kemal Ataturk 2023»

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη σύμμαχό του την Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι «έως και 3.000» στρατιώτες συμμετέχουν στις «τακτικές ασκήσεις» που διεξάγονται στην πρωτεύουσα Μπακού, τον θύλακα Ναχιτσεβάν μεταξύ Ιράν και Αρμενίας, καθώς και εδάφη που ανακτήθηκαν από τους Αρμένιους αυτονομιστές, στο Ναγκόρνο Καρμπάχ.

Στην άσκηση με την επωνυμία  «Mustafa Kemal Ataturk 2023», μετέχουν  δεκάδες όπλα πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη.

Το Μπακού είπε ότι στόχευαν στη "διασφάλιση της μαχητικής διαλειτουργικότητας" μεταξύ των συμμάχων.

Καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ενώνουν τις δυνάμεις τους, οι φόβοι για νέα σύγκρουση  με την Αρμενία αυξάνονται.

Συμμετοχή ΥΠΕΞ  Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας σε συνομιλίες

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν επίσης σε συνομιλίες τη Δευτέρα στην Τεχεράνη επιδιώκοντας να αμβλύνουν τις εντάσεις.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης υπουργοί Εξωτερικών από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, οι απεσταλμένοι σημείωσαν ώθηση για ειρήνη στον Καύκασο.

«Αυτή η συνάντηση... μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πορείας προς την εδραίωση της ειρήνης και τον τερματισμό των προκλήσεων στον Νότιο Καύκασο με τη συμμετοχή περιφερειακών παραγόντων και γειτόνων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Οι συνομιλίες θεωρούνται ως προσπάθεια της Μόσχας να μειώσει την αυξανόμενη δυτική επιρροή στον Καύκασο, μια περιοχή που θεωρεί εδώ και καιρό ως το κατώφλι της.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Μόσχας, η «μορφή 3+3» επρόκειτο να συμπεριλάβει και τη Γεωργία. Όμως η Τιφλίδα, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απέρριψε την πρόταση.

Στόχος της Γαλλίας η ενδυνάμωση της αντιαεροπορικής προστασίας της Αρμενίας 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Γαλλία εστιάζει στην ενίσχυση της αδύναμης αντιαεροπορικής προστασίας της Αρμενικής αεράμυνας, γεγονός που αποδείχθηκε κλειδί στην στρατιωτική ήττα του Γιερεβάν από το Μπακού, όπου τα τουρκικά drones  ΤΒ-2 ΒΑΥΡΑΚΤΑR σε συνεργασία με τα Ισραηλινά HARPY των Αζέρων έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο. 

Τα τρία Γαλλικά συστήματα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που προμηθεύτηκε η Αρμενία σε συγκερασμό με το σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς MISTRAL , είναι σε θέση να να αντιπαρατεθούν με τα drones των Αζέρων καταρρίπτοντάς τα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ