αζερμπαϊτζανός στρατός και Μπλίνκεν
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο πόλεμος δεν τελείωσε! Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί το Κογκρέσο για πιθανή εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην νότια Αρμενία σύντομα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο το Αζερμπαϊτζάν να εισβάλει σύντομα στην νότια Αρμενία, συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας μία ομάδα νομοθετών των ΗΠΑ. 

Σε τηλεφωνική συζήτηση στις 3 Οκτωβρίου, μέλη του αμερικανικού κογκρέσου πίεσαν τον Μπλίνκεν σχετικά με πιθανά μέτρα που μπορούν να παρθούν κατά του Αλίγιεφ ως απάντηση στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το Politico, επικαλούμενο δύο άτομα ως πηγή.

Ο Μπλίνκεν είπε στους νομοθέτες πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητούσε τρόπους να κάνει το Αζερμπαϊτζάν να λογοδοτήσει για τις δράσεις του. Ένα βήμα σύμφωνα με το Politico ήταν να απαγορευθεί η στρατιωτική υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μπλίνκεν φάνηκε σίγουρος για τις εν εξελίξει διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μιλώντας στους Δημοκρατικούς νομοθέτες, μεταξύ των οποίων ήταν η Nancy Pelosi και η Anna Eschoo από την Καλιφόρνια.

Η Pelosi και η Eshoo ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Αμερικανών στις 3 Οκτωβρίου.

Στο γράμμα που επισύναψαν Eshoo και Pelosi προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μία δικομματική ομάδα νομοθετών αποκάλεσε την επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν «απρόκλητη στρατιωτική επίθεση», ενώ καταδίκασε επίσης τον «απάνθρωπο ενιάμηνο αποκλεισμό» του Αρτσάχ, ο οποίος δεν άφησε άλλη επιλογή στους Αρμένιους παρά να «εγκαταλείψουν την γη τους, υπό τον φόβο του μέλλοντος κάτω από την ακραία αυταρχική εξουσία του Αζερμπαϊτζάν».

«Είναι ξεκάθαρο πως η απάντηση της χώρας μας σε αυτήν την κρίση δεν ήταν ανάλογη της καταστροφής που συνέβη. Πιστεύουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Αζερμπαϊτζάν πως η απρόκλητη επιθετικότητά του κατά του Αρτσάχ είναι απαράδεκτη και θα συναντήσει την κατάλληλη απάντηση» έγραψαν τα μέλη του κογκρέσου στο γράμμα τους.

Όπως και να έχει ο τίτλος των άρθρων σελίδων για την παραπάνω είδηση μιλάει από μόνος του: «Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί το κογκρέσο πως το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να εισβάλει στην Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινές Ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν

Παράλληλα, συζητείται αυτήν την στιγμή να λάβουν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν κάποια σκέλη των κοινών τακτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιήσει ο τουρκικός στρατός γιορτάζοντας την 100η επέτειο ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 23 και 25 Οκτωβρίου και αναφέρεται πως θα αφορούν μονάδες των επίγειων δυνάμεων και του πυροβολικού της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ