Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέο "στραβοπάτημα" της Αρμενίας μετά το Καραμπάχ-Δέχεται το "ανοιγμα" του διαδρόμου Zangezur για Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν υπό όρους

Την ώρα που μαίνονται οι  εχθροπραξίες στα δύο κύρια πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη σε Λωρίδα της Γάζας και Ουκρανία, μια εξόχως σημαντική εξέλιξη έρχεται για να ηρεμήσει την κατάσταση στον Καύκασο, μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Μπακού και τον ξεριζωμό χιλιάδων Αρμενίων από τις εστίες τους.

Η Αρμενία δηλώνει έτοιμη να ανοίξει  δρόμους για Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία

Σύμφωνα με άρθρο ΜΜΕ της Αρμενίας ο Πρωθυπουργός της χώρας φέρεται ότι δήλωσε, "είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε δρόμους για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία", επισημαίνοντας:

"Η Αρμενία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε κανέναν. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για τον «διάδρομο Ζανγκεζούρ».

«Από όσο διάβασα τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, μιλάει για την υπόσχεση της Αρμενίας.

Ας καταγράψουμε ότι η Αρμενία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε κανέναν στο πλαίσιο της ορολογίας που χρησιμοποιούν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πρωθυπουργός Πασινιάν: "Η Αρμενία δεν έχει δώσει υποσχέσεις σε κανέναν"

Υπάρχει μια λεπτότητα εδώ, είναι πολύ σημαντικό πώς αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ορολογία επειδή εμείς στην Αρμενία, όπως και το κοινό γενικότερα, αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ορολογία ως μια ορισμένη εδαφική απαίτηση για την Αρμενία και ως αίτημα για έναν εξωεδαφικό διάδρομο

Επομένως, δεν έχουμε δώσει οποιεσδήποτε υποσχέσεις σε οποιονδήποτε με τέτοια ορολογία και έκπτωση.

Γνωρίζω ότι όταν γίνονται συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας, λέμε ότι αυτή η ορολογία του διαδρόμου που χρησιμοποιείτε δεν είναι αποδεκτή για εμάς.

Λένε: "Πώς δεν είναι αποδεκτό ; Δέχτηκες την τριμερή δήλωση.»

Λέμε: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο γραμμένο στην τριμερή δήλωση, άνοιξε την, κοίτα τι έχει γραφτεί και δείξτο μας».

Στην παγκόσμια κοινότητα  λέμε. Ο «διάδρομος» εισάγεται ως κοινός όρος για τα κανάλια επικοινωνίας. Στην τριμερή δήλωση έχει λίγο διαφορετική λογική γιατί εκεί υπάρχει ο διάδρομος του Λατσίν, ο οποίος σύμφωνα με τη λογική της δήλωσης περιέχει ένα ορισμένο περιεχόμενο εξωεδαφικότητας ή ελέγχου από τρίτη δύναμη.

Επιπλέον, ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι απλώς ένας δρόμος. είναι μια λωρίδα εδάφους 5 χιλιομέτρων υπό τον έλεγχο τρίτου της (Ρωσίας», είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Καμία τρίτη δύναμη δεν θα ελέγχει κάποιο έδαφος της Αρμενίας

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η Αρμενία δηλώνει έτοιμη και ενδιαφέρεται να ανοίξει περιφερειακές επικοινωνίες.

"Δηλαδή, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους δρόμους για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία; Ναι, είμαστε έτοιμοι. Και όπως έχει καταγραφεί, αυτό θα πρέπει να συμβεί με βάση την κυριαρχία, τη δικαιοδοσία της Αρμενίας, με βάση την αρχή της ισότητας.

Αυτό σημαίνει ότι καμία τρίτη δύναμη δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο σε κανένα έδαφος της Αρμενίας.

Κατά τη διέλευση των συνόρων της Αρμενίας, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, οι τελωνειακές υπηρεσίες της Αρμενίας. Μας λένε ότι στην τριμερή δήλωση γράφει ότι η ασφάλεια πρέπει να εξασφάλισε η Ρωσία, λέω ότι κάτι τέτοιο δεν γράφεται", είπε.

Στην παρατήρηση του παρουσιαστή του προγράμματος ότι ένας αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι αν δεν υπάρχει διάδρομος, πώς θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια και ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι αν η λέξη «διάδρομος» προσβάλλει τόσο πολύ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «δρόμος», ο Πασινιάν είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Σε περίπτωση διέλευσης από το σιδηρόδρομο, το θέμα της Αρμενικής πόλης Meghri είναι αδιαμφισβήτητο επειδή δεν είχαμε σιδηρόδρομο πουθενά αλλού. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου Meghri .Αντιθέτως, μας ενδιαφέρει γιατί σημαίνει άρση του αποκλεισμού της Αρμενίας και ειρήνη, σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε.

Ο Πασινιάν σημείωσε ότι όσον αφορά έναν αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από το ίδιο τμήμα, διεθνείς ειδικοί λένε ότι δεν είναι πρακτικό τόσο ένας αυτοκινητόδρομος όσο και ένας σιδηρόδρομος να διέρχονται από το ίδιο σημείο, αλλά αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι το άνοιγμα των δρόμων είναι επωφελές για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

"Ναι, αυτό μπορεί να γίνει ο πιο σοβαρός κόμβος ειρήνης στην περιοχή. Και λέμε ότι αν αρθούν αυτές οι ασάφειες, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε εδώ", είπε ο Πασινιάν.

Συμπέρασμα

 Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Πασινιάν δηλώνει έτοιμος προκειμένου η χώρα του  να ανοίξει δρόμους για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, με βάση τις αρχές της κυριαρχίας, της δικαιοδοσίας και της αμοιβαιότητάς , τονίζοντας ωστόσο  ότι κανένα τρίτο μέρος δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο σε κάποιο  από τα  εδάφη της Αρμενίας.

Τα αρμενικά συνοριακά σημεία ελέγχου και οι τελωνειακές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν με βάση τη δικαιοδοσία της Αρμενίας κατά τη διέλευση των συνόρων της  χώρας.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι δηλώσεις του Αρμένιου Πρωθυπουργού αποτελούν δείγμα καλής θελήσεως προς Τουρκία -Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου αφενός να διευκολυνθούν οι συγκοινωνίες και το εμπόριο τους, μέσω οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που θα διασχίζουν έδαφος της χώρας του, όπου  όμως αυτή θα ασκεί τον πλήρη έλεγχο, όπως στον διάδρομο Zangezur και όχι άλλη δύναμη.

Το τελευταίο αποτελεί κομβικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν από την άλλη.

Χάρη στον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Αποτέλεσμα θα είναι o Κινεζικός "δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας στην Τουρκία.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι με τις δηλώσεις του ο Αρμένιος Πρωθυπουργός δηλώνει σαφέστατα ναι στην συνεργασία, όχι στην νέα αλλαγή συνόρων της χώρας του, επιχειρώντας να δώσει έδαφος στην διπλωματία και την ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη της περιοχής.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι οι δηλώσεις του Αρμένιου Πρωθυπουργού αποτελούν τονωτικές ενέσεις για διατήρηση της  ειρήνης στην περιοχή στην παρούσα φάση, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ, αφού Τουρκία -Αζερμπαϊτζάν θέλουν να ελέγχουν πλήρως τον στρατηγικής σημασίας διάδρομο Zangezur.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...