Ένοπλες Συρράξεις

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του PKK στην Τουρκία ο Ερντογάν ξεκίνησε "Ανατολίτικο παζάρι" με ΗΠΑ για F-16-Κούρδους SDF και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Είναι γνωστό ότι το πρωί της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023, δύο δράστες εκτέλεσαν αποστολή αυτοκτονίας  πυροδοτώντας  βόμβα που έφερε ζωσμένος ο ένας εξ αυτών, στα κεντρικά γραφεία της διεύθυνσης εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας στην Άγκυρα, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια , τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς.

Το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη.

Η έκρηξη ταρακούνησε μια περιοχή που φιλοξενεί υπουργεία και το κοινοβούλιο, ενώ  συνέπεσε με την επαναλειτουργία της τουρκικής συνέλευσης.

Σημειωτέον ότι το PKK δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίθεση εντός της τουρκικής πρωτεύουσας από το 2016, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την πρώτη χερσαία εισβολή κατά της οργάνωσης στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντίδραση Ερντογάν στο τρομοκρατικό χτύπημα του PKK στην Άγκυρα

Πολλοί διερωτώνται αν η νέα επίθεση του PKK στην Άγκυρα σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής του; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση Διεθνές ΜΜΕ, σε σχετικό άρθρο του επισημαίνοντας τα εξής:

"Η επίθεση εντός της Τουρκίας, η πρώτη από το 2016 για το PKK, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας.

Το ζήτημα απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανανέωσε τις δεσμεύσεις του λίγες ώρες μετά το χτύπημα για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας «πέρα από τα νότια σύνορά μας» που θα είναι «τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα βάθος».

Η Τουρκία επιμένει ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο κορυφαίος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή η κύρια συνιστώσα τους γνωστή ως Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG) συνδέεται στενά με το PKK.

Οπλισμένη με τέτοια δικαιολογία, η Τουρκία έχει εξαπολύσει πολλαπλές χερσαίες επιθέσεις κατά των δυνάμεων του SDF, οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλα κομμάτια της βορειοανατολικής Συρίας, ενώ τώρα απειλεί να το κάνει ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως αντίποινα, η Τουρκία πραγματοποίησε ένα νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στην έδρα του PKK στην οροσειρά Καντίλ που χωρίζει το Ιράν από το Ιράκ και ξεχωριστές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ύποπτους στελέχη του PKK στο Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία.

Το  Τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα πλήγματα στη Συρία «εξουδετέρωσαν» τον Μουζντελίφ Τασκίν, έναν μαχητή του PKK που κατηγορείται ότι σχεδίαζε ενέδρα που σκότωσε 12 Τούρκους στρατιώτες το 2007, ενώ οι επιθέσεις της Κυριακής στο Ιράκ κατέστρεψαν 20 στόχους, «αποτελούμενους από σπηλιές, καταφύγια, και αποθήκες που χρησιμοποιούνται από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση» και επίσης «εξουδετέρωσαν» Κούρδους μαχητές

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ έως ότου «δεν μείνει ούτε ένας τρομοκράτης».

Το προφίλ των επιθέσεων του PKK από το 2016 και μετά

Μέχρι πρόσφατα, το PKK απέφυγε να πραγματοποιήσει επιθέσεις υψηλού προφίλ εντός της Τουρκίας. Δεν έχει την επιχειρησιακή ικανότητα, δεδομένης της ολοένα και πιο σφιχτής λαβής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, αλλά επίσης δεν θέλει να τροφοδοτήσει  την Άγκυρα με επιχειρήματα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς τους με τις SDF.

Ταυτόχρονα, το PKK κάνει εκστρατεία για να αφαιρεθεί από τη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χαρακτηρισμένες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εκτιμάται ότι  εάν 900  άνδρες  των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συρία, η υπό την ηγεσία των Κούρδων οντότητα γνωστή ως Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας πιθανότατα θα κατέρρεε.

Η στάση των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων του SDF

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης, λέγοντας ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους SDF κατά του ISIS.

Ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της διατήρησης αυτής της συμμαχίας, ειδικά εις βάρος της αποξένωσης της Τουρκίας, ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, της οποίας η αξία είναι ζωτική μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν αμέσως την επίθεση της Κυριακής.

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την έναρξη του κοινοβουλίου και πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα «που συνδέεται με την ομάδα "Immortals Batalion", έναν από τους πολλούς τέτοιους ένοπλους σχηματισμούς που χρησιμοποιούνται για αστικές επιχειρήσεις. .

Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, αλλά απέφυγε να το κάνει και επέλεξε να στείλει «το απαραίτητο μήνυμα» και να δώσει «μια σοβαρή προειδοποίηση».

Ο Roj Girasun, ένας Κούρδος ερευνητής με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, σημείωσε ότι δεν θα ήταν περίεργο αν το PKK συνεχίσει να πραγματοποιεί περαιτέρω τέτοιες επιθέσεις. «Το PKK στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «είμαστε ακόμα εδώ», είπε ο Girasun στο Al-Monitor.

Οι ελπίδες ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού εξανεμίστηκαν

Οι ελπίδες για μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος εξατμίστηκαν όταν ο Ερντογάν τράβηξε την πρίζα από τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Οτσαλάν το 2015. Μια εκεχειρία που τηρήθηκε από κοινού για δυόμισι χρόνια κατέρρευσε, οδηγώντας στην τρέχουσα σπείρα κλιμάκωσης με στόχο το κουρδικό πολιτικό κίνημα και εντός της Τουρκίας.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ιδιαίτερα δημοφιλής πρώην πρόεδρος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, παραμένει πίσω από τα κάγκελα μαζί με χιλιάδες κομματικά στελέχη και υποστηρικτές που καταδικάστηκαν για ελάχιστα τεκμηριωμένες κατηγορίες τρομοκρατίας για συμμετοχή στο PKK.

Μετά τις τελευταίες εκλογές μαίνεται στους κουρδικούς κύκλους η συζήτηση για το αν θα συνεχιστεί η στρατηγική του Ντεμιρτάς να απευθύνει έκκληση σε μη Κούρδους ψηφοφόρους, μια που είδε το κόμμα να μπαίνει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2015, ή να επιστρέψει στη στενά κουρδική ατζέντα του.

Το PKK αναπροσαρμόζει την τακτική δράσης του

Αυτή η συζήτηση διεξάγεται καθώς το PKK συλλογίζεται το μέλλον του με ορισμένα στελέχη να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα του να κρατούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ευτυχισμένες με την αποχή από τη βία εντός της Τουρκίας, ενώ η προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να διορθώσει τη σχέση της με την Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να απορρίπτει τη διπλωματική δέσμευση τέτοιου είδους που θα νομιμοποιούσε το σώμα των Κούρδων της Συρίας, ενώ θα κρατούσε σε μεγάλο βαθμό ηρεμία όταν η Τουρκία στοχεύει τις SDF, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου διοικητή της Μαζλούμ Κομπάνι.

Η νίκη του Ερντογάν στις κάλπες διέλυσε τις ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα έδιναν τουλάχιστον στους μαχητές λίγη ανάσα.

Κάποιοι στο ΡΚΚ υποστηρίζουν ότι, αν δεν αποκαλύψει τα στρατιωτικά του διαπιστευτήρια, θα θεωρείται όλο και πιο αδύναμο και άσχετο.

 Ιστορικά έχει αποδειχθεί , όποτε το PKK προκάλεσε υψηλές απώλειες στον τουρκικό στρατό, το τουρκικό κράτος προσέγγιζε τους αντάρτες προκειμένου να αποκλιμακωθεί."

Η αντίδραση του Ιράκ στις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφός του

Το Ιράκ από την πλευρά του  απορρίπτει τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές ή την παρουσία τουρκικών βάσεων στην περιοχή του Κουρδιστάν και ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για να λύσει αυτό το πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ Abdul-Latif Rashid σε σχόλια που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ που κατέστρεψαν 20 στόχους που ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) , ενώ έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό  στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ για να υποστηρίξει τις επιθέσεις της.

«Αυτές οι παραβιάσεις απορρίπτονται από τον ιρακινό λαό, την περιοχή (Κουρδιστάν) και όλους τους κατοίκους του Ιράκ», είπε ο πρόεδρος Ρασίντ σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Al Hadath της Σαουδικής Αραβίας, ένα σύντομο απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Τουρκίας θα επαναλειτουργήσει

Εν τω μεταξύ οι εργασίες στον αγωγό αργού πετρελαίου από το Ιράκ, που έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, θα επαναληφθούν εντός της εβδομάδας και θα είναι σε θέση να προμηθεύσει σχεδόν μισό εκατομμύριο βαρέλια στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι στις 2 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία ήταν μια αξιόπιστη οδός διέλευσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

Η χώρα διέκοψε τις ροές στη βόρεια διαδρομή εξαγωγής πετρελαίου του Ιράκ μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). Η απόφαση απαιτούσε από την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2014 και 2018.

Η Βαγδάτη και η Άγκυρα κατέληξαν σε συναίνεση.

Συμπέρασμα

Η Τουρκία χάρη στην ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία και το δίκτυο κατασκοπείας της, έχει πετύχει σημαντικότατα πλήγματα κατά του PKK, απαρφανίζοντάς το από ηγετικά στελέχη του, ενώ  οι συμβατικές τακτικές ανταρτών δεν έχουν πλέον το ίδιο αποτέλεσμα, αφήνοντας το PKK με λίγες επιλογές εκτός από την πραγματοποίηση αστικών επιθέσεων ,που βρίσκει  ωστόσο αντίθετη την πλειοψηφία των  Κούρδων της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την εξασθένιση της στήριξής του από τον κουρδικό λαό.

Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να επωφεληθεί διπλωματικά την τρομοκρατική επίθεση του PKK στην Άγκυρα, οξύνοντας περισσότερο τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ κατηγορώντας ότι στηρίζουν το YPG το οποίο θα προσπαθήσει για μια ακόμη φορά να εξομοιώσει με το PKK, προσθέτοντας  παράλληλα ένα ακόμη βαρίδι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι η εξάλειψη των Κούρδων YPG στην Βόρεια Συρία και η απόκτηση των F-16  από τις ΗΠΑ.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα κινήσει στο εγγύς μέλλον την διαδικασία αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική βουλή, εκτός αν λάβει σοβαρότατα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ για την αλλαγή στάσης τους στο θέμα των Κούρδων YPG στην Βόρεια Συρία και της δοθούν τα F-16.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ