Ένοπλες Συρράξεις

Ογκώδεις διαδηλώσεις-επεισόδια και συλλήψεις στην Αρμενία κατά της κυβέρνησης Πασινιάν λόγω του Αρτσάχ - Υπαρκτός κίνδυνος βίαιης ανατροπής του

Η Αρμενία κυριολεκτικά "βράζει"  μετά την πρόσφατη επίθεση των Αζέρων στο Αρτσάχ που κόστισε την ζωή σε άμαχους Αρμένιους πολίτες και παιδιά.

Μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας Γιερεβάν κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Πασινιάν , επεισόδια με την αστυνομία και συλλήψεις διαδηλωτών, συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα  που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στην Αρμενία.

Έντονος αναβρασμός- ταραχές και πολλές συλλήψεις στην Αρμενία

"Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος Αρμενικού Διεθνούς ΜΜΕ, θέλοντας να καταδείξει την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Αρμένιος Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας:

"Χθες, όλοι ξυπνήσαμε με τα φρικιαστικά νέα για μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ. Μέχρι στιγμής έχουμε περισσότερους από 30 νεκρούς και 200 τραυματίες και χιλιάδες πολίτες να έχουν εκτοπιστεί. Ο δήμαρχος του Μαρτούνι, Aznavur Saghyan, έπεσε υπερασπιζόμενος την πόλη.

Τραγικό γεγονός, η Μονή Αμάρας βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρμένιοι στην Αρμενία διαμαρτύρονται τις τελευταίες 24 ώρες, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα απαντήσει δυναμικά.

Οι μηχανισμοί ασφαλείας πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και συλλαμβάνουν άτομα που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και ηγέτες της αντιπολίτευσης, αρκετοί από τους οποίους φέρεται να έχουν δεχθεί επίθεση ή να συλληφθούν.

Η στάση του πρωθυπουργού Πασινιάν για το Αρτσάχ -"Κρύβεται" στο ΥΠΑΜ

Ο Πρωθυπουργός Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν θα συρθεί σε αυτό, που σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσει στην αποτροπή της εθνοκάθαρσης των Αρμενίων στο Αρτσάχ, ενώ πιθανότατα κρύβεται σε καταφύγιο του Υπουργείου Άμυνας.

Το αδιανόητο βρίσκεται μπροστά μας, καθώς το αρμενικό έθνος έχει επιλέξει να ανεχθεί ένα καθεστώς συνεργατών τα τελευταία τρία χρόνια, επιβαρύνοντας το έθνος μας αμέτρητο ανθρώπινο κόστος και απώλειες. Αυτό μιλάει πάρα πολύ για την έλλειψη διορατικότητας όταν αντιμετωπίζουμε θανάσιμο κίνδυνο.

Οι Αζεροι και οι Γεωργιανοί χρειάστηκαν ένα χρόνο ή λιγότερο για να δουν τη ζημιά που προκάλεσε στα έθνη τους οι Πρόεδροι Abulfaz Elchibey και Zviad Gamsakhurdia, αντίστοιχα, και τους καθαίρεσαν.

Τελικά, μια αχτίδα ελπίδας εμφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς το κυβερνών κόμμα "Πολιτικό Συμβόλαιο" μπορούσε να συγκεντρώσει μόνο 75.000 ψήφους στις δημαρχιακές εκλογές του Γιερεβάν, το ένα τέταρτο των ψήφων σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου των τεράστιων κρατικών πόρων που διαθέτουν οι κυβερνώντες στην Αρμενία για τις εκλογές.

Τα πρόσφατα γεγονότα θα πρέπει να διώξουν κάθε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας συνεργάζεται με το ζεύγος Τουρκίας-Αζέρων.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Πασινιάν για το  Αρτσάχ ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν στην Πράγα πέρυσι είναι το θεμελιώδες βήμα που μας έφερε σε αυτό το σημείο. Αυτή η θανάσιμη πληγή μας έφερε στην πόρτα του θανάτου.

Η αλλαγή ηγεσίας δεν είναι πλέον απλώς απαραίτητη -είναι θέμα επιβίωσης.

Η νέα ηγεσία πρέπει να είναι έτοιμη να καθιερώσει αρμενοκεντρικές πολιτικές. Δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα «Εάν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Αρμενία, θα επικρατήσει χάος», καθώς φτάνουμε στον πάτο της αβύσσου.

Η προσβολή  δεν είναι πλέον  υποφερτή, καθώς η Αρμενία έχει λαμπρούς, έξυπνους και πατριώτες γιους και κόρες που μπορούν, πρέπει και θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την εξουσία του.

Η αποχώρησή του είναι θεμελιώδης για την επιβίωση της Αρμενίας και του Αρτσάχ , ένα απαραίτητο  βήμα που θα επαναφέρει ένα ελάχιστο αυτοσεβασμό και αυτοδιάθεση στο αρμενικό έθνος.

Ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία οδηγεί την αλλαγή σε οποιοδήποτε έθνος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του υπόλοιπου έθνους. Η Αρμενία δεν είναι διαφορετική.

Είναι καθήκον αυτής της μειονότητας να δώσει το παράδειγμα και να διορθώσει τα λάθη των τελευταίων τριάντα ετών, ξεκινώντας από την εξασφάλιση της εθνικής μας ατζέντας, την ενστάλαξη μιας κουλτούρας ικανότητας και λογοδοσίας, την αποκατάσταση βασικών συμμαχιών, τη δημιουργία νέων με βάση κοινά συμφέροντα και , το πιο σημαντικό, η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς ώστε να γίνουν καλύτεροι πολίτες, ικανοί να διακρίνουν μεταξύ ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και να κατανοήσουν την ανάγκη ισορροπίας τόσο για προσωπικά όσο και για κοινωνικά οφέλη. 

Μην κάνετε λάθος, η πτώση του Αρτσάχ δεν είναι το τέλος. Είναι μόνο η αρχή. Όπως επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ένα έθνος, δύο κράτη, θα συνδεθούν μέσω του Διαδρόμου Σιούνικ. Ακολουθούν τα Tavush και Sevan, που θα είναι το τέλος της Αρμενίας.

Η εξομολόγηση του Martin Niemöller το 1946 ισχύει για εμάς σήμερα όπως και τότε.

Πρώτον, πήραν το Αρτσάχ, και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν από το Αρτσάχ. Μετά πήραν το Ταβούς, και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν από το Ταβούς.Μετά πήραν τον Σεβάν, και δεν μίλησα ,γιατί δεν ήμουν από το Σεβάν.Μετά ήρθαν για το Γιερεβάν και δεν έμεινε κανείς να πολεμήσει για μένα.

Με τη "φιλανθρωπική τους διάθεση", οι Αζερμπαϊτζάν προσφέρθηκαν να παράσχουν έναν διάδρομο για να φύγουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ.

Με την σκληρή δήλωση του πρωθυπουργού Πασινιάν στην Πράγα, όλοι οι άνδρες στην Αρτσάχ που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις θα θεωρούνται ανατρεπτικοί κατά της κυβέρνησής τους.

Πώς πιστεύουμε ότι θα αισθάνονται καθώς θα  περνούν από σημεία ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

Η 21η Σεπτεμβρίου και η σημασία της

Για να ταπεινώσει περαιτέρω το Αρμενικό έθνος, το Αζερμπαϊτζάν έχει ορίσει ημερομηνία συνάντησης με την ηγεσία της Αρτσάχ για την «επανένταξη» στις 21 Σεπτεμβρίου, που είναι  "Ημέρα της Αρμενικής Ανεξαρτησίας".

Πρέπει όλοι να σηκωθούμε και να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς συνεργατών. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Αν και είναι τραγικά αργά, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι οι άνθρωποι έχουν ξυπνήσει. Ας μην αφήσουμε αυτή τη λάμψη να σβήσει.

Στο μεταξύ, ας προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Αρτσάχ που αντιμετωπίζουν ένα πιο δύσκολο και αβέβαιο μέλλον."

Οι ευχές των ΗΠΑ λόγω της Αρμενικής Εθνικής επετείου

Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έστειλε τις καλύτερες ευχές στον λαό της Αρμενίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

«Η Αρμενία έβαλε τον εαυτό της σε έναν δρόμο προς την ελευθερία και την αυτοδιάθεση όταν διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Από τότε, έχουμε δει τη δέσμευσή σας στις δημοκρατικές αξίες, στην ανάπτυξη και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της οικονομίας και δικαιοσύνη για όλους τους Αρμένιους», είπε.

«Αυτές οι αξίες απηχούν τις δικές μας και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Αρμενία σε αυτούς τους τομείς. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές φιλοδοξίες, την κυριαρχία και την ασφάλεια του αρμενικού λαού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση μιας βιώσιμης και αξιοπρεπούς ειρήνης για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου όπου γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων», δήλωσε ο Blinken.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τους οικονομικούς δεσμούς μας. Εύχομαι στον αρμενικό λαό μια ευημερούσα και ειρηνική χρονιά μπροστά», είπε ο Γραμματέας.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι  είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε τις επόμενες ημέρες  βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Πασινιάν στην Αρμενία, λόγω των ταραχών που ξέσπασαν και συνεχίζονται με αφορμή  την παθητική  στάση του απέναντι στη νέα εισβολή των Αζέρων στο Αρτσάχ.

Η 21η Σεπτεμβρίου, "Ημέρα της Αρμενικής Ανεξαρτησίας", είναι παράλλήλα εκείνη που έχει ορίσει εσκεμμένα  το Αζερμπαϊτζάν για προσάρτηση του Αρτσάχ στην επικράτειά του, σε μια προσπάθεια ταπείνωσης του Αρμενικού Έθνους, γεγονός που ρίχνει "λάδι στη φωτιά".

Με το μήνυμα τους  τέλος οι ΗΠΑ αποφεύγουν να εμπλακούν στα εσωτερικά της Αρμενίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ