Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στοχοποιούν άμαχο πληθυσμό οι Αζέροι- Παιδιά ανάμεσα σε νεκρούς, τραυματίες- Γαλλία: "Αποκλειστική ευθύνη στο Μπακού" (Εικόνες, Βίντεο)

Μεταξύ του άμαχου πληθυσμού καταγράφηκαν 2 νεκροί και 26 τραυματίες από την μαζική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το Μπακού να στοχοποιεί πολιτικές υποδομές και να βομβαρδίζει αδιάκριτα αμάχους. Ως αποτέλεσμα μιας άλλης μεγάλης κλίμακας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ, καταγράφηκαν απώλειες και τραυματισμοί τόσο μεταξύ των αμάχων όσο και μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το προσωπικό της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, καταγράφηκαν δύο θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και 26 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Περιπτώσεις στοχοποίησης του άμαχου πληθυσμού, ζημιών ή καταστροφής αντικειμένων αμάχων καταγράφηκαν σε ειρηνικούς οικισμούς των περιοχών Μαρτακέρτ, Μαρτούν, Ασκεράν, Σουσί και Στεπανακέρτ.

Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Γαλλία καλεί το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως την επίθεση και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η Γαλλία επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για την τύχη του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν. Η Γαλλία καλεί σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Παρίσι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους του για να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτή την απαράδεκτη επίθεση», αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική κλιμάκωση κατά μήκος της Γραμμής Επαφής και σε άλλα σημεία στο Καραμπάχ. Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις απώλειες ζωών που προκάλεσε η κλιμάκωση. Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψει ο διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκαστεί η έξοδος του τοπικού πληθυσμού. Η βία πρέπει να σταματήσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για συνομιλίες ειρήνης και εξομάλυνσης. Απαιτείται γνήσια δέσμευση από όλες τις πλευρές για να εργαστούν προς την κατεύθυνση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αρμενίας:

«Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο να ολοκληρώσει την πολιτική της εθνοκάθαρσης του.  

Καθοδηγούμενο από το αίσθημα της ατιμωρησίας, το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε ανοιχτά την ευθύνη για την επίθεση. Το ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ξεκινά «αντιτρομοκρατικά μέτρα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στην περιοχή ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, και σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Αζερικής πλευράς, έχουν ενημερώσει τόσο την διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, όσο και το ρωσοτουρκικό κέντρο παρακολούθησης.  

Καταδικάζουμε σθεναρά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το μαζικό έγκλημα που έλαβε χώρα ακριβώς πριν από τρία χρόνια το 2020. Αποτελεί συνέχιση της ευρείας κλίμακας χρήσης βίας που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο. Οι αστικοί οικισμοί, η πόλη του Στεπανακέρτ, άλλες πόλεις και χωριά υφίστανται βομβαρδισμό από το Αζερμπαϊτζάν με το ψευδές πρόσχημα της «καταστροφής στρατιωτικών υποδομών».  

Η Αρμενική πλευρά έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι συνεχείς επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανοιχτή πολεμική ρητορική, η απολύτως ψευδής και κατακριτέα προπαγάνδα αποκαλώντας τον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ "τρομοκράτες" επιδιώκουν έναν στόχο: την υποταγή του πληθυσμού του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στην εθνοκάθαρση μέσω της χρήσης βίας, να του στερήσει το δικαίωμα να ζει και να δημιουργεί ελεύθερα και με αξιοπρέπεια στην πατρίδα του. Ο παράνομος αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν, του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία και ο πλήρης αποκλεισμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Δεκέμβριο του 2022 επιδιώκουν τον ίδιο στόχο. 

Μεταξύ άλλων, της επίθεσης είχε προηγηθεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών από το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με επιχειρήσεις ναρκοθέτησης και δολιοφθοράς, που υποδηλώνουν τον σχεδιασμό της επίθεσης και προετοιμασίας πληροφοριακού εδάφους. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Δημοκρατίας της Αρμενίας δεν σταθμεύουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλες οι πληροφορίες για επιχειρήσεις ναρκοθέτησης και δολιοφθοράς είναι ψευδείς και κατασκευασμένες. 

Κάλεσμα προς τους διεθνείς εταίρους, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του 2020 που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας. Με βάση την Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να λάβουν σαφή και ξεκάθαρα βήματα για να τερματίσουν την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν».

Υπενθυμίζεται πως περίπου στη μία το μεσημέρι σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την έναρξη μιας στρατιωτικής «επιχείρησης» στο ιστορικά και εθνικά Αρμενικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ για τον «αφοπλισμό» του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ. Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και εξαπέλυσε την επίθεση εν μέσω του συνεχιζόμενου γενοκτονικού αποκλεισμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πλήττοντας αρμενικές θέσεις με "όπλα υψηλής ακρίβειας". Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Στεπανακέρτ εν μέσω αναφορών για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς.

Το Μπακού ξεκίνησε τη μαζική επίθεση πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με στόχο πόλεις και αμάχους σε μεγάλη κλίμακα, αφού επέβαλε έναν ολικό αποκλεισμό 8 μηνών σε 120.000 Αρμένιους, υποβάλλοντάς τους σε πείνα και ηθικές και ψυχολογικές κακουχίες, τώρα τους στοχεύουν σκόπιμα για εξόντωση.

"Η αποτυχία των διεθνών παραγόντων να άρουν τον αποκλεισμό και να αποτρέψουν τη γενοκτονία στο Αρτσάχ άναψε το πράσινο φως στο Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον 120 χιλιάδων ατόμων του Αρτσάχ υπό πολιορκία", ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Το αρχηγείο πληροφοριών του Αρτσάχ αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί πυροβολικό και drones. "Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και drones. Σας ζητάμε και σας προτρέπουμε να μείνετε στα καταφύγια, να μην δημοσιεύετε βίντεο και φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, ακολουθώντας μόνο τις επίσημες ειδήσεις", ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν υποστεί ελλείψεις τροφίμων αφού το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε αποκλεισμό στην περιοχή τους τελευταίους εννέα μήνες για να καταπολεμήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι ήταν λαθρεμπόριο όπλων, αλλά στην πραγματικότητα σκοπός ήταν να λιμοκτονήσουν τον αυτόχθονα πληθυσμό.

Το Αζερμπαϊτζάν, βοηθούμενο από drones που αγοράστηκαν από την Τουρκία και το Ισραήλ, πραγματοποίησε μια στρατιωτική επιχείρηση, σπάζοντας γρήγορα τις αρμενικές άμυνες και καταλαμβάνοντας επτά περιοχές και περίπου το ένα τρίτο του ίδιου του Καραμπάχ, καθαρίζοντας εθνοτικά αυτές τις περιοχές από τον αρμενικό πληθυσμό τους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...
Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...