Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μαζική επίθεση Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ-Βομβαρδισμοί κατά αμάχων με MLRS, UAV- Παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Arevik" (Βίντεο)

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την έναρξη μιας στρατιωτικής «επιχείρησης» στο ιστορικά και εθνικά Αρμενικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ για τον «αφοπλισμό» του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ. Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και εξαπέλυσε την επίθεση εν μέσω του συνεχιζόμενου γενοκτονικού αποκλεισμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πλήττοντας αρμενικές θέσεις με "όπλα υψηλής ακρίβειας". Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Στεπανακέρτ εν μέσω αναφορών για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ αναφέρει ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, γύρω στη 13.00, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής επαφής εξαπολύοντας πλήγματα πυραύλων. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αρτσάχ θα προβεί σε πρόσθετες ανακοινώσεις.

Το Μπακού ξεκίνησε τη μαζική επίθεση πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με στόχο πόλεις και αμάχους σε μεγάλη κλίμακα, αφού επέβαλε έναν ολικό αποκλεισμό 8 μηνών σε 120.000 Αρμένιους, υποβάλλοντάς τους σε πείνα και ηθικές και ψυχολογικές κακουχίες, τώρα τους στοχεύουν σκόπιμα για εξόντωση.

"Η αποτυχία των διεθνών παραγόντων να άρουν τον αποκλεισμό και να αποτρέψουν τη γενοκτονία στο Αρτσάχ άναψε το πράσινο φως στο Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον 120 χιλιάδων ατόμων του Αρτσάχ υπό πολιορκία", ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Το αρχηγείο πληροφοριών του Αρτσάχ αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί πυροβολικό και drones. "Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και drones. Σας ζητάμε και σας προτρέπουμε να μείνετε στα καταφύγια, να μην δημοσιεύετε βίντεο και φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, ακολουθώντας μόνο τις επίσημες ειδήσεις", ανέφερε η ανακοίνωση .

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αρτσάχ, Σεργκέι Γκαζαριάν, μίλησε στο CivilNet σχετικά με την κατάσταση στο Αρτσάχ, απαιτώντας την άμεση και αποφαστιστική δράση της διεθνούς κοινότητας. "Τώρα γινόμαστε μάρτυρες πώς το Αζερμπαϊτζάν, κατά την εφαρμογή της γενοκτονικής του πολιτικής, κινείται προς τη φυσική εξόντωση του άμαχου πληθυσμού και τις ενέργειες καταστροφής πολιτικών αντικειμένων. Έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τους διεθνείς παράγοντες ότι είναι αδύνατο να περιοριστούν τέτοιες πολεμικές και εγκληματικές πράξεις του Αζερμπαϊτζάν με εκκλήσεις. Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να λάβει αποτελεσματικά βήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να σταματήσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν".

Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, αναφέρει το γραφείο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας. "Οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συζητούνται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου", αναφέρει η ανακοίνωση.

Το νοσοκομείο παίδων «Arevik» στο Στεπανακέρτ επιβεβαίωσε ότι 6-7 παιδιά μεταφέρθηκαν σε αυτό. Το νοσοκομείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κατάστασή τους. Νωρίτερα, διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο πληροφορίες ότι ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του χωριού Sarnaghbyur της περιοχής Ασκεράν, παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Στεπανακέρτ.

Τώρα το Αζερμπαϊτζάν χτυπά την αεράμυνα των Αρμενίων (Αρτσάχ) στο Καραμπάχ. Ένα drone καμικάζι των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εντοπίστηκε πάνω από το Στεπανακέρτ. Εκτιμάται ότι πρόκειται για το ισραηλινό «Harop», το οποίο χρησιμοποίησε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020.

Η σύνδεση στο κινητό και στο διαδίκτυο διακόπτεται κατά διαστήματα στην περιοχή.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, βομβαρδίζεται επί του παρόντος από το πυροβολικό του αζέρικου στρατού και οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν ότι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται επίσης στην περιοχή του χωριού Σος και στην περιοχή Ασκεράν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, η διοίκηση του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος και η ηγεσία του τουρκορωσικού Κέντρου Παρακολούθησης ενημερώθηκαν δεόντως για το σχέδιό τους να εξαπολύσουν επίθεση κατά των γηγενών Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η διεθνής κοινότητα φέρει ευθύνη για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Γραμματέας Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αρνείται ότι η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους ειρηνευτές για την έναρξη των εχθροπραξιών. Η ίδια τόνισε πως αυτή την πληροφορία ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η πληροφορία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε στο ρωσικό σώμα λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν δημοσιεύουν βίντεο με στρατιωτικά πλήγματα προς την κατεύθυνση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι "στο Καραμπάχ ξεκίνησε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν".

"Ως εκ τούτου, έχουν ξεκινήσει τοπικές αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες για τη διασφάλιση των διατάξεων της Τριμερούς Δήλωσης, την καταστολή προκλήσεων μεγάλης κλίμακας στην οικονομική περιοχή του Καραμπάχ, τον αφοπλισμό και την εξασφάλιση της αποχώρησης των σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από τα εδάφη μας, την εξουδετέρωση της στρατιωτικής τους υποδομής, παρέχουμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού που επιστρέφεται στα εδάφη που έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή, των πολιτών που συμμετέχουν στις εργασίες κατασκευής και αποκατάστασης και του στρατιωτικού μας προσωπικού και τελικά αποκαθιστούν τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν", αναφέρει επιπλέον το Μπακού στο αφήγημά του.

Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν: 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του και το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Νικόλ Πασινιάν φέρεται να είπε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνάψει μια συμφωνία.

Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν υποστεί ελλείψεις τροφίμων αφού το Αζερμπαϊτζάν επέβαλε αποκλεισμό στην περιοχή τους τελευταίους εννέα μήνες για να καταπολεμήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι ήταν λαθρεμπόριο όπλων, αλλά στην πραγματικότητα σκοπός ήταν να λιμοκτονήσουν τον αυτόχθονα πληθυσμό.

Το Αζερμπαϊτζάν, βοηθούμενο από drones που αγοράστηκαν από την Τουρκία και το Ισραήλ, πραγματοποίησε μια στρατιωτική επιχείρηση, σπάζοντας γρήγορα τις αρμενικές άμυνες και καταλαμβάνοντας επτά περιοχές και περίπου το ένα τρίτο του ίδιου του Καραμπάχ, καθαρίζοντας εθνοτικά αυτές τις περιοχές από τον αρμενικό πληθυσμό τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ