Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτικός συναγερμός στο Ιράν- Ετοιμότητα Τεχεράνης για νέο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ- Απειλές Τουρκίας για υποστήριξη στην Αρμενία

Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και μια νέα εγκληματική επίθεση των Αζέρων φαίνεται πιο πιθανή, αρκετές ημερήσιες εφημερίδες στο Ιράν έγραψαν τη Δευτέρα για τους κινδύνους ενός νέου πολέμου στην περιοχή και τις πιθανές επιπτώσεις του στη γεωπολιτική επιρροή της Τεχεράνης.

Η απειλή μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο βόρειων γειτόνων του Ιράν οδηγείται από τον διάδρομο Ζανγκέζουρ που θέλει να δημιουργήσει το Αζερμπαϊτζάν για να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα του με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν. 

Ο διάδρομος αυτός θα δημιουργήσει επίσης μια χερσαία σύνδεση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του κορυφαίου περιφερειακού συμμάχου του, της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, θα κόψει τη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την Τεχεράνη προκειμένου να διατηρήσει χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία. 

Η εφημερίδα Ham Mihan, υπό τον τίτλο "Διάδρομος της κρίσης", έγραψε ότι η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει το Αζερμπαϊτζάν για την πλήρη υποστήριξή της σε περίπτωση νέου πολέμου, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν φέρεται να προειδοποίησε το Ιράν για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αρμενία κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα. 

"Τα τελευταία δύο χρόνια, το Μπακού και η Άγκυρα αξιολογούν τη σοβαρότητα της στρατιωτικής επέμβασης του Ιράν σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος για τον διάδρομο. Ωστόσο, η στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν θα ήταν απίθανη αν δεν βεβαιωθούν ότι το Ιράν δεν θα θέσει τη στρατιωτική του υποστήριξη πίσω από την Αρμενία, όπως έκανε στη Συρία", έγραψε η εφημερίδα. 

Παράλληλα, η εφημερίδα Sazandegi έγραψε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε αυτή τη σύγκρουση τριών δεκαετιών, ενώ η στάση του Ιράν απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γύρω από αυτό είναι πιο κοντά στην πολιτική των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ο αρθρογράφος της Sazandegi, Αμίρ Αμπάς Ναχάι, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα στρατιωτική ενίσχυση και οι συνεχιζόμενες αψιμαχίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-17.

"Τα αναθεωρητικά σχέδια του Μπακού για το Καραμπάχ, τα οποία λαμβάνουν την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν θέσει τους Αρμένιους που ζουν στην περιοχή σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενοκτονία", επεσήμανε η εφημερίδα.

Παρά τις θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εγκάρδιες και αμφότερα αποτελούν στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή. Η Αρμενία και το Ιράν είναι γειτονικές χώρες στη Δυτική Ασία και μοιράζονται επίσης κοινά χερσαία σύνορα μήκους 44 χιλιομέτρων.

Ο Στεπάν Σαφαριάν του Αρμενικού Κέντρου Εθνικών και Διεθνών Σπουδών σχολίασε τη σχέση Αρμενίας-Ιράν, δηλώνοντας: "Η σχέση Αρμενίας-Ιράν είναι η πιο σημαντική για την Αρμενία: "Δεδομένου αυτού του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, η Αρμενία έχει το νόμιμο δικαίωμα να συνεργαστεί με το Ιράν για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της... Άλλωστε, η Αρμενία έχει ενεργειακό πλεόνασμα και η μόνη σημαντική εξαγωγική της αγορά προς το παρόν είναι το Ιράν... Έτσι, υπάρχει επίσης μεγάλο οικονομικό συμφέρον".

Λόγω της αλληλένδετης ιστορίας των δύο εθνών, και με τους Αρμένιους να έχουν εγγενή παρουσία στο σημερινό βορειοδυτικό Ιράν εδώ και χιλιετίες, πολλές από τις παλαιότερες αρμενικές εκκλησίες και μοναστήρια βρίσκονται εντός του Ιράν, όπως η Μονή του Αγίου Στεφάνου και η Μονή του Αγίου Θαδδαίου, μεταξύ άλλων. Η Αρμενία και το Ιράν μοιράζονται επίσης εκτεταμένους τουριστικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...