Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολικοστρατιωτική κινητικότητα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας-"Κίνηση ματ" του Γιερεβάν που έβαλε τις ΗΠΑ στο "παιγνίδι"

Έντονη πολιτκοστρατιωτική κινητικότητα πρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η οποία συνοδεύθηκε με συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

Συνομιλία Ερντογάν-Πασινιάν για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τους Αζέρους

Συγκεκριμένα  ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία  που είχαν να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

Οι συνομιλητές συζήτησαν για τις αρμενιοτουρκικές σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της αρμενικής κυβέρνησης.

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι η επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία όλων των χωρών της περιοχής», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Επίσκεψη Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία

Παράλληλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Στρατηγός του Στρατού Yashar Guler, δέχθηκε τον Πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγό Karim Valiyev, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρει το Trend.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μετίν Γκουράκ.

Ο Veliyev βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη.

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν – Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν,  Στρατηγός Karim Valiyev, , επισκέφθηκε το πάρκο Heydar Aliyev στην Άγκυρα.

Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Εθνικού Ηγέτη του λαού του Αζερμπαϊτζάν Heydar Aliyev και απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών βασίζεται σε φιλικές και αδελφικές σχέσεις.

Ο Στρατηγός Κ. Βάλιεφ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών και των δύο αδελφών χωρών, όπως και σε άλλους τομείς, είχαν θετικό αντίκτυπο στη στρατιωτική συνεργασία.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, Rashad Mammadov, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό, στρατιωτικό-τεχνικό, στρατιωτικό-εκπαιδευτικό και σε άλλους τομείς, καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Καταγγελίες Αζέρων για "τρομοκρατική" επίθεση παραστρατιωτικών Αρμενίων

Τέλος το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι παράνομες αρμενικές δυνάμεις στο Καραμπάχ επιχείρησαν να προκαλέσουν τους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν με ένα σκυλί που μετέφερε βόμβα.

Στη δήλωση του υπουργείου, αναφέρθηκε ότι παράνομες αρμενικές δυνάμεις επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση εναντίον στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκονταν σε υπηρεσία στην επαρχία Χοτζάβεντ, χρησιμοποιώντας ένα σκυλί με τηλεχειριζόμενη αυτοσχέδια βόμβα.

Σημειώθηκε ότι ο σκύλος που μετέφερε την βόμβα  πιάστηκε από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και ο βομβιστικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε.

Η δήλωση αναφέρει: «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την ενέργεια, η οποία είναι αντίθετη με το Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων σχετικά με απαγορεύσεις ή περιορισμούς στη χρήση ναρκών, παγίδων και άλλων συσκευών. Η χρήση του ζώα για σκοπούς δολοφονίας είναι μια ανήθικη πράξη και τη θεωρούμε τρομοκρατική ενέργεια». 

Συμπέρασμα

Το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί κινήσεις  στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν με νέα σημάδια αναγνώρισης με τη μορφή ανεστραμμένου γράμματος "Α" στα οπλικά τους συστήματα, παραπέμπει σε επικείμενη επιχείρηση επίθεσης κατά της Αρμενίας με διακριτικό αναγνώρισης μεταξύ των δυνάμεων του  το συγκεκριμένο  σύμβολο.

Η επίσκεψη στην Τουρκία από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγό Karim Valiyev, δεν είναι τυχαία την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επιτείνοντας τις ανησυχίες για νέα στρατιωτική αναμέτρηση στον Καύκασο, αφού είναι γνωστή η στρατιωτική ώσμωση και στενότατη στρατιωτική συνεργασία Μπακού-Άγκυρας, αλλά και η ενοποίηση του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) των δύο χωρών σε έναν.

Υπενθυμίζεται ότι Ερντογάν και Αλίγιεφ , αρχές Ιουλίου 2023, εγκαινίασαν το Κέντρο Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν ,HAKİM, που υλοποιείται από την τουρκική ASELSAN, με κοινή περιοχή ελέγχου εναέριου χώρου της τουρκικής και της αζερικής αεροπορίας που θα εκτείνεται από το Αιγαίο μέχρι τη λεκάνη της Κασπίας.

Ωστόσο έξυπνα η Αρμενία "έφερε" τις ΗΠΑ πολιτικοστρατιωτικά στην περιοχή, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα.  

Συγκεκριμένα η έντονη διπλωματική προσπάθεια από πλευράς Αρμενίας με αποδέκτες τις ΗΠΑ ,από τις οποίες επιδιώκουν την σύσταση Διεθνούς μηχανισμού εγγυήσεων ασφαλείας της και το ΣΑ του ΟΗΕ για αναγνώριση ως γενοκτονία από πλευράς Αζερμπαίτζάν τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λαχτσίν και την επισιτιστικό λιμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ που επιδιώκει το Μπακού, σε συγκερασμό, με την  άσκηση "Eagle Partner 2023"  που πραγματοποιεί με τις ΗΠΑ, επιχειρούν να φέρουν αυτές σε ρόλο ειρηνευτικής αποστολής στην χώρα τους και στην διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να αποτρέψουν νέα στρατιωτική αναμέτρηση με του Αζέρους, οι οποίοι χάρη σε Τουρκία και Ισραήλ υπερτερούν στρατιωτικά.

Οψόμεθα

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...