Ράστεμ Ουμέροφ
Ένοπλες Συρράξεις

Συνέταιρος του Ερντογάν & «φίλος» του Αμπράμοβιτς ο νέος Ουκρανός υπουργός Άμυνας που επέλεξε ο Ζελένσκι

Μιας και ο μέχρι πρότινος υπουργός άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, υπέγραψε την παραίτησή του, οι αναφορές οργιάζουν για το ποιος θα τον διαδεχθεί. 

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στο ουκρανικό κοινοβούλιο τον Ρέζνικοφ να αντικαταστήσει ο Ράστεμ Ουμέροφ, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε να υποβάλει την υποψηφιότητα του Ουμέροφ για νέο υπουργό άμυνας στην Βερχόβνα Ράντα τις επόμενες ημέρες.

«Τώρα ο Ράστεμ Ουμέροφ πρέπει να αναλάβει το υπουργείο» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ είχε τα ινία για περισσότερες από 550 ημέρες της στρατιωτικής σύρραξης μεγάλης κλίμακας. Πιστεύω πως ο στρατός χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλους τύπους αλληλοεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία σαν σύνολο» εξήγησε ο Ζελένσκι.

Ποιος Είναι ο Ουμέροφ;

Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, ο Ουμέροφ είναι Κριμαϊκός Τάταρος εθνικά με καταγωγή από το Σάμαρκαντ του σημερινού Ουζμπεκιστάν.

Το 2020 ο Ουμέροφ εντάχθηκε στην ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας για να αναπτύξει μία στρατηγική για την ανακατάληψη της Κριμαίας. Κατά την περίοδο αυτή αποτέλεσε και μέρος μίας ομάδας εκπροσώπων που διαπραγματεύτηκαν με την Μόσχα τους όρους μίας συνθήκης ειρήνης με το Κίεβο με εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.

Πολλοί όμως εστιάζουν στις «ανησυχητικές» σχέσεις του Ουμέροφ με την Τουρκία. Ο Zaur Smirnov, εκπρόσωπος της οργάνωσης Crimean Interethnic Mission, δήλωσε πως ο Ουμέροφ υποστήριζε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κύριο πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, ο οποίος λέγεται πως βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, είναι γνωστό πως ο Ουμέροφ εργάζονταν ως υψηλόβαθμος επικεφαλής στην ουκρανική εταιρεία Lifecell, η οποία βρίσκεται στην κατοχή της τουρκικής εταιρείας Turkcell. Λέγεται πως αυτή η εταιρεία δεν απέχει πολύ από την οικογένεια Ερντογάν. Ένας από τους μετόχους της Turkcell είναι ο Αλεξάντερ Μαμούτ, φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του γνωστού Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

«Αυτή η ανάθεση [του υπουργείου άμυνας στον Ουμέροφ] είναι με κάποιον τρόπο διασκεδαστική, αφού δείχνει ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της ομάδας και της δουλείας του Ζελένσκι: ενδιαφέρονται πολύ για το εξωτερικό αντίκτυπο των επιλογών τους» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Βλαντιμίρ Τζαράλα από την Κριμαία, θέλοντας να πει πως το υπόβαθρο του Ουμέροφ ήταν καθοριστικό για να τον επιλέξει ο Ζελένσκι.

Ίσως ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις συνδέσεις του με την Τουρκία, προσπαθώντας να «επανορθώσει» για τον Ρέζνικοφ, τον οποίο εδώ και μήνες έχουν στοχοποιήσει αμερικανικές αναφορές κατηγορώντας τον για σκάνδαλα διαφθοράς.

GALLERY

Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ράστεμ Ουμέροφ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ