πλοία σε τουρκικά νερά
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κάνουν «Ότι Θέλουν» οι Τούρκοι: Αύξηση τους κόστους διέλευσης εμπορικών πλοίων από Βόσπορο & Ελλήσποντο-Εκμεταλλεύονται την Συνθήκη του Μοντρέ!

Οι τουρκικές αρχές αύξησαν το κόστος διέλευσης εμπορικών πλοίων που περνούν τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, δηλαδή του Βοσπόρου και από τον Ελλήσποντο, χωρίς να κάνουν στάση σε κάποιο λιμάνι της περιοχής. Έρχεται και ετήσια ανατίμηση της αξίας του χρυσού στην Τουρκία.

Τι Ακριβώς Έγινε;

Από το σημερινό πρωινό πολλά μέσα ενημέρωσης σχεδόν ταυτόχρονα δημοσίευσαν μία νέα και σημαντική είδηση. Οι τουρκικές αρχές λοιπόν αποφάσισαν -μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ- να αυξήσουν το κόστος που επιβάλλεται σε εμπορικά πλοία για απευθείας διελεύσεις των στενών της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόστος θα αυξηθεί στα 4,42 δολάρια, μία αύξηση της τάξεως του 8,3 τις εκατό για την καθαρή χωρητικότητα κάθε σκάφους. Η νέα απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1 Ιουλίου του φετινού έτους, ενώ πάρθηκε από την τουρκική κύρια διεύθυνση ναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου μεταφορών και υποδομών.

«Σε συμφωνία με την Συνθήκη του Μοντρέ, η χρέωση που θα επιβάλλεται σε πλοία που περνάνε τα τουρκικά στενά χωρίς να σταματούνε θα είναι 4,42 δολάρια» ανέφερε η RIA Novosti, επικαλούμενη δεδομένα που απέκτησε από τουρκικά μέσα.

Σημειώθηκε πως αυτή η αύξηση στο κόστος θα φέρει σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό της Άγκυρας. Τα προηγούμενα χρόνια οι εισφορές από τις εν λόγω χρεώσεις ήταν 160 με 170 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις υπηρεσίες ρυμούλκησης και πλοήγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως θα γίνει ανατίμηση της αξίας του χρυσού στην χώρα. Η πορεία της τιμής του θα ανανεώνεται ετήσια κάθε τέλος Ιουνίου.

«Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε πως η τιμή του χρυσού θα είναι από εδώ και πέρα σταθερή και θα ανανεώνεται από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών στα τέλη Ιουνίου κάθε έτους, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου» γράφει το τουρκικό περιεχόμενο.

Πώς Εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία την Συνθήκη του Μοντρέ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τέλη του Μαΐου του περασμένου έτους, επικαλούμενη την Συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία ακύρωσε μία σειρά από νατοϊκές στρατιωτικές ασκήσεις. Η συνθήκη, η οποία συμφωνήθηκε το 1936, επιβάλει ειδικούς κανονισμούς για το πέρασμα πλοίων από τον Βόσπορο και τον Ελλήσποντο. Σύμφωνα με αυτήν, περιορίζεται αρκετά η διέλευση πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε παρευξείνιες χώρες.

Έτσι, η Άγκυρα χρησιμοποιήσει τους ευνοϊκούς όρους της συνθήκης προς όφελός της. Μιας και τα δύο αυτά στενά ανήκουν πλήρως στην κατοχή της, τουλάχιστον νομικά, μπορεί να επωφελείται οικονομικά και στρατηγικά από το πέρασμα πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα. Εκμεταλλευόμενη την μεγάλη σημασία της περιοχής λόγω των εν εξελίξεων εντάσεων, αποφάσισε να αυξήσει την χρέωση της διέλευσης για να απολάβει αυξημένες εισφορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ