Ζελένσκι με Μακρόν
Ένοπλες Συρράξεις

Τον «έπεισε» τον Μακρόν ο Ζελένσκι: Έρχονται δεκάδες άρματα, τεθωρακισμένα και ίσως πανίσχυροι πύραυλοι SCALP από την Γαλλία στην Ουκρανία!

Σύμφωνα με το ρωσικό Κανάλι 5, το Παρίσι θα δώσει στο Κίεβο δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τροχοφόρων ελαφριών αρμάτων μάχης AMX-10RC. Αυτό έγινε γνωστό από ανακοίνωση των προέδρων της Γαλλίας και της Ουκρανίας μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η οποία έλαβε χώρα μία μέρα νωρίτερα.

«Τώρα ετοιμάζονται οι παραδόσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει πολλές ταξιαρχίες [των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας] με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα, συμπεριλαμβανομένου του AMX-10RC» ανέφερε η δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώθηκε επίσης πως η Γαλλία θα εστιάσει τις προσπάθειές της στο να υποστηρίξει τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας.

Πριν από αυτό, έγιναν γνωστά τα σχέδια της Γερμανίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπρόσθετα όπλα αξίας σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα μπορούσε να περιλαμβάνει 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, δεκάδες άρματα μάχης Leopard και 200 drones. Αυτές οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από τους Γερμανούς, ωστόσο οι γερμανικές αρχές δεν προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις.

Νωρίτερα, το Κανάλι 5 της Μόσχας μετέδωσε πως ο Ζελένσκι και ο Μακρόν αιτήθηκαν την αύξηση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Νέοι Πύραυλοι για το Κίεβο;

Σε δημοσίευση άλλης ρωσικής υπηρεσίας, της γνωστής Avia-pro, αναφέρεται πως ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο την προμήθεια πυραύλων SCALP.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται πως μετά την επιτυχημένη χρήση βρετανικών τακτικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow από τον ουκρανικό στρατό, το Κίεβο αναμένει να λάβει επιπρόσθετους πυραύλους αυτού του τύπου. Δεδομένου ότι ο Ζελένσκι έφτασε πριν λίγες ώρες στην Γαλλία και αναμένονταν να έχει «μία πολύ σοβαρή συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο», υπάρχουν εικασίες πως το Κίεβο σκοπεύεται να αποκτήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό γαλλικών τακτικών πυραύλων κρουζ τύπου SCALP, οι οποίοι είναι ανάλογοι των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, ωστόσο επιδεικνύουν μεγαλύτερη εμβέλεια και αυξημένη ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ευνόητους λόγους, η Γαλλία δεν ανακοίνωσε επίσημα την μεταφορά τέτοιων όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο μέχρι στιγμής οι SCALP αποτελούν τους πυραύλους κρουζ με την μεγαλύτερη εμβέλεια που αναμένεται να αποκτήσει ο ουκρανικός στρατός. Σίγουρα είναι μία σημαντική απειλή για τους Ρώσους, αφού είδαν τι μπορούν να κάνουν οι ανάλογοι Storm Shadow στο Λουγκάνσκ.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι βέβαιο πόσους πυραύλους Storm Shadow έλαβε το Κίεβο, πάντως σύμφωνα με κάποιες πηγές, οι Ουκρανοί μπορεί να λάβουν μέχρι και 200 μονάδες αυτού του τύπου.

Στην πραγματικότητα, ο πύραυλος SCALP και ο πύραυλος Storm Shadow προέρχονται από το ίδιο αγγλο-γαλλικό πρόγραμμα ανάπτυξης, απλά επιδεικνύουν μικρές διαφορές και διαφορετική ονομασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...