αυτοσχέδιο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης Grad σε αγροτικό στην Ουκρανία
Ένοπλες Συρράξεις

Εξέπληξαν και τους Πολωνούς αυτοί οι αυτοσχέδιοι εκτοξευτές πυραύλων του Κιέβου! (Εικόνες)

Σε ένα από τα άρθρα της, η πολωνική αμυντική σελίδα Defense24 εστίασε στο γεγονός πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά αυτοσχέδια συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), τα οποία έχουν ως βάση τους αγροτικά. Για να τα δημιουργήσουν οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν διάφορα όπλα, από μπλοκ μη κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος γα να καταστρέφουν ρωσικά ελικόπτερα μέχρι και σωλήνες εκτόξευσης από κατεστραμμένους εχθρικούς πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου Grad.

Μέσα σε αυτήν την ποικιλία αυτοσχέδιων όπλων, οι Πολωνοί αρθρογράφοι ξεχώρισαν δύο παραδείγματα μικρών αυτοσχέδιων πολλαπλών εκτοξευτών που βρίσκονται σήμερα σε χρήση με τον ουκρανικό στρατό.

Το Σύστημα Sivalka VM-8…

Το πρώτο όπλο είναι το σύστημα ονόματι Sivalka VM-8, σχεδιασμένο να εκτοξεύει τις μη κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8. Σε αντίθεση με προηγούμενα παρόμοια συστήματα, το Sivalka VM-8 διαθέτει πολλές θετικές διαφορές που το μετατρέπουν σε μία "τέλεια μηχανική λύση". Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η δημοσίευση, η οποία σχολιάστηκε και αναμεταδόθηκε από την ουκρανική αμυντική σελίδα Defense Express.

Αρχικά, η μονάδα εκτόξευσης των μη κατευθυνόμενων ρουκετών είναι αποσπώμενη. Οπότε, αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να αφαιρεθεί από το κατεστραμμένο σασί. Επιπλέον, το μπλοκ είναι τοποθετημένο με επιπρόσθετη ατσάλινη προστασία, η οποία αυξάνει σε έναν βαθμό την πιθανότητα επιβίωσης του συστήματος σε περίπτωση που δεχθεί εχθρικά μικρά θραύσματα βλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο σχετίζεται με το βεληνεκές πυρός του: η τυπική εμβέλεια είναι 4 με 5 χιλιόμετρα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή στην επίγεια χρήση, το νούμερο αυτό είναι ακόμη μικρότερο.

Sivalka VM-8

Και Το Αυτοσχέδιο Grad

Το δεύτερο παράδειγμα είναι ένας πολλαπλός εκτοξευτής Grad, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε ένα αγροτικό φορτηγό. Οι Πολωνοί βρήκαν ενδιαφέρον το γεγονός πως οι Ουκρανοί μαχητές και μηχανικοί κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τους σωλήνες εκτόξευσης ενός κατεστραμμένου εχθρικού εκτοξευτή πυραύλων BM-21 Grad και να τους τοποθετήσουν σε ένα αγροτικό φορτηγό (και παράλληλα να επιτύχουν και κάποια σταθερότητα κατά την εκτόξευση).

Ωστόσο, η ουκρανική Defense Express εικάζει πως σε αυτήν την περίπτωση μπορεί στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήθηκαν εξαρτήματα των συστημάτων Grad-P, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκαν στο απόθεμα του οπλοστασίου των ουκρανικών δυνάμεων.

"Σύμφωνα με τις φωτογραφίες, τρεις εκτοξευτές είναι τοποθετημένοι ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, οπότε αυτοί μπορεί να είναι εκτοξευτές του Grad-P και όχι της κανονικής έκδοσης BM-21," σημείωσε η σελίδα.

αυτοσχέδιο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης Grad σε αγροτικό στην Ουκρανία

GALLERY

Sivalka VM-8
Sivalka VM-8
Sivalka VM-8
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...