Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τεράστια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ στην Μεσόγειο με στόχο το Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτών πηγών, ο  ισραηλινός και ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησαν εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις στο Ισραήλ και στα ανοιχτά της Μεσογείου για να δοκιμάσουν την ετοιμότητά τους και να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές σχέσεις μεταξύ τους.

Στη γραπτή δήλωση του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ότι η «Κοινή Άσκηση Juniper Oak (Juniper Oak) ξεκίνησε μαζί με  την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Αναφέρεται στη δήλωση ότι η άσκηση θα δοκιμάσει τις κοινές προετοιμασίες Ισραήλ-ΗΠΑ και θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές σχέσεις μεταξύ των δύο στρατών και ότι τα ισραηλινά πλοία και υποβρύχια καθώς και αμερικανικό αεροπλανοφόρο με συνοδευτικά πλοία θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ισραηλινές και αμερικανικές αεροπορίες θα εφαρμόσουν διαφορετικά σενάρια με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροσκαφών αναγνώρισης, βαρέων βομβαρδιστικών των ΗΠΑ».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται  ότι στην άσκηση θα μετέχουν το ισραηλινό Re'em (Boeing 707) και το αεροσκάφος ανεφοδιασμού  Boeing KC-46A των ΗΠΑ,  τα οποία θα ανεφοδιάζουν πολεμικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά.

Παράλληλα  επίγειες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS θα εκτελέσει πυρά. 

Στην άσκηση μετέχουν 6400 Αμερικανοί στρατιωτικοί

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην άσκηση, εκ των οποίων 450 θα αποτελούν την χερσαία δύναμη  και οι άλλοι  θα επιβαίνουν στο αεροπλανοφόρο USS George HW Bush.

Στην άσκηση θα μετέχουν βομβαρδιστικά B-52 και πολεμικά αεροσκάφη F-35, F-15, F-16 και F-18. Συνολικά 142 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, θα συμμετέχουν στην άσκηση.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν για ένα σενάριο επίθεσης στο Ιράν, όπως η είσοδος στο έδαφος μιας εχθρικής χώρας, η παράκαμψη προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και η καταστροφή στόχων που προστατεύονται υπόγεια», αναφέρεται στο άρθρο

Η εφημερίδα σημείωσε ότι αυτή θα είναι η τρίτη άσκηση από πέρυσι κατά την οποία οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο στρατών προσομοίωσαν επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Ισραηλινός Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός (KAN) χαρακτήρισε την άσκηση ως «τη σημαντικότερη κοινή στρατιωτική άσκηση που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών».

Στις ειδήσεις, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Η άσκηση φέρει το μήνυμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κινεζική απειλή δεν θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να αγνοήσουν την ιρανική απειλή. Βλέποντας τη δύναμη και την κλίμακα της άσκησης, το Ιράν θα καταλάβει τι μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες»

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή"

 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The <a href="https://twitter.com/hashtag/US?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#US</a> Army Central Command has published a video from the largest exercise with <a href="https://twitter.com/hashtag/Israel?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Israel</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/JuniperOak2023?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#JuniperOak2023</a>. I <a href="https://t.co/VHMR0e6iJG">pic.twitter.com/VHMR0e6iJG</a></p>&mdash; Dana Levi דנה🇮🇱🇺🇸🇬🇧 (@Danale) <a href="https://twitter.com/Danale/status/1617970715772452867?ref_src=twsrc%5Etfw">January 24, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ΗΠΑ-Ισραήλ πραγματοποιούν άσκηση προσομοίωσης επίθεσης κατά του Ιράν, την τρίτη και μεγαλύτερη σε ένα χρόνο, ενώ σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές ως "Ιρανικοί στόχοι" για την άσκηση, έχουν δημιουργηθεί  ανάλογοι στην έρημο Νεγκέβ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε άρθρο μας στις 19 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο,  "Γιατί είναι πιθανότερο ένα αεροπορικό χτύπημα Ισραήλ-ΗΠΑ το προσεχές διάστημα κατά του Ιράν και ποιος ο ρόλος των Ρωσικών Su-35", εξηγούσαμε διεξοδικά ότι όταν  το Ιράν πάρει τα πρώτα 24  Su-35 από την Ρωσία, το πιθανότερο από τον Μάρτιο και μετά, σε συνδυασμό με το  αντιαεροπορικό σύστημα Bavar-373 AD, θα έχει αποκτήσει  μια λίαν  υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Συνεπώς η νέα μεγάλη Διακλαδική άσκηση, πρόβα τζενεράλε  Αμερικανών και Ισραηλινών, επίθεσης κατά του Ιράν, επινεναιώνει τις εκτιμήσεις μας.

Ο ρόλος της Ελλάδας 

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, η χώρα μας θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο, παρέχοντας διευκολύνσεις με άξονα την βάση της Σούδας, του Στεφανοβικίου, της Καλαμάτας  και τα πολεμικά αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τόσο σε θέματα εφοδιασμού των Συμμάχων μας , όσο και στην παροχή ασφάλειας και ενδεχομένως διακομιδής τραυματιών.

Θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα μας ζητηθεί η συνδρομή, αφού η ιδιαίτερη μορφολογία του Ισραήλ είναι τέτοια που μπορεί το σύνολο των αεροδρομίων και των λιμένων του να δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και μαζικές επιθέσεις με drones.

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος που χρειάζεται εν προκειμένω η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, πηγαίνοντας και ένα βήγμα παραπέρα, που είναι η ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με αυτή του Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της Μεσογείου, την "Γαλάζια Πατρίδα¨του Ερντογάν διαπαντός.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ