Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κραυγή αγωνίας της Αρμενίας σε ΟΗΕ -"Εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν επιχειρεί το Αζερμπαϊτζάν"

Είναι γεγονός ότι εδώ και 15 ημέρες οι εναπομείναντες Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, βιώνουν έναν γενικευμένο  αποκλεισμό, αφού διάφοροι "ακτιβιστές" Αζέροι, επέκλεισαν την μοναδική οδό του διαδρόμου του Λατσίν που τους συνδέει με την Αρμενία.

Σκοπός του Αζερμπαϊτζάν είναι να εξωθήσει μέσω ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται σε βάρος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ  να τους αναγκάσει να  εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με αυτόν τον τρόπο το ανθρωπιστικό δίκαιο και οι προβλέψεις του οδηγούνται σε μεσαιωνικά χρόνια και αποκλεισμούς, γεγονός που καταγγέλλει η Αρμενία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας του τη λήψη άμεσων μέτρων πριν να είναι αργά.

Σύμφωνα με Ενημερωτικό Δελτίο  της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, καταγγέλλονται τα παρακάτω:

"Από   τις   12   Δεκεμβρίου   2022,   μια ομάδα   αζέρων   με   πολιτικά   ρούχα,   που παρουσιάζονται   ως «περιβαλλοντικοίακτιβιστές»  στους   οποίους   αργότερα προσχώρησε στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν, με   αφορμή   επινοημένων περιβαλλοντικών   ανησυχιών,   έχει αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν.

Ο   δρόμος,   ο   οποίος,   σύμφωνα   με την Τριμερή Δήλωση, βρίσκεται υπό τον έλεγχο   του   ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων,   χρησιμοποιείται   μόνο   για   τη διέλευση   ανθρώπων   και   εμπορευμάτων, καθώς επίσης   για   τον   άμαχο   πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο αποκλεισμός του   διαδρόμου   του   Λατσίν   στην πραγματικότητα   αποτελεί   αποκλεισμό ολόκληρου  του Ναγκόρνο  Καραμπάχ   με 120.000 πληθυσμό.

Κατά   ειρωνικό   τρόπο,   είναι καθιερωμένο γεγονός ότι, σε ότι αφορά ζητήματα   αστικών   και   πολιτικών
ελευθεριών,   το   Αζερμπαϊτζάν   διατηρεί μια   από   τις   χαμηλότερες   θέσεις δημοκρατίας   στον   κόσμο,   με αποδεδειγμένο   ιστορικό   καταπίεσης διαδηλώσεων και με δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους,   να   τιμωρούνται για το δικαίωμα   στη   συγκέντρωση.  

Η   ιδέα, επομένως, ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ακτιβιστές   της   κοινωνίας   των   πολιτών στο Αζερμπαϊτζάν, ικανοί να ξεκινήσουν μια εκστρατεία παρόμοιου μεγέθους και εμβέλειας χωρίς άμεση καθοδήγηση και επίβλεψη
των   κρατικών   αρχών   είναι, τουλάχιστον απίθανη.

Ο   αποκλεισμός   της   μίας   και μοναδικής   οδού   εφοδιασμού   εντός   και εκτός   Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραβιάζει ευθέως   τις   υφιστάμενες   δεσμεύσεις, ιδίως   την   Τριμερή   Δήλωση   της   9ης Νοεμβρίου   του   2020, καθώς   και   τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από τις   θεμελιώδεις   αρχές   των   διεθνών ανθρωπίνων   δικαιωμάτων   και   το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σύμφωνα   με   το   σημείο   6   της Τριμερής   Δήλωσης,   ο   Διάδρομος  του Λατσίν   βρίσκεται  υπό   τον   έλεγχο   των ειρηνευτικών   δυνάμεων   της   Ρωσικής Ομοσπονδίας   στο   Ναγκόρνο-Καραμπάχ και   η   Δημοκρατία   του   Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας πολιτών,   οχημάτων   και   εμπορευμάτων μέσω του Διαδρόμου Λατσίν.

Στην   πραγματικότητα, αποδεικνύεται   ότι   οι   ειρηνευτικές δυνάμεις   της   Ρωσικής   Ομοσπονδίας επίσης   δεν   είναι   σε   θέση   να αποκαταστήσουν   την   ανεμπόδιστη διέλευση από τον Διάδρομο του Λατσίν.

Ο αποκλεισμός αυτής της κρίσιμης ανθρωπιστικής   γραμμής   σωτηρίας   έχει οδηγήσει   σε   πολλαπλές   διακοπές και δυσμενείς εμπειρίες. 

Σε συνθήκες κρύου χειμώνα,   τουλάχιστον   1.100   πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι και 270 παιδιά, έχουν  εγκλωβιστεί κατά μήκος   του  αποκλεισμένου αυτοκινητόδρομου,   μη   μπορώντας   να
επιστρέψουν στα σπίτια τους
.

Καθώς   ο   διάδρομος   του   Λατσίν είναι,   πρώτα   και   κύρια,   ένας   δρόμος ανθρωπιστικής   σημασίας   για   την επιβίωση   των   Αρμενίων   του   Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η διακοπή του έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα είναι γεμάτη με  μη   αναστρέψιμες  και  καταστροφικές ανθρωπιστικές   συνέπειες.  

Επί   του παρόντος,   οι   προμήθειες   τροφίμων, ιατρικής   και   ενέργειας   στο   Ναγκόρνο- Καραμπάχ   έχουν   σταματήσει   εντελώς. Κάθε   μέρα   400   τόνοι   βασικών   αγαθών, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών, αλεύρων, λαχανικών,   φρούτων,   οικονομικών αγαθών,  φαρμάκων  κ.λπ.,  δεν     φτάνουν στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω του   αποκλεισμού   εκ   μέρους   του Αζερμπαϊτζάν.

Η   μεσαιωνική   πολιορκία   των κατοίκων   του  Ναγκόρνο-Καραμπάχ  ήρθε να   επιδεινωθεί   με   τη   διακοπή   της παροχής   φυσικού   αερίου   για   τρεις συνεχόμενες   ημέρες   υπό   έντονες χειμερινές   συνθήκες.  

Η  έλλειψη θέρμανσης ανάγκασε να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά   ιδρύματα,   στερώντας   τα παιδιά   το   βασικό   τους   δικαίωμα   στην εκπαίδευση.

Ο   αποκλεισμός   του   μοναδικού δρόμου   από   και   προς   το   Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχει  δημιουργήσει επίσης μια σοβαρή   κρίση   για   το   σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.  

Η   παροχή   υγειονομικής περίθαλψης   και   κοινωνικών   υπηρεσιών έχει παρεμποδιστεί, προκαλώντας για τη
ζωή   απειλητικές   καταστάσεις   και ανθρώπινο πόνο.

Η μεταφορά ασθενών για επείγουσα περίθαλψη στα νοσοκομεία της Αρμενίας έχει καταστεί αδύνατη, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο ενός βαρέως άρρωστου ασθενούς

Η   ελεύθερη   διέλευση   όλων   των νοσοκομειακών   προϊόντων   είναι   επίσης εγγυημένη από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, πιο συγκεκριμένα με τη Σύμβαση IV της Γενεύης για την Προστασία των αμάχων σε καιρό  πολέμου.  

Η απόφραξη του διαδρόμου του Λατσίν   συνιστά πρόδηλη παραβίαση αυτής της Σύμβασης.

Οι   συντονισμένες   ενέργειες   του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων   περιστατικών   που στοχεύουν  τον άμαχο πληθυσμό  και  τις κρίσιμες υποδομές, αποτελούν ακόμη μια απόδειξη ότι το κλείσιμο του διαδρόμου του  Λατσίν   είναι   πράγματι   μια προσχεδιασμένη   επιχείρηση   που υλοποιείται   από   τις   αρχές   του
Αζερμπαϊτζάν   με   την   πρόθεση   να προκαλέσει ζημιά στον άμαχο πληθυσμό και   να   δημιουργήσει   μια   μεγάλης κλίμακας   ανθρωπιστική   κρίση   στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ισχυρισμοί ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει θέσει κανέναν περιορισμό στον διάδρομο του  Λατσίν,  όπως διαδόθηκαν
από τις αρχές τους, είναι απλώς ψευδείς και   αντικατοπτρίζουν   τη   συνήθη συμπεριφορά   αυτής   της   χώρας   σε μια προσπάθεια   να   αρνηθούν   τη   δική   τους ευθύνη για τις σοβαρές παραβιάσεις της υπάρχουσας   διεθνούς   υποχρεώσεις.  

Η ηγεσία   του  Αζερμπαϊτζάν, παρουσιάζοντας   τα   οχήματα   της   ΔΕΕΣ που περνούν από τον διάδρομο του Λατσίν ως πράξη ανθρωπισμού, επιβεβαιώνει ότι το   Ναγκόρνο-Καραμπάχ   βρίσκεται   σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Ο διάδρομος του Λατσίν είναι αποκλεισμένος από το Αζερμπαϊτζάν   και   ΜΟΝΟ   ο   Ερυθρός
Σταυρός έχει πρόσβαση.

Οποιαδήποτε αναφορά σε ανησυχία για   περιβάλλον   δεν   είναι   παρά   ένα ψεύτικο πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η περαιτέρω   στέρηση   των   μέσων διαβίωσης του πληθυσμού του Ναγκόρνο- Καραμπάχ και η άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων   του,   είναι   μία   σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Συμφώνου για τα
Οικονομικά,   Κοινωνικά   και   Πολιτιστικά Δικαιώματα, μαζί με τα άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η   διεθνής   κοινότητα   πρέπει   να  πάρει   επειγόντως   μια   ομόφωνη   και ξεκάθαρη θέση, καθώς και στοχευμένες ενέργειες   για   να   καταδικάσει,   να τιμωρήσει   και   να   αποτρέψει   το Αζερμπαϊτζάν   από   το   να   συνεχίσει   να ενεργεί   με   αίσθημα   απόλυτης ατιμωρησίας και να πραγματοποιήσει τον απώτερο στόχο του, τη διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη   χρήση   της   βίας   και   μέσω   τηςκαταστροφής   του   λαού   του   Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας   των   Ηνωμένων   Εθνών πραγματοποιήθηκε   συζήτηση   καίριας
σημασίας.   Διάφορες  χώρες και διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να προβαίνουν σε σαφή αξιολόγηση   της κατάστασης καλώντας το Αζερμπαϊτζάν να αποκλείσει τον διάδρομο. 

Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας στη   διευθέτηση   του   ζητήματος   του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά με την αποστολή διερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στο διάδρομο του Λατσίν.

Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ·

1. Να απαιτήσει από το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί πλήρως τις διατάξεις της Τριμερούς  Δήλωσης   της   9ης Νοεμβρίου   του   2020   και   να ξεμπλοκάρει αμέσως και άνευ όρων τον   διάδρομο του  Λατσίν, αφαιρώντας   όλα   τα   εμπόδια   για ασφαλή   και   σταθερή   επικοινωνία και μεταφορές.

2. Να αναπτύξει διερευνητική αποστολή στο διάδρομο Λατσίν με στόχο να αξιολογήσει την ανθρωπιστική   κατάσταση   επί τόπου.

3. Να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο   συνεχιζόμενος   αποκλεισμός   του διαδρόμου του Λατσίν   δεν   είναι   απλώς μια   μεμονωμένη   περίπτωση,   αλλά   μια ακόμη  απόδειξη συστηματικής βίας  που επινοήθηκε   από   τις   αρχές   του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι απώτερος σκοπός του Αζερμπαϊτζάν είναι να δημιουργήσει όλες τις συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που απαιτούνται, προκειμένου να κάμψει το φρόνημα των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας τους είτε σε εγκατάλειψη των σπιτιών τους είτε στην αποδοχή του από αυτούς.

Μπροστά στην εθνοκάθαρση που συντελείται σε βάρος τους η Διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα δράση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ