Βόρειο Κόσοβο
Ένοπλες Συρράξεις

Με Απλά Λόγια: Τι ακριβώς γίνεται στα Βαλκάνια και στον Καύκασο; (Εικόνες)

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δεν θα πρέπει να μας αποσπά από άλλα μέτωπα, τα οποία είναι ιδιαίτερα κοντά στην χώρα μας και ίσως ανοίξουν - ξανά - πολύ σύντομα.

Μιλάμε προφανώς για την ένταση στα Βαλκάνια, η οποία αναζωπυρώθηκε 20 χρονιά μετά τις τελευταίες σφοδρές ένοπλες συρράξεις στην περιοχή. Βέβαια τα ζητήματα δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή αυτή, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κατάσταση στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται ακόμη στα "μαχαίρια".

Η Ένταση Στα Βαλκάνια: Σερβία & Κόσοβο

Για να δούμε αναλυτικότερα την αιτία των πρόσφατων εντάσεων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει πρώτα να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Οι συρράξεις που έλαβαν χώρα την δεκαετία του '90 δεν διευθέτησαν πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι και σήμερα σημαντικά ζητήματα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Με απλά λόγια, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις, το Κόσοβο - με την τεράστια υποστήριξη των ΗΠΑ - ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Οι Αμερικανοί βοήθησαν τους Κοσοβάρους, επειδή και οι ίδιοι ήθελαν να απομακρύνουν την σερβική παρουσία στην περιοχή. Να σημειώσουμε εδώ πως η Σερβία αποτελεί ιστορικό σύμμαχο κράτος της Ρωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Σήμερα

Είκοσι χρόνια αργότερα και επιστρέφοντας στο σήμερα, πολλά προβλήματα παρέμειναν άλυτα. Σερβικές μειονότητες, κυρίως στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, βρίσκονται στην επικράτεια του Κοσόβου, οπότε πρέπει να ακολουθούν και τους ανάλογους κανονισμούς. 

Η αφορμή των πρόσφατων εντάσεων δεν ήταν παρά μία αντίδραση στην σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, ο οποίος είναι ύποπτος για μία από τις σχετικά πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας του Κοσόβου.

Ως αποτέλεσμα, οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα, μπλοκάροντας δρόμους στο βόρειο Κόσοβο, όπου συνορεύουν και οι δύο χώρες. Η κυβέρνηση της χώρας απειλεί με ένοπλη συμπλοκή εάν δεν απομακρυνθούν οι Σέρβοι. Η απάντηση της γειτονικής χώρας είναι ξεκάθαρη: ο σερβικός στρατός τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα.

Η Κατάσταση Στον Καύκασο: Αρμενία & Αζερμπαϊτζάν

Στον Καύκασο τα πράγματα είναι απλούστερα, για αυτό και δεν χρειάζεται τεράστια ανάλυση για να καταλάβει κανείς το κύριο ζήτημα. Το θέμα λοιπόν βρίσκεται μεταξύ των Χριστιανών Αρμενίων και των Μουσουλμάνων Αζέρων, σε μία πολύ αμφισβητούμενη περιοχή, η οποία σήμερα θεωρείται προτεκτοράτο της Αρμενίας. 

Το επίκεντρο λοιπόν είναι η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία κατοικείται από Αρμένιους, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, είναι δηλαδή αποκομμένη από την αρμενική ενδοχώρα. 

Στο Σήμερα

Μετά τις συρράξεις του 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν κυριάρχησε μετά την τουρκική και την πακιστανική βοήθεια, η χώρα διέκοψε το πέρασμα μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας χάος στην αντίπαλη χώρα. 

Η Ρωσία έστειλε μία "ειρηνευτική" ομάδα, αλλά από ότι φαίνεται δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την επίλυση του θέματος. Το μέλλον της κατάστασης αυτής ίσως γυρίσει στα όπλα… 

GALLERY

Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Βόρειο Κόσοβο
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...