Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Που το πάει ο Ερντογάν; Γιατί ο είναι ο μόνος ωφελημένος από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Ντιγιαρμπακίρ

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο τρομοκρατικό χτύπημα  που σημειώθηκε  στη νοτιοανατολική Τουρκία στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου  σύμφωνα με τις αρχές οχτώ αστυνομικοί και ένας πολίτης έχουν τραυματιστεί.

Η επίθεση σημειώθηκε με την τακτική του παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος, που εξερράγη την ώρα που περνούσε λεωφορείο το οποίο μετέφερε αστυνομικούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "συνελήφθησαν δύο άτομα που θεωρούνται δράστες του περιστατικού". 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες Διεθνούς ΜΜΕ, "η βόμβα τοποθετήθηκε μέσα σε ένα σταθμευμένο όχημα κοντά σε μια αγορά που πωλούσε ζώα, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι τραυματίες  μεταφέρθηκαν προληπτικά στα νοσοκομεία, αλλά δεν ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Κούρδοι μαχητές βρίσκονται πίσω από παρόμοιες επιθέσεις στην περιοχή στο παρελθόν. Ισλαμιστές και αριστεροί εξτρεμιστές έχουν επίσης πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στην Κωνσταντινούπολη άφησε πίσω του έξι νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Τουρκία κατηγόρησε την επίθεση στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK, καθώς και σε ομάδες Κούρδων της Συρίας που συνδέονται με αυτό. Οι κουρδικές  ομάδες αρνήθηκαν  οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το PKK έβρίσκεται σε  ένοπλη σύγκρουση με  την Τουρκία από το 1984. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τότε. Η ομάδα έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση."

Πλέον των παραπάνω τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει επίσης ότι "Ομάδες έκτακτης ανάγκης και επιπλέον αστυνομικό προσωπικό φέρεται να έχουν αναπτυχθεί στο σημείο στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ.

Επτά από τους τραυματίες πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Άλλοι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Ντιγιαρμπακίρ Αλί Ιχσάν Σου.

«Συνελήφθη το άτομο που νοίκιασε το αυτοκίνητο, το έφερε εδώ και το πυροδότησε, και το άτομο που οδήγησε το ταξί μετά το περιστατικό στην περιοχή Lice του Ντιγιαρμπακίρ», είπε ο Σου."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς  ανθρώπινες απώλειες αυτή την φορά, έγινε στην ΝΑ Τουρκία στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ , όπου κατοικείται από Κούρδους την συντριπτική πλειοψηφία του.

Το ερώτημα είναι ωστόσο για ποιό λόγο οι Κούρδοι του ΡΚΚ να προβούν σε αυτό το χτύπημα σε αστικό ιστό, κοντά σε πολυσύχναστη αγορά που κατοικείται από Κούρδους και μάλιστα τώρα;

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά των Κούρδων του YPG στη Βόρεια Συρία , τους οποίους ταυτίζει με το ΡΚΚ, κατονομάζοντάς τους τρομοκρατική οργάνωση και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν έχει πάρει την έγκριση από ΗΠΑ και Ρωσία μετά το πρόσφατο αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους,  τραυματίζοντας 80 άλλους.

Το τωρινό τρομοκρατικό χτύπημα, επαναλαμβάνουμε χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ανανεώνει  ωστόσο την Τουρκική αποφασιστικότητα και πίεση στην Διεθνή κοινότητα  για πραγματοποίηση επιθετικής ενέργειας σε βάρος των Κούρδων  τρομοκρατών του PKK και του YPG που ταυτίζει η ίδια.

Κοινώς το αποτέλεσμα της νέας αυτής τρομοκρατικής επίθεσης είναι σε βάρος των Κούρδων του ΡΚΚ και YPG, αλλά και των Κούρδων της Τουρκίας, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας πλέον στις Κουρδικές επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα τροομοκρατηθούν ακόμη περισσότερο οι Κούρδοι της Τουρκίας, ενώ το τελευταίο χτύπημα θα δώσει το έναυσμα στο δίδυμο Ερντογάν -Μπαχτσελί να κηρύξει το Κουρδικό Κόμμα HDP παράνομο, έτσι ώστε να μην μετέχει στις επικείμενες εκλογές και οι ψήφοι των Κούρδων ψηφοφόρων να μην πάνε σε αυτό.

Επιπλέον η  χρονική συγκυρία του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος είναι "ύποπτη", αφού ακολουθεί την απόφαση φυλάκισης του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και της θύελλας των διαδηλώσεων και διαμαρτυριών Τούρκων υποστηρικτών του στους δρόμους της Πόλης, των  κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Διεθνούς Κοινότητας

Ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή απαλλάσσεται από έναν ισχυρότατο διεκδικητή του στις επεικείμενες εκλογές για την Προεδρία στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή ωστόσο καταδεικνύει την απελπιστική  δημοσκοπικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν , αφού ήξερε εκ των προτέρων ότι η καταδίκη Ιμάμογλου θα προξενούσε Διεθνείς αντιδράσεις με "απόνερα" σε πολλές και σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Συνοψίζοντας επισημαίνουμε ότι από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Ντιγιαρμπακίρ ωφελείται μόνο  ο Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, εκτρέποντας την ατζέντα από την φυλάκιση Ιμάμογλου  και τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Τούρκων πολιτών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας,στην τρομοκρατία ,όσο και στο εξωτερικό δίνοντάς του επιπλέον επιχειρήματα για να πιέσει ΗΠΑ και Ρωσία να του δώσουν την έγκριση για διενέργεια νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων του PKK και YPG σε Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Στρατηγικής σημασίας Ρωσικό σιδηροδρομικό "By-Pass" της γέφυρας του Κέρτς-Τι φοβάται ο Πούτιν και τι προσδοκούν οι Ουκρανοί;

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή στρατιωτικού εφοδιασμού θα εξυπηρετεί τον ρωσικό στρατό στην Κριμαία και επίσης τις δίδυμες...