Ένοπλες Συρράξεις

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποστολή στην Αρμενία για την οροθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία για τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν ανακοινώθηκε από τα μέρη που συμμετείχαν σε τετραμερή σύνοδο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στην Πράγα, όπου γίνεται η πρώτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Η αποστολή θα αρχίσει τον Οκτώβριο και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι δύο μήνες. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και (…) να συνεισφέρει στις επιτροπές οροθέτησης των συνόρων», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση (αυτής) της αποστολής» και «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτή την αποστολή σε ό,τι το αφορά», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις των τεσσάρων διήρκεσαν πολλές ώρες, έως αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (07.10.2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη διακήρυξη της Αλμά Ατά το 1991, με την οποία αναγνώρισαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Επιβεβαίωσαν» ότι αυτή η τελευταία «θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών των επιτροπών οροθέτησης των συνόρων και ότι η προσεχής συνάντηση των επιτροπών θα γίνει στις Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Με τις συμφωνίες της Αλμά Ατά (γνωστής πλέον ως Αλμάτι, της πρωτεύουσας του Καζακστάν) ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Επρόκειτο για τις πιο αιματηρές μάχες των δυο γειτόνων του Καυκάσου από τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2020.

Η σύγκρουσή τους αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την οροθέτηση των συνόρων τους.

Καθώς η Μόσχα χαρακτηρίζεται πλέον απομονωμένη στη διεθνή σκηνή από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν στη θέση της τον ρόλο των μεσολαβητών στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των εντάσεων και εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ