Ένοπλες Συρράξεις

Με στρατιωτική ένταση απαντά η Κίνα στη νέα επίσκεψη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε ότι αύξησε τον αριθμό των στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν σήμερα Δευτέρα, καθώς μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών επισκέφθηκε το νησί και συναντήθηκε με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ - βεν, με το Πεκίνο να κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας του.

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ προσγειώθηκε χτες στην Ταϊβάν για διήμερη επίσκεψη, τη δεύτερη υψηλού επιπέδου πρόσφατα, μετά από εκείνη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στις αρχές Αυγούστου που οδήγησε σε αύξηση της έντασης με την Κίνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κινεζική στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την περιοχή δίπλα στην Ταϊβάν δήλωσε ότι προχώρησε σήμερα σε περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας πολλών σωμάτων και σε ασκήσεις μάχης στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ασκήσεις συνιστούν "ένα αυστηρό μήνυμα αποτροπής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν που συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια και να υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν", αναφέρει η ανακοίνωση της Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης της Κίνας.

Σε δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι το ταξίδι των Αμερικανών βουλευτών παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και "εκθέτει πλήρως το αληθινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών ως καταστροφέα της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν".

"Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά όποια μορφή αυτονομισμού "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" και ξένη παρέμβαση", προστίθεται.

Καμία από τις δύο ανακοινώσεις πάντως δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ασκήσεις.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επειδή υπάρχει ένας κακός γείτονας"

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-Τσανγκ, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα πτοηθεί από την αντίδραση της Κίνας σε τέτοιες επισκέψεις διεθνών φίλων.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επειδή υπάρχει ένας κακός γείτονας δίπλα μας και να μην τολμάμε να αφήνουμε επισκέπτες ή φίλους να έρχονται", είπε σε δημοσιογράφους.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι είχε εξοργίσει την Κίνα, η οποία απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων για πρώτη φορά πάνω από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν την Ταϊπέι και έκλεισε ορισμένες γραμμές διαλόγου με την Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...