Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η "κινούμενη άμμος" της Λιβύης μπορεί να ευνοήσει το τουρκικό γεωτρύπανο-Δικαστήριο καταδίκασε τον Χαφτάρ

"Η Williams θα εγκαταλείψει τη θέση της στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ", είναι ο τίτλος άρθρου ΜΜΕ της Λιβύης, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη και πρώην επικεφαλής της UNSMIL, Στέφανι Ουίλιαμς, θα εγκαταλείψει τη θέση της στη Λιβύη άμεσα

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε ότι ο Υπεύθυνος Αξιωματικός της UNSMIL και ο συντονιστής της αποστολής Raisedon Zenenga θα παρέμβουν μέχρι να ανακοινωθεί νέος απεσταλμένος και επικεφαλής της αποστολής.

Ο Χακ είπε ότι προσπαθούν το συντομότερο δυνατό να ονομάσουν έναν προσωρινό εκπρόσωπο για να εκτελέσει τα καθήκοντα που κάνει η Γουίλιαμς, σημειώνοντας ότι δεν έχουν κανένα  κατονομάσει αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Haq, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι η Williams έκανε καταπληκτική δουλειά και τα Ηνωμένα Έθνη ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη θητεία της πέρα ​​από τον Ιούλιο, αλλά αποδείχθηκε ότι είχε άλλες δεσμεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να αναζητούν διάδοχο της Ουίλιαμς, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν τα επιτεύγματά της, επισημαίνοντας, όπως είπε, το τεράστιο έργο που έχει κάνει για να διασφαλίσει ότι η Λιβύη έχει ενοποιημένους θεσμούς και ότι οι φορείς της συνεργάζονται.

Εξήγησε ότι θα υπήρχαν ακόμα σκαμπανεβάσματα σε αυτές τις προσπάθειες, αλλά η Ουίλιαμς έκανε ότι μπορούσε να κάνει ο καθένας για να προσπαθήσει να βρει λύσεις.

Η Williams εργάστηκε ως Αναπληρώτρια Ειδική Αντιπρόσωπος της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών από το 2018-2020, στη συνέχεια αναπληρώτρια Ειδική Αντιπρόσωπος και Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από το 2020-2021 και  μετά την οποία διορίστηκε σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έθνη τον Δεκέμβριο του 2021.

Παράλληλα  Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Διοικητής Khalifa Haftar ήταν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου για εξωδικαστικούς φόνους και βασανιστήρια στη Λιβύη.

Αρκετές οικογένειες της Λιβύης ισχυρίζονται ότι ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά είναι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς και τα βασανιστήρια των συγγενών τους.

Ομοσπονδιακός δικαστής στη Βιρτζίνια είπε ότι ο Χάφταρ καταδικάστηκε επειδή δεν είχε συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη.

Πρόσθεσε ότι ο Στρατάρχης θα μπορούσε να ασκήσει έφεση και απαιτούνται περισσότερες δικαστικές ακροάσεις για να καθοριστούν τα ποσά της αποζημίωσης.

Οι οικογένειες κατέθεσαν την αγωγή τους το 2019 και το 2020 βάσει του νόμου των ΗΠΑ του 1991, του νόμου για την προστασία των θυμάτων των βασανιστηρίων, ο οποίος επιτρέπει σε όλους τους πολίτες στον κόσμο να ασκούν κατηγορίες εναντίον κάποιου που, ενεργώντας ως επίσημη ιδιότητα ξένου έθνους, έχει διαπράξει πράξεις βασανιστηρίων ή και εξωδικαστική δολοφονία

Η Ένωση των Οικογενειών των Μαρτύρων χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, που καταδικάζει τον Χαλίφα Χάφταρ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την οποία χαρακτήρισε ως «ιστορική νίκη» για την υπόθεσή τους που επηρεάζει κάθε άνθρωπο.

Επαίνεσε τις προσπάθειες των μελών της Λιβυο-Αμερικανικής Συμμαχίας, λέγοντας· «ακόμη και οι λιβυκοί θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με το κράτος δικαίου απέτυχαν να επιτύχουν».

Η ένωση έμεινε έκπληκτη από τη θέση της λιβυκής δικαιοσύνης, η οποία «έμενε αδρανής» μπροστά στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της εποχής που διαπράχθηκαν στο λιβυκό έδαφος και κατά του λιβυκού λαού, ενώ η αμερικανική δικαιοσύνη, χιλιάδες μίλια μακριά , εκδίδει την ετυμηγορία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ένωση απηύθυνε έκκληση στα μέλη της λιβυκής δικαιοσύνης να υπερβούν κάθε πολιτική, στρατιωτική ή κοινωνική σκέψη και να αγνοήσουν οποιαδήποτε προσχήματα που υπονόμευαν τη δικαιοσύνη και να κρίνουν τη συνείδησή τους πριν δικαστούν από την ιστορία και την ανθρωπότητα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω σημειώνουμε ότι η ήδη ρευστή από πλευράς ασφαλείας κατάσταση στη Λιβύη, γίνεται  ακόμη ποιό επισφαλής , μετά την επικείμενη αποχώρηση της  Williams από τη θέση της  Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τη μη αναπλήρωσή της ακόμη και την καταδικαστική απόφαση στις ΗΠΑ για τον Στρατάρχη Χαφτάρ για εγκλήματα πολέμου, για εξωδικαστικούς φόνους και βασανιστήρια.

Η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν αυτά στη Λιβύη, κάθε άλλο ευνοϊκή είναι για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία έχει βγάλει το γεωτρύπανο της  "Αμπντουλχαμίτ Χαν" στη Μεσόγειο χωρίς να έχει αναγγείλει το μέρος όπου αυτό θα δραστηριοποιηθεί.

Αν και κατά την εκτίμηση μας, σύμφωνα με την οποία φαντάζει ως το πλέον πιθανό, οι Τούρκοι να στείλουν το γεωτρύπανό τους στην Κυπριακή ΑΟΖ , με ποιο πιθανή περιοχή αυτή του οικοπέδου 6, οι  παραπάνω εξελίξεις στη Λιβύη και το γεγονός ότι ο φιλότουρκος  μεταβατικός Πρωθυπουργός Σάρατζ παραμένει ακλόνητος στη θέση του, δεν αποκλείουν ο Ερντογάν να επιχειρήσει να στείλει είτε το εν λόγω γεωτρύπανο νοτίως Κρήτης αρχικά ή μεταγενέστερα, ή άλλο γεωτρύπανό του εκεί.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...