Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Λιβύη πνίγεται ξανά στο αίμα! Ο Ερντογάν στηρίζει τον εκλεκτό του Ντμπέϊμπα επιταχύνοντας το διχασμό και την αιματοχυσία στη χώρα

H κατάσταση στη Λιβύη έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, επαληθεύοντας  πλήρως δυστυχώς  άρθρο-ανάλυση μας  πρίν 2 ημέρες  , όπου εκτιμούσαμε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της Λιβύης, αφού οι διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ απέτυχαν, ενώ ο Πρωθυπουργός Μπαγάσα φαίνεται αποφασισμένος να αναλάβει τα καθήκοντά του μεταβαίνοντας στην Τρίπολη, οπότε όλα εναπόκεινται στην αντίδραση του φιλότουρκου  Νμπέϊμπα, ο οποίος δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία, καθοδηγούμενος από την Άγκυρα.

Συνεπώς ο Ερντογάν καλείται να επιλέξει αν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντμπέϊμπα, αιματοκυλίζοντας τη Λιβύη, ή αν θα επιχειρήσει να συνδιαλλαγεί με τον Μπασάγκα, ο οποίος όμως έχει διακηρύξει επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα του και άρα και των Τουρκικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού όπως αντιλαμβανόμαστε ως χώρα έχουμε κάθε όφελος από την αποκαθήλωσή του φιλότουρκου Ντμπέϊμπα, ο οποίος στηρίζει το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, με το οποίο επιχειρείται κλοπή της ΑΟΖ μας στο Λιβυκό πέλαγος, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του τουρκικού ευφυολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Η χρονική συγκυρία μάλιστα είναι εξόχως σημαντική, αφού ο Ερντογάν έχει ήδη αναγγείλει την έξοδο τουρκικού γεωτρύπανου τον Ιούλιο στη Μεσόγειο, γεγονός που παραπέμπει ότι αυτό θα κατευθυνθεί είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ, είτε στην Ελληνική ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, ή μπορεί και στις δύο παραπάνω περιοχές στέλνοντας ισάριθμα τουρκικά γεωτρύπανα.

Εκτίμησή μας ήταν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίζει να στηρίζει τον Ντμπέϊμπα με αρνητικότατα επακόλουθα για την ειρήνευση στη Λιβύη, ενώ σίγουρα το θερμόμετρο στα Ελληνοτουρκικά θα συνεχίσει να ανεβαίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Χθές με νεότερο άρθρο μας , με τίτλο "Φλέγεται η Λιβύη! Μαζικές διαδηλώσεις για την παραίτηση του φιλότουρκου Ντμπάιμπα- Λεηλάτησαν το πρωθυπουργικό γραφείο (Βίντεο & Εικόνες)", περιγράψαμε ακριβέστατα και λεπτομερειακά την χαοτική κατάσταση που επικτρατεί στη Λιβύη, η οποία δυστυχώς συνεχίζει επιδεινούμενη

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα επεισόδια

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη Λιβύη καταδίκασε πριν από λίγες ώρες την εισβολή στα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου στα ανατολικά της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας ως μέρος των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις τ κατά της πολιτικής τάξης και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων πόλεων της Λιβύης την Παρασκευή, με πολλούς να επιτίθενται και να πυρπολούν κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ανατολική πόλη Τομπρούκ.

«Το δικαίωμα του λαού να διαμαρτύρεται ειρηνικά πρέπει να γίνεται σεβαστό και να προστατεύεται, αλλά οι ταραχές και οι πράξεις βανδαλισμού, όπως η εισβολή στα κεντρικά γραφεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αργά χθες στο Τομπρούκ, είναι εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε στο Twitter η Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη. .

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής ήρθαν μια ημέρα αφότου οι ηγέτες του κοινοβουλίου και ενός άλλου νομοθετικού σώματος με έδρα την Τρίπολη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εκλογές κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η διαμάχη επικεντρώνεται πλέον στις απαιτήσεις επιλεξιμότητας των υποψηφίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Λιβύη απέτυχε να διεξαγάγει εκλογές τον Δεκέμβριο, μετά από προκλήσεις όπως νομικές διαμάχες, αμφιλεγόμενες προεδρικές υποψηφιότητες και την παρουσία απατεώνων πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών στη χώρα.

Η αποτυχία διεξαγωγής της ψηφοφορίας ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνη στο μεσογειακό έθνος. Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο πολιτικό της αδιέξοδο, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν τώρα την εξουσία μετά από δοκιμαστικά βήματα προς την ενότητα τον περασμένο χρόνο.

Οι διαδηλωτές, απογοητευμένοι από χρόνια χάους και διχασμού, ζήτησαν την απομάκρυνση της τρέχουσας πολιτικής τάξης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Συσπειρώθηκαν επίσης κατά των δεινών οικονομικών συνθηκών στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί για τα καύσιμα και το ψωμί και οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης το Σάββατο στην Τρίπολη και σε πολλές πόλεις στη δυτική Λιβύη, αποκλείοντας δρόμους και πυρπολώντας ελαστικά, σύμφωνα με ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολιτοφυλακές σε ολόκληρη τη χώρα επιχειρούν να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις, όπως έκαναν στις διαδηλώσεις του 2020, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τις άθλιες οικονομικές συνθήκες.

Ο Sabadell Jose, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, κάλεσε τους διαδηλωτές να «αποφύγουν κάθε είδους βία». Είπε ότι οι διαδηλώσεις της Παρασκευής έδειξαν ότι ο κόσμος θέλει "αλλαγή μέσω εκλογών και η φωνή του πρέπει να ακουστεί".

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες της Λιβύης και τους ξένους υποστηρικτές τους να εργαστούν για έναν συμβιβασμό για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Είναι σαφές ότι καμία μεμονωμένη πολιτική οντότητα δεν απολαμβάνει νόμιμο έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα και οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μονομερούς λύσης θα οδηγήσει σε βία», προειδοποίησε στο Twitter μετά από κλήση με τον Μοχάμαντ Γιουνές Μενφί, επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης.

Η Λιβύη κατακλύζεται από συγκρούσεις από τότε που μια εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Moammar Gadhafi το 2011. Η χώρα ήταν τότε για χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στην ανατολή και τη δύση, η καθεμία υποστηριζόμενη από διαφορετικές πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε στη Λιβύη . Το θέμα είναι αν και πως θα γίνει εφικτό να σταματήσει. Το αίμα αθώων πολιτών αρχίζει να ρέει ξανά άφθονο στην πολύπαθη χώρα , προς εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, με προεξέχοντα αποσταθεροποιητικό παράγοντα την Τουρκία, η οποία δεν διστάζει να αιματοκυλίσει τη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει τον εκλεκτό της Ντμπέϊμπα, για υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας. 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...