Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πυρ ομαδόν κατά του ΡΚΚ- Ο Ιρακινός στρατός το διώχνει από το Σιντζάρ ικανοποιώντας τους Τούρκους

"Ο γείτονας ανέλαβε δράση κατά του PKK! Ο Διοικητής προειδοποίησε: Δεν θα το επιτρέψουμε", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο εκπρόσωπος της ιρακινής Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ταξίαρχος Ταχσίν Χαφάτσι, δήλωσε ότι το Σιντζάρ στη Μοσούλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού και ότι δεν θα επιτρέψουν να υπάρχουν εκεί παράνομες δομές (τρομοκρατική οργάνωση PKK).

Ο Ταξίαρχος Χαφάτσι έκανε δήλωση στον ανταποκριτή του Αnadolou Agency, για την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο Σιντζάρ, τις τελευταίες εξελίξεις ασφαλείας εκεί και την κατάσταση στην περιοχή.

«Η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι υπεύθυνη για όλη την ασφάλεια του Σιντζάρ», ο Χαφάτσι είπε.

"Το ζήτημα του Σιντζάρ είναι σημαντικό για εμάς και επιμένουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Σιντζάρ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να υπάρχουν παράνομες ένοπλες δομές (PKK) στο Σιντζάρ. Ο ιρακινός στρατός είναι εκεί και διασφαλίζει την ασφάλεια του Σιντζάρ", πρόσθεσε.

Έργα υποδομών στο Σιντζάρ

Εφιστώντας την προσοχή στο πέρασμα τρομοκρατών του PKK από τα σύνορα Ιράκ-Συρίας, ο Ιρακινός Ταξίαρχος Χαφάτσι είπε: "Έχουμε αποκτήσει τον έλεγχο στα σύνορα Ιράκ-Συρίας και τοποθετώντας τσιμεντένια φράγματα στη συνοριακή γραμμή, αποτρέψαμε την διείσδυση τρομοκρατών"

Σημειώνοντας ότι τοπικές και ξένες εταιρείες θα αρχίσουν να εργάζονται εκεί για να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής στο Σιντζάρ, το οποίο έχει κουραστεί από την τρομοκρατία και τη βία, ο Χαφάτσι είπε ότι τα περισσότερα από τα κυβερνητικά γραφεία στην περιοχή, που έκλεισε η τρομοκρατία του PKK, άνοιξαν ξανά και άρχισαν να δουλεύουν.

Ο Hafaci είπε, "Η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της ιρακινής κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας Sinjar συνεχίζεται. Θα καθαρίσουμε το Sinjar από παράνομες ένοπλες δομές και είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό." .

Το ΡΚΚ θα διωχθεί από το Σιντζάρ

Ο βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου και πρώην κυβερνήτης της περιοχής Sinjar Mahma Halil δήλωσε ότι υπήρχε ένταση στην κατάσταση ασφαλείας στο Sinjar και είπε, "Υπήρξαν πολλές μεταναστεύσεις στο Sinjar. Η κυβέρνηση δεν υπάρχει στο Sinjar. Υπάρχουν ξένοι ( PKK) στο Σιντζάρ, ένοπλες ομάδες και  ανεξέλεγκτα όπλα. Αυτό έχει προκαλέσει ένταση στην κατάσταση ασφαλείας»

Δηλώνοντας ότι θέλουν να παρακολουθούν την κατάσταση στο Σιντζάρ επί τόπου και να συγκροτήσουν μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα υπόκειται σε διεθνή επιτήρηση για να ακούσει τις ανησυχίες της νεολαίας εκεί, ο Χαλίλ είπε: «Οι ξένοι και οι μη  κάτοικοι του Σιντζάρ (ΡΚΚ) πρέπει να εγκαταλείψουν το περιοχή που υπέστη  καταστροφή». 

Η Συμφωνία του Σιντζάρ

Οι διοικήσεις της Βαγδάτης και του Ερμπίλ υπέγραψαν συμφωνία στις 9 Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK από το Σιντζάρ.

Ως μέρος της συμφωνίας, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έστειλε δύο ταξιαρχίες της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Σιντζάρ τον Νοέμβριο του 2020."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η χρονική συγκυρία που συμβαίνουν τα παραπάνω, στο Βόρειο Ιράκ  με την παρέμβαση του Ιρακινού Ταξιάρχου Χαφάτσι και των δυνάμεων του σε βάρος του ΡΚΚ και την εκδίωξη των ανταρτών του από την περιοχή του Σιντζάρ, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής συμφωνίας Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την οποία η 2 Σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν για την εκρίζωση και δίωξη του PKK-YPG-FETO στην επικράτειά τους.

Φαίνεται ότι η "γραμμή", που υιοθετείται από τα δυτικά κέντρα αποφάσεων, είναι αυτή της συρρίκνωσης-και περιορισμού εάν είναι δυνατόν του PKK στο όρος Καντίλ, μέχρι την τελική του εξάλειψη.

Το θέμα είναι αν ο Ερντογάν πήρε επιπλέον το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την διεξαγωγή νέας επιχείρησης στη Βόρεια Συρία σε βάρος των Κούρδων του YPG ή όχι, κάτι το οποίο αναμένουμε να φανεί τις προσεχείς ημέρες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ