Ένοπλες Συρράξεις

"Πυρετός" στο Ν. Καύκασο! ΥΠΕΞ Αρμενίας: Συνέχιση επιθετικής και φιλοπόλεμης πολιτικής από Ι. Αλίεφ

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται το Γερεβάν μετά την εκ νέου κλιμάκωση από το Αζερμπαϊτζάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Αζέρου προέδρου, που καθιστούν την ουσιαστική ειρήνευση σχεδόν ανέφικτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας προχώρησε σε σειρά ανακοινώσεων αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα εφιστώντας «την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις δηλώσεις του επίσημου Μπακού και αναμένοντας την κατηγορηματική στάση των διεθνών εταίρων μας, η οποία θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στο Νότιο Καύκασο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Οι δηλώσεις τις οποίες έκανε στις 27 Μαΐου ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη μη εποικοδομητική προσέγγιση, την αυθαίρετη και λανθασμένη ερμηνεία των συμφωνιών, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής και φιλοπόλεμης πολιτικής εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν.

Οι βλέψεις επί του κυρίαρχου εδάφους της γειτονικής χώρας και η στάση που επιλέγει να κρατήσει το Αζερμπαϊτζάν -το να επιτύχει τους στόχους του με τη χρήση βίας- δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά περιφρόνηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ειλικρίνεια της πρόθεσης του Αζερμπαϊτζάν για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας θεωρεί απαραίτητο να επαναλάβει τη θέση αρχής του, ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πρέπει να διεξαχθούν επί τη βάσει των προτάσεων και των δύο πλευρών, οι οποίες πρέπει να αφορούν σε ολόκληρη την ατζέντα των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της οριστικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αζερική πλευρά, με τις εικασίες της, αποπειράται να παρουσιάσει το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μια εδαφική διαμάχη, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ και την εξάλειψη της απειλής εθνοκάθαρσης.

Από αυτή την άποψη, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι η διεθνής εντολή της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, η οποία δόθηκε το 1995 για την υποστήριξη της συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξακολουθεί να υφίσταται.

Καλούμε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν να μην παρεμποδίσει με πολεμοχαρή και επεκτατική ρητορική τις συζητήσεις που διεξάγονται στα υπάρχοντα σχήματα.

Ταυτόχρονα, εφιστούμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στις δηλώσεις του επίσημου Μπακού και αναμένουμε την κατηγορηματική στάση των διεθνών εταίρων μας, η οποία θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στον Νότιο Καύκασο».

Aνακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας εκδόθηκε και σχετικά με την παραβίαση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στις 28 Μαΐου.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Καταδικάζουμε σθεναρά την κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στη νοτιοανατολική κατεύθυνση της συνοριακής περιοχής της Αρμενίας στις 28 Μαΐου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Νταβίτ Βαρτανιάν, στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στα μέλη της οικογένειας και τους συγγενείς του πεσόντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι της πρόκλησης αυτής είχαν προηγηθεί οι μη εποικοδομητικές, φιλοπόλεμες και επεκτατικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στις 27 Μαΐου, οι οποίες περιλάμβαναν βλέψεις σχετικές με το κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν παράνομα από τον Μάιο του 2021 στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην περιοχή Σοτκ Χοζναβάρ και κατέλαβαν περιοχή μεγαλύτερη των 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παρόμοιες προκλήσεις και επεισόδια που διαπράχθηκαν στις 28 Μαΐου και πριν, καθώς και οι συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας δικαιολογούν για άλλη μια φορά την ανάγκη για εκατέρωθεν απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και την ανάπτυξη αποστολής παρατήρησης στη συνοριακή περιοχή, κάτι που η αρμενική πλευρά έχει επανειλημμένως αναφέρει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή για την οριοθέτηση των συνόρων και την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί από την επιτροπή.

Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη οι συνέπειες της προηγούμενης κατάφωρης παραβίασης της δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, που είχε ως αποτέλεσμα να εισβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο χωριό Παρούχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην περιοχή ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

Θεωρούμε σημαντικό οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να αξιολογήσουν επαρκώς και στοχευμένα τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν, την επιθετική ρητορική που στοχεύει στην υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών στον Νότιο Καύκασο.

Καλούμε την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν να απόσχει από προκλητικές ενέργειες και την αντίστοιχη ρητορική και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για εδραίωση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που απορρέουν από τις Τριμερείς Δηλώσεις και τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...