Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμικές προετοιμασίες! Στα Σκόπια αερομεταφερόμενη δύναμη 4000 Αλεξιπτωτιστών του ΝΑΤΟ-Φίλης: Τα Βαλκάνια βράζουν (Βίντεο)

Πολεμικές προετοιμασίες έχουμε στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων υπό την ηγεσία του αμερικανικού στρατού, αφού η δύναμη Ταχείας επεμβάσεως θα κινητοποιήσει περίπου 4.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων χιλίων επίλεκτων αλεξιπτωτιστών από επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, διεξάγοντας άσκηση με την ονομασία “Swift Response 2022”.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει επίσης περίπου 40 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται αερομεταφερόμενη δύναμη για την διεξαγωγή αερομεταφερόμενης επιχείρησης με στόχο τη βελτίωση της προετοιμασίας της Αμερικανικής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης, η οποία εξοπλίζεται από στοιχεία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, για «την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της ολοκλήρωσης των συμμαχικών δυνάμεων", αναφέρουν γαλλικές πηγές.

Επιπλέον, θα υποστηρίξει επίσης «μέτρα καθησυχασμού και αποτροπής του ΝΑΤΟ, αν και η όλη προσπάθεια είχε προγραμματιστεί πολύ πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Αν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την «ευρωπαϊκή άμυνα» αποτελούν τακτικά αντικείμενο συζήτησης, το γεγονός παραμένει ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την στρατιωτική  συνεργασία και διαλειτουργικότητά τους, στο πλαίσιο της Τριμερούς Στρατηγικής Πρωτοβουλίας [TSI], που ιδρύθηκε το 2010.

Αν και η όλη προσπάθεια αφορά αεραποβατικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αυτή η συνεργασία θα δώσει μια νέα απεικόνιση του νέου σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία, ξεκινώντας από τις 25 Απριλίου.

Πράγματι, οργανωμένο στην περιοχή των Σκοπίων, η δύναμη Ταχείας επεμβάσεως υπό την εποπτεία του αμερικανικού στρατού, θα κινητοποιήσει περίπου 4.000 επίλεκτους στρατιώτες, με στόχο τη βελτίωση της προετοιμασίας της Αμερικανικής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης [IRF], με σαφείς στόχους στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς η όλη κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος χειροτερεύει καθημερινά, ειδικά μετά την λήξη του ρωσικού τελεσιγράφου στην Μαριούπολη, και την στοχοποίηση των αποστολών όπλων της συμμαχίας στον ουκρανικό στρατό.

Ο βρετανικός στρατός θα εκπροσωπηθεί ιδιαίτερα σε αυτή την άσκηση, αφού θα λάβουν μέρος περίπου 1.200 στρατιώτες [με 300 οχήματα] από την 16η αεραποβατικής Ταξιαρχίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και  λόχο του 8ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζικού του Castres.

«Η άσκηση [Swift Response] θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στη διαλειτουργικότητα των διεθνών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, ένας λόχος  του 8ου RPIMA θα ενσωματωθεί πλήρως στην  βρετανική ταξιαρχία, που θα τεθεί υπό διοίκηση στο αμερικανικό τμήμα», ανέφερε η ανακοίνωση των Βρετανών.

Το Λονδίνο στέλνει εξελιγμένα αντιαρματικά Javelin και πυραύλους NLAW στο Κοσσυφοπέδιο προκαλώντας ένταση στο Βελιγράδι

“Η προμήθεια εξελιγμένων όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, είναι ένα μη φιλικό βήμα προς τη Σερβία”, δήλωσε ο επικεφαλής του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Αλεξάντερ Βούλιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ανέφερε ότι η Βρετανία παρέδωσε τα συστήματα αντιαρματικών πυραύλων Javellin και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους NLAW στις αρχές της Πρίστινα.

Σύμφωνα με πηγές της σερβικής εφημερίδας, έχουν ήδη μεταφερθεί 50 μονάδες, ενώ αναμένονται άλλες 20, καθώς  προβλέπεται και εκπαίδευση των στρατιωτών του Κοσσυφοπεδίου στη χρήση αυτών των συστημάτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εντός των επόμενων 48 ωρών, αναφέρουν οι Σέρβοι.

"Πιστεύω ότι η προμήθεια όπλων στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου από το ΗΒ είναι ένα εχθρικό βήμα, γιατί δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τρομοκράτες και να ελπίζετε για ειρήνη. Ανησυχώ πολύ", ανέφερε ο Βούλιν από το υπουργείο Εσωτερικών.

"Δίνετε όπλα σε τρομοκράτες. Δεν έχουν στρατό, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι μόνες ένοπλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι (ένα απόσπασμα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ) η KFOR, δεν υπάρχουν άλλες, και εσείς δημιουργείται κάποιου είδους στρατό του Κοσσυφοπεδίου, τον εξοπλίζεται, του δίνεται τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα, drones, του παρέχετε εκπαίδευση, ενώ έχουμε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύουν Κοσοβάρους πιλότους στην Τουρκία και την Αλβανία», είπε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι ο μόνος στόχος της προσέγγισης και ενσωμάτωσης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ είναι «να προκακληθεί η Σερβία».

Ο Αρμέντ Μεχάι, υπουργός άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο ότι η δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου KSF «προμηθεύτηκε και εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενταχθεί, η χώρα του στη συμμαχία στις αρχές Μαρτίου λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ και τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να επιταχύνουν την ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεγαλώσουν την στρατιωτική βάση του Camp Bondsteel στην πόλη του Uroševac.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν για πρώτη φορά στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ Defender Europe 21.

Οι κινήσεις αυτές προκαλούν ένταση στο Βελιγράδι, ενώ έχουν στόχο και το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, το οποίο θέλει να αποσχιστεί από την κυβέρνηση του Σεράγεβο.

Η εκτίμηση είναι ότι η δύση ανοίγει μέσω της Σερβίας, ένα νέο μέτωπο στην Ρωσία, η οποία έχει αμυντικές συμφωνίες με Σέρβους και Σερβοβόσνιους, προκαλώντας πιθανή μεταφορά της  κατάστασης στην Ουκρανία, μελλοντικά και στα Βαλκάνια.

Καθηγητής Φίλης 

Να σκεφτόμαστε τα συμφέροντά μας πέραν του Σαββατοκύριακου, ζήτησε με νόημα ο καθηγητής Γ. Φίλης σε νέα παρέμβασή του και τόνισε πως "Τα Βαλκάνια βράζουν"... 

'Οι ΗΠΑ σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο θα μας σταματήσουν, αλλά θα το κάνουν όπως οι Ρώσοι με τους Αζέρους. θα μας σταματήσουν αφού έχει υπάρξει αποτέλεσμα" τόνισε. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ