Patriot
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρωτοφανές! Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν τους Patriot στα ΗΑΕ για να απωθήσουν τους Χούθι - Αναβαθμίζεται η σύγκρουση στον Κόλπο

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Βεντούρα, ανέφερε τη Δευτέρα ότι αμερικανικά αεροπλάνα επενέβησαν κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης των Χούθι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και βοήθησαν να απωθήσουν δύο βαλλιστικούς πυραύλους.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντέδρασαν επιτυχώς σε πολλαπλές εισερχόμενες απειλές κατά τη διάρκεια επίθεσης κοντά στο Άμπου Ντάμπι», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε ανακοίνωση τη Δευτέρα.

Οι New York Times επιβεβαίωσαν τη σπάνια επέμβαση με πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος Patriot των ΗΠΑ.

«Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε παρέμβει για να αποκρούσει επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του έθνους του Κόλπου και των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υέμενη».

https://twitter.com/LizSly/status/1485691637191921664?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1485691637191921664%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fus-intervened-patriot-missiles-during-houthi-attack-uae

Οι Χούθι αποκάλυψαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο την αεροπορική βάση Al Dhafra στο Άμπου Ντάμπι, η οποία φιλοξενεί την 380η Αεροπορική Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και πέρασαν περίπου μια ώρα σε αποθήκες ασφαλείας μετά το συναγερμό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Φίλιπ Βεντούρα, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Al Dhafra στέκονται με τα ΗΑΕ και τους εταίρους του συνασπισμού σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Στρατηγός Andrew Clark, διοικητής της 380ης Αεροπορικής Πτέρυγας Εκστρατείας. «Έχουμε μια ισχυρή συνεργασία με τα Εμιράτα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την υποστήριξη των αμοιβαίων συμφερόντων μας».

Η εκτόξευση πυραύλων ήρθε μια εβδομάδα αφότου οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για άλλη μια επίθεση στα Εμιράτα με στόχο το αεροδρόμιο στο Άμπου Ντάμπι και μια αποθήκη καυσίμων. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντεπιτέθηκε με αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Υεμένη, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους σε κέντρο κράτησης και κλείνοντας το διαδίκτυο σε όλη τη φτωχή χώρα, όπως είχαμε γράψει πρώτοι στο Πενταπόσταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Χούθι είχαν απειλήσει να εκδικηθούν αυτές τις επιθέσεις και να επιτεθούν ξανά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι νέοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν επίσης πάνω από το Άμπου Ντάμπι. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο στόχος, αλλά το πετρέλαιο αποτελεί το συνήθη ύποπτο για την πρόκληση υπερβολικής οικονομικής ζημιάς, αφού σε ανακοίνωση οι Χούθι αναγνώρισαν την πρόθεσή τους να διαταράξουν την οικονομία και τις εξωτερικές επενδύσεις.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, είπε ότι οι Χούθι πραγματοποίησαν την επίθεση ως αντίποινα στην κλιμάκωση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

 

Ο Σαρέα προειδοποίησε τις ξένες εταιρείες και τους επενδυτές στα Εμιράτα να φύγουν «καθώς έχει γίνει μια ανασφαλής χώρα που θα στοχοποιείται τακτικά όσο συνεχίζει την επιθετικότητα και την πολιορκία του λαού της Υεμένης».

Δείτε το μη επιβεβαιωμένο βίντεο που φέρεται να δείχνει τα συστήματα Patriot να ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της επίθεσης:

https://twitter.com/RealBababanaras/status/1485434276196024320?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1485434276196024320%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fus-intervened-patriot-missiles-during-houthi-attack-uae

Όπως γράφαμε για την επίμαχη επίθεση, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έβαλαν στο στόχαστρο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα το πρωί της Δευτέρας. Αυτό έρχεται στον απόηχο των αναφορών ότι τα συστήματα αεράμυνας την περασμένη Δευτέρα είχαν αναχαιτίσει ορισμένες από τις απειλές. Την περασμένη εβδομάδα η επίθεση αφορούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Η δεύτερη επίθεση εμφανίζεται μικρότερη αλλά παρ' όλα αυτά δείχνει πλέον ότι οι Χούθι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τον πόλεμο στα ΗΑΕ. 

Αυτό είναι σημαντικό, διότι σε αντίθεση με τις επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ είναι σημαντικός κόμβος διεθνούς εμπορίου και τουρισμού. Επίσης, κατοικούνται από μια μεγάλη κοινότητα ομογενών από όλο τον κόσμο. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν στόχο να δείξουν ότι μπορούν να σταματήσουν την αεροπορική κυκλοφορία προς τα ΗΑΕ και να διαταράξουν την ομαλότητα. Καθώς τα ΗΑΕ προσπάθησαν να αποτελέσουν μέρος μιας σταθεροποιητικής ομάδας χωρών, μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο του Ιράν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ