Ένοπλες Συρράξεις

Τι μας ετοιμάζει η τρομοκρατία το 2022: Οι ιδεολογίες της "σαλατιέρας", η αποκέντρωση των τζιχαντιστών και το τουρκικό μοντέλο

Τις τάσεις αναφορικά με την παγκόσμια τρομοκρατία και τι πρέπει να περιμένουμε από το 2022 αναλύει ο Colin P. Clarke, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα εθνικής ασφάλειας στο Foreign Policy Research Institute και διευθυντής πολιτικής και έρευνας στο The Soufan Group και ανώτερος ερευνητής στο The Soufan Center.

Εκτιμάει καταρχήν πως ορισμένες τάσεις από τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές. Η τρομοκρατική απειλή είναι αναμφισβήτητα πιο ποικιλόμορφη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη μνήμη, με την απειλή που συνιστούν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι τζιχαντιστές να προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κατάλογο πολιτικών και κοινωνικοπολιτισμικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένης της "τεχνοφοβίας" ή της νεο-λουδιστικής τρομοκρατίας, των βίαιων αναρχικών και των ακραίων μισογύνηδων, ιδίως εκείνων που ακολουθούν τη λεγόμενη ιδεολογία "Incel".

Οι ιδεολογίες της "σαλατιέρας", εκείνες που συνδυάζουν ένα δείγμα διαφορετικών ιδεολογιών, μερικές φορές διαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους, βρίσκονται επίσης σε άνοδο και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα των νεοναζί που αυξάνουν τη φετιχοποίηση της ιδεολογίας του τζιχάντ, εκτιμάει ο αναλυτής. Και ενώ οι πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές απειλές είναι πιθανό να παραμείνουν ο τζιχαντισμός και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς οι πρόσφατες εξελίξεις θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα μοτίβα της τρομοκρατίας κατά το επόμενο έτος.

Αφορμή ο κορονοϊός

 

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα παραλλαγή Omicron του κορονοϊού αναγκάζει ήδη να επιβάλει υποχρεωτικά εμβόλια και νέα κύματα αποκλεισμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας βίαιες διαμαρτυρίες από αντιεμβολιαστές και αντικυβερνητικούς εξτρεμιστές, αντίστοιχα. Στην Ιταλία, οι αντιεμβολιαστές έχουν συνδεθεί με ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ένα εύφλεκτο μείγμα που πιθανότατα παίζεται σε πολλές άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ακόμη και τα καλά νέα που σχετίζονται με την πανδημία είναι πιθανό να είναι δίκοπο μαχαίρι. Εάν μπορεί να σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά του ιού το 2022, η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να προσφέρει στους εξτρεμιστές μια σειρά νέων πιθανών στόχων, ιδίως ήπιων στόχων όπου μπορεί να αρχίσουν να συγκεντρώνονται πλήθη, όπως αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλιακοί χώροι και λαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετά γεωπολιτικά καυτά γεγονότα θα στοιχειοθετήσουν τις προβλέψεις σχετικά με τις τάσεις της τρομοκρατίας το 2022.

 

-Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και αν η Τεχεράνη συνεχίσει να προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου, προχωρώντας στη δημιουργία πυρηνικών καυσίμων βομβαρδιστικού επιπέδου μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη έξαρση, με το Ισραήλ να είναι απίθανο να καθίσει άπραγο καθώς το Ιράν πλησιάζει στην ανάπτυξη των συστατικών για ένα πυρηνικό όπλο. Τα ισραηλινά χτυπήματα κατά του Ιράν έχουν τη δυνατότητα ιρανικής απάντησης μέσω του παγκόσμιου δικτύου τρομοκρατικών εντολοδόχων του, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, μια ομάδα που έχει επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους σε πολλές ηπείρους κατά τη διάρκεια των ετών.

 

-Οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται, με τη Μόσχα να αναπτύσσει έως και 175.000 στρατιώτες στα σύνορα. Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροή ακροδεξιών εξτρεμιστών στην περιοχή. Στο παρελθόν, ξένοι μαχητές με κίνητρο τη λευκή υπεροχή και τη νεοναζιστική ιδεολογία έχουν συρρεύσει στην Ουκρανία, πολεμώντας και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Οι εξτρεμιστές μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στο πεδίο της μάχης πριν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή σε τρίτες χώρες, αποσταθεροποιώντας τα κράτη με τη στρατολόγηση νέων μελών, την ανάπτυξη τρομοκρατικών δικτύων και την απόκτηση κρίσιμων σιωπηρών γνώσεων για τις τακτικές του ανταρτοπόλεμου.

 

-Τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα μπορούσαν να βιώσουν έναν νέο γύρο τρομοκρατικών επιθέσεων από ομάδες ανταρτών που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως κύρια τακτική. Στην Αιθιοπία, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τιγκραίας (TPLF) έχει προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ στην Τουρκία και τη Συρία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) παραμένουν ενεργοί. Εκατοντάδες ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκράτες.

 

-Παρόλο που καταναλώνει λιγότερο εύρος ζώνης στη διεθνή κοινότητα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ισλαμικού Κράτους πριν από αρκετά χρόνια, το παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική απειλή. Ωστόσο, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις θα αποκεντρωθούν περαιτέρω κατά το επόμενο έτος, υποπροϊόν της επιτυχημένης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οικογένειές τους που εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε στρατόπεδα κράτησης και φυλακές σε ολόκληρη τη Συρία αποτελούν μια παρατεταμένη πρόκληση για την ασφάλεια.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι κουρδικές δυνάμεις απέτρεψαν μια απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές του Ισλαμικού Κράτους στη Ντέιρ Εζόρ. Η μέθοδος αυτή βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος να ενισχύσει τις τάξεις του σε διάφορα σημεία και να αποτελέσει κεντρικότερο πυλώνα της επιχειρησιακής του εστίασης το επόμενο έτος. Επιπλέον, η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών ευρύτερα βρίσκει απήχηση στους Δυτικούς, καθιστώντας την απειλή εμπνευσμένων επιθέσεων στη Δύση από εγχώριους βίαιους εξτρεμιστές μια διαρκή πρόκληση για την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.-Το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατοπίσει πόρους και προσοχή στις θυγατρικές και τα παραρτήματα του αλλού για να παραμείνει επίκαιρο. Το επόμενο έτος, η επαρχία Ισλαμικό Κράτος Κεντρική Αφρική (ISCAP) και το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISK)θα είναι μεταξύ των πιο θανατηφόρων θυγατρικών του Ισλαμικού Κράτους, συνεχίζοντας μια τάση από το 2021. Σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, οι τζιχαντιστικές ομάδες με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος έχουν αποκτήσει σταθερά δυναμική. Το παράρτημα του ISCAP στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στην Ουγκάντα. Παράλληλα, το παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοζαμβίκη (επίσης γνωστό ως ISCAP) πραγματοποίησε διασυνοριακές επιθέσεις στην Τανζανία. Οι αφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη διάχυση της βίας και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει διεθνής βοήθεια για την καταπολέμηση αυτών των ομάδων.

Στο Σαχέλ, οι γαλλικές δυνάμεις αγωνίστηκαν να βοηθήσουν τους αφρικανικούς στρατούς να περιορίσουν την ανάπτυξη τόσο της Αλ Κάιντα όσο και των θυγατρικών του Ισλαμικού Κράτους. Τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πλήξει το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και άλλες χώρες της περιοχής. Στο Κέρας της Αφρικής, η al-Shabaab ενισχύεται και έχει εξελιχθεί σε περιφερειακή απειλή, με την πιθανότητα να έχει πιο παγκόσμιες φιλοδοξίες, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης επίθεσης στη Δύση. Οι τρομοκρατικές ικανότητες και προθέσεις δεν είναι στατικές, οπότε η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει απλώς να υποθέσει ότι οι αφρικανικές τζιχαντιστικές ομάδες θα παραμείνουν επικεντρωμένες σε τοπικά ζητήματα.

-Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν διευκόλυνε την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, οδηγώντας σε έξαρση των επιθέσεων από το ΙΚΚ. Η σκληρή προσέγγιση των Ταλιμπάν στην αντεπίθεση έχει επιδεινώσει την κρίση ασφαλείας και μπορεί να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εμφύλιο πόλεμο. Αν συμβεί αυτό, ξένοι μαχητές θα συρρεύσουν από τη γύρω περιοχή για να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISK και η Αλ Κάιντα, ενισχύοντας τις τάξεις της τελευταίας, καθώς τα στελέχη της θα ανασυγκροτούνται υπό την προστατευτική ομπρέλα της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν και της ηγεσίας του δικτύου Χακάνι. Ένα κεντρικό ερώτημα είναι αν οι Ταλιμπάν θα πείσουν την Αλ Κάιντα να εγκαταλείψει τις υπερεθνικές της φιλοδοξίες και να αποφύγει τη σχεδίαση επιθέσεων εναντίον της Δύσης, μια προοπτική για την οποία πολλοί είναι απαισιόδοξοι. Ακόμα και έτσι, το Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να μετατραπεί σε σφηκοφωλιά για τρομοκράτες και αντάρτες όλων των ειδών, οδηγώντας σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη τη Νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας θεαματικών επιθέσεων που θα έφερναν το Πακιστάν και την Ινδία πιο κοντά στον γκρεμό. Το Κασμίρ παραμένει ένα γεωπολιτικό θερμόμετρο και η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει ενθαρρύνει μια σειρά από τζιχαντιστικές ομάδες.

-Ανάλογα με το τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, φαίνεται πιθανό ότι τα εξωτερικά κράτη θα ακολουθήσουν μια πιο πρακτική προσέγγιση, καλλιεργώντας πληρεξούσιους και συνεργαζόμενα με διάφορους μη κρατικούς φορείς για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Για να προστατεύσει τη σιιτική μειονότητα Χαζάρα του Αφγανιστάν από τη θρησκευτική εκστρατεία που διεξάγει το ΙΚ, το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να αναπτύξει την ταξιαρχία Liwa Fatemiyoun, ένα δίκτυο Αφγανών μαχητών σιιτών Χαζάρα που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από την Τεχεράνη για μάχες στη Συρία.

 

-Η κρατική χορηγία της τρομοκρατίας ευρύτερα θα μπορούσε να είναι μια τάση που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το επόμενο έτος, ιδίως με μισθοφόρους και ξένους μαχητές. Συγκεκριμένα, στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι χορηγοί θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλα κράτη να αρχίσουν να μιμούνται το "τουρκικό μοντέλο", εκπαιδεύοντας και αναπτύσσοντας ταξιαρχίες ξένων μαχητών για να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων σε εμφύλιους πολέμους και εξεγέρσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ποιες τακτικές θα ακολουθήσουν

 

Όσον αφορά την τακτική, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να αναζητούν αναδυόμενες τεχνολογίες για να ενισχύσουν τη φονικότητα των επιθέσεών τους. Μη επανδρωμένα με εκρηκτικά αεροσκάφη παραλίγο να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Καντίμι στις αρχές Νοεμβρίου. Η επίθεση θύμιζε μια παρόμοια απόπειρα τον Απρίλιο του 2018 να σκοτωθεί ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, επίσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το 2022 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της πρώτης δολοφονίας αρχηγού κράτους από τρομοκράτες που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενθαρρυμένοι από τις προηγούμενες επιθέσεις και ενεργοποιημένοι από τη συνεχή μείωση των εμποδίων εισόδου στην κατάκτηση εμπορικών τεχνολογιών που προορίζονται για κακόβουλους σκοπούς.

 

Το κενό που αφήνει η Ουάσινγκτον

 

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες μάχης στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στρέφουν την προσοχή και τους πόρους τους στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, αποσύροντας δυνάμεις από επικίνδυνα hotspots και αφήνοντας τις τοπικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των κρατών υποδοχής υπεύθυνες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και των μη κρατικών ένοπλων ομάδων.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να προχωρήσει μπροστά από τον Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και να θέσει τέλος στην "εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου", καθώς το εκκρεμές μετακινείται από την εστίαση στους μη κρατικούς δρώντες πίσω στα εθνικά κράτη. Όμως, ο εχθρός έχει πάντα ψήφο, και ο ψυχολογικός αντίκτυπος της τρομοκρατίας θα την κρατήσει ως θέμα πρώτης γραμμής για το προσεχές μέλλον, ανεξάρτητα από το ποιες ιδεολογίες θα κυλήσουν το επόμενο έτος.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...