Ένοπλες Συρράξεις

Εβδομάδα των Παθών στην Λιβύη! Πιο κοντά σε αναβολή των εκλογών εν μέσω συγκρούσεων (Βίντεο)

Η  εσωτερική κατάσταση στη Λιβύη  είναι άσχημη και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας πάρα πολύ πιθανός, μόλις μια εβδομάδα πριν τις πριαγραμματισμένες Προεδρικές εκλογές

Η πολιορκία κυβερνητικών κτιρίων στην Τρίπολη

Συγκεκριμένα, ένοπλες ομάδες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, το απόγευμα  της Πέμπτης, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης μετά την απόλυση ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου.

«Ένοπλες ομάδες υπό την εξουσία διαφορετικών στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας στην Τρίπολη αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από ευαίσθητες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιωτικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Είπε ότι η κίνηση «ήλθε λίγες ώρες αφότου ο Στρατηγός Abdulkader Mansour ανέλαβε τη θέση του ως διοικητής της περιοχής της Τρίπολης, κατόπιν εντολής του Προεδρικού Συμβουλίου», το οποίο ηγείται επίσημα του στρατού της βορειοαφρικανικής χώρας.

Ο Μανσούρ αντικαθιστά τον Abdulbasit Marwan, ο οποίος κατείχε τη θέση για αρκετά χρόνια και υποστηρίζεται από πολλές ισχυρές ένοπλες ομάδες της Τρίπολης.

Εικόνες που αναρτήθηκαν τη νύχτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ένοπλους άνδρες, που παρουσιάζονται ως υποστηρικτές του Μαρουάν, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, να παίρνουν θέσεις έξω από το αρχηγείο του μεταβατικού πρωθυπουργού Abdulhamid Dbeibah και άλλα βασικά κτίρια.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποβάθμισε την επιχείρηση, λέγοντας ότι διεξήχθη από μονάδες επιφορτισμένες με την ασφάλεια των κρατικών ιδρυμάτων και ότι δεν είχαν περικυκλώσει τις τοποθεσίες.

Η Λιβύη έχει βιώσει μια δεκαετία χάους από την ανατροπή του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, και σήμερα η πρωτεύουσά της βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας σειράς ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.

Η τελευταία  αυτή εξέλιξη στην Τρίπολη σημειώθηκε εν μέσω άλλων  αυξημένων εντάσεων στη χώρα, με τον τελικό κατάλογο υποψηφίων να  μην έχει ακόμη δημοσιευθεί, γεγονός που ωθεί αναλυτές  να εκφράσουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η ψηφοφορία θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί, στις 24 Δεκεμβρίου

 

Η παρέμβαση του ΟΗΕ

Ο αποκλεισμός της πολιτοφυλακής στα κεντρικά γραφεία της προσωρινής κυβέρνησης στην Τρίπολη φαίνεται να μην κλιμακώνεται μέχρι στιγμής περαιτέρω , όταν η  απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς συναντήθηκε με βασικούς στρατιωτικούς ηγέτες για να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε βία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εκλογές.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Stephanie Williams συναντήθηκε με αντίπαλες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις από την ανατολική και δυτική Λιβύη στο λιμάνι της Σύρτης το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να  τερματιστεί  η πολιορκία των κεντρικών γραφείων της προσωρινής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση παραμένει υψηλή στην Τρίπολη λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.

Ο διοικητής της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Σαλάχ Μπαντιέ εξέδωσε μια δήλωση βίντεο αργά την Τετάρτη, απειλώντας ότι θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και ισχυριζόταν ότι θα διώξει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Ουίλιαμς από τη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης, Emad al Sayah, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από αρκετές ημέρες ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Είπε ότι επιβεβαιώνει στον λιβυκό λαό και στους πολιτικούς ηγέτες ότι η επιτροπή του δεν θα αγνοήσει την υποχρέωσή της να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, σεβόμενη τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ωστόσο, ο σαουδαραβικός τηλεοπτικός σταθμός al Arabiya ανέφερε ότι ένα άλλο μέλος της επιτροπής χαρακτήρισε την ημερομηνία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου "ευσεβή πόθο".

Ένας πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Λιβανέζος Tarek al Mitri, δήλωσε στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η Λιβύη είναι να εξαρθρωθούν οι πολιτοφυλακές που προκαλούν όλεθρο στη χώρα».

Ο Burweila συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πολιτοφυλακές είναι πιθανό να «επιτεθούν και να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους». Οι Λίβυοι, προσθέτει, «είναι βαριεστημένοι και αποφασισμένοι να ασκήσουν το βασικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους κυβέρνηση και να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους πίσω, μετά από επτά χρόνια κυριαρχίας και κατοχής από πολιτοφυλακές...».

Ωστόσο, ο Λίβυος αναλυτής Ezzedin Naguil είπε στο Al Arabiya TV ότι πιστεύει ότι «τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία είναι απίθανο να απομακρύνουν τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής τους από τη Λιβύη μέχρι να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους, οι οποίοι πιθανότατα θα περιλαμβάνουν σκληρές διεθνείς διαπραγματεύσεις».

Οι ηγέτες δύο  χωρών, από τους πιο στενούς γείτονες της Λιβύης, του Αλγερινού Προέδρου Abdel Mejid Tebboune και του Τυνήσιου Προέδρου Qais Saeed, συναντήθηκαν την Τετάρτη για να ενθαρρύνουν τους Λίβυους να ψηφίσουν.

Ο Tebboune επέμεινε ότι είναι στο χέρι του λαού να αποφασίσει για τη μοίρα του.

Λέει ότι η λύση στη Λιβύη βρίσκεται στα χέρια του λιβυκού λαού και πρέπει να απαλλαγεί από τους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις 

Το κοινοβούλιο της Λιβύης πρόκειται να συνεδριάσει στην ανατολική πόλη Beida στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί.

 

Νέο Συνέδριο για τη Λιβή από την Ιταλία αυτή τη φορά

Η Africa Intelligence είπε ότι μετά τον Εμμανουέλ Μακρόν και το Παρίσι, η Ρώμη είναι αυτή που θα πρέπει να οργανώσει το επόμενο διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία αυτής της διάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, δεν έχει ακόμη έχει οριστεί και εξακολουθεί να εξαρτάται από την πρόοδο της εκλογικής διαδικασίας.

"Ωστόσο, αυτή η διαδικασία συνεχίζει να καθυστερεί. Ενώ οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές είναι ακόμη προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC) ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου την αναβολή της δημοσίευσης του τελικού καταλόγου των υποψηφίων. Η παρουσία του Saif Al Islam Gaddafi και του στρατηγού Khalifa Haftar στη λίστα είναι πρακτικά μια κήρυξη πολέμου για αρκετές από τις πολιτοφυλακές στη δυτική Λιβύη». Προστέθηκε η Africa Intelligence.

Ανέφερε επίσης ότι η ιταλική διπλωματία αμφιταλαντεύεται ως εκ τούτου μεταξύ της διεξαγωγής της διάσκεψης πριν από τις 24 Δεκεμβρίου, για να επιβεβαιώσει τη σημασία της διατήρησης των εκλογών ή της διεξαγωγής της μετά από αυτήν την προθεσμία προκειμένου να καταρτιστεί ένα νέο εκλογικό ημερολόγιο, λέγοντας ότι η δεύτερη επιλογή θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει απαραίτητη.

Αφού επέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη σημασία της διοργάνωσης των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, παραιτήθηκαν από την αναβολή τους και τώρα τονίζουν ότι η 24η Δεκεμβρίου αντιστοιχεί στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

«Αυτό επισημοποιήθηκε στο τελικό κείμενο της διάσκεψης της 12ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, το οποίο, ενώ ζητούσε επανειλημμένα τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, έλαβε υπό σημείωση το «εκλογικό χρονοδιάγραμμα... έναρξης» εκείνης της ημερομηνίας" ανέφερε  η Africa Intelligence.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η ιταλική διάσκεψη αναμένεται να υιοθετήσει παρόμοια μορφή με τη διάσκεψη του Παρισιού, της οποίας συμπροήδρευσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Λιβύη, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οι  Προεδρικές εκλογές υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά και αν ακόμη γίνουν σίγουρα θα αμφισβητηθούν από τους ηττημένους των εκλογών οδηγώντας τη χώρα σε νέο κύκλο αίματος και βίας.

Οι συνέπειες για Ελλάδα και Κύπρο δεν θα είναι καλές σε τέτοια περίπτωση, αφού η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στρατιωτικά στη Λιβύη και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα έχει απορριφθεί επισήμως  από τη Λιβύη, αφού αυτή δεν θα έχει Πρόεδρο και κυβέρνηση

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν δεν έχει συζητηθεί και εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την επικύρωσή του, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να είναι στον αέρα η  ισχύς του από νομικής και ουσιαστικής άποψης, παρά τα όσα διατυμπανίζει ο Ερντογάν

Κατά συνέπεια το θέμα θα σέρνεται χρονικά, γεγονός που πάλι δεν συμφέρει την Ελλάδα, αφού νέα δεδομένα μπορεί να προκύψουν στην περιοχή, τα οποία ενδεχομένως να μην μας ευνοούν

Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις των κρατών της Μ.Ανατολής  και της Β. Αφρικής επαναπροσδιορίζονται, μετά την Αμερικανική άμπωτι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες να συζητούν μεταξύ τους προσπαθώντας να βρούν λύσεις σε προβλήματα που τις ταλάνιζαν για πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την επαναπροσέγγιση των Αραβικών κρατών με το καθεστώς Άσαντ

Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η αντιπαλότητα Ιράν-Ισραήλ. Ένας πόλεμος μεταξύ τους θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη της περιοχής, δίνοντας ευκαιρία στην Τουρκία να επανέλθει στο προσκήνιο

Κλείνοντας επισημαίνω  αναφορικά με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο  Σάρατζ- Ερντογάν, ότι όπου μπαίνει ο Τούρκος με το στρατό του δεν φεύγει ποτέ, επαληθεύοντας μια ελληνική ρήση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ