Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μακιαβελικό σχέδιο! Η Τουρκία με τους αχυράνθρωπούς της στη Λιβύη επιχειρεί να τινάξει το Συνέδριο στο Παρίσι στον αέρα

Η Τουρκία ενεργοποιεί τα "εξαπτέρυγά της" στη Λιβύη, προκειμένου να δημιουργήσει  τόσο προβλήματα στις Διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την διεξαγωγή Προεδρικών εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2021 και στην εκδίωξη των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται σε αυτή, όσο και στο εσωτερικό της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φιλότουρκη κυβέρνηση απειλεί να μην προσέλθει στο Συνέδριο στο Παρίσι

"Η Λιβύη δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη εάν παρευρεθεί το κατοχικό κράτος του Ισραήλ", αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) Μοχάμεντ Χαμούντα.

«Η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της και στη θέση όλων των Λιβύων και είναι προσηλωμένη στην παλαιστινιακή υπόθεση», ανέφερε στο  "Libyan Observer", ο Χαμούντα.

Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να συμμετάσχει στη διάσκεψη, αλλά εάν επιβεβαιωθούν οι ειδήσεις σχετικά με την πρόσκληση, η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Αυτό έγινε μόλις μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί στη διάσκεψη εάν παρευρεθούν η Ελλάδα, το Ισραήλ ή η "ελληνοκυπριακή διοίκηση¨, όπως αποκάλεσε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

"Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε στη διάσκεψη του Παρισιού στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, του είπαμε τον Μακρόν. Αυτή είναι η θέση μας", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο κορυφής των G-20 στη Ρώμη. 

«Εάν αυτές οι χώρες πρόκειται να παρευρεθούν στη διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει επίσης ανάγκη αποστολής ειδικών εκπροσώπων», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου.

Απειλές για κήρυξη πολέμου αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Στρατάρχης Χαφτάρ

Την Πέμπτη, ο Αρχηγός του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Khaled Al-Mishri, δήλωσε ότι ο Στρατάρχης Khalifa Haftar δεν θα κυβερνήσει ποτέ τη χώρα , ακόμη κι αν  αυτό κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς

«Εάν ο Χάφταρ γίνει Πρόεδρος, η δυτική περιοχή θα πάρει τα όπλα και θα πολεμήσει», είπε ο Αλ Μίσρι σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera.

Ο Στρατάρχης Khalifa Haftar είναι  ως γνωστόν ο Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη.

Ο Αλ-Μισρί απέρριψε τους εκλογικούς νόμους που επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης , που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, λέγοντας  ότι ο νόμος είναι «προσαρμοσμένος» για να αναλάβει ο Χάφταρ την Προεδρία.

«Οι χώρες που υποστηρίζουν τον Χάφταρ ήταν πίσω από τους νόμους που σχετίζονται με τις εκλογές, οι οποίοι ήταν προσαρμοσμένοι σε αυτόν», υποστήριξε.

Κάλεσε για «δέσμευση σε όσα συμφωνήθηκαν από το συνταγματικό έγγραφο, την πολιτική συμφωνία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ  υποστήριξε επίσης ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν την απαραίτητη επιρροή στη Λιβύη».

Ο Αλ Μίσρι είπε ότι οι εκλογικοί νόμοι δεν λαμβάνουν υπόψη την πολιτική συμφωνία, τα αποτελέσματα του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF) . 

Προειδοποίησε ότι η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης θα επανέλθει εάν ο Χάφταρ εκλεγεί Πρόεδρος και η χώρα θα διαιρεθεί ξανά.

«Νομίζω ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε:

«Εάν ο Χάφταρ γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Λιβύης, δεν θα μπορέσει να ελέγξει την κατοικημένη δυτική περιοχή. γιατί οδήγησε έναν αιματηρό πόλεμο για χρόνια εκεί, και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτήν την περιοχή », σημείωσε ο Αλ-Μισρί.

Τον Σεπτέμβριο, ο Αλ-Μισρί κάλεσε το κοινοβούλιο να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ageela Saleh ανακοίνωσε την επικύρωση του νόμου για τις προεδρικές εκλογές που εκδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το HCS απέρριψε αυτό το βήμα και είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει τον νόμο «που ψηφίστηκε χωρίς νόμιμη ψήφο ή συναίνεση».

Σε μια δήλωση Τύπου, ο Αλ-Μισρί είπε ότι το Συμβούλιο του έχει ετοιμάσει έναν συνταγματικό κανόνα και πρότεινε να τον συμπεριλάβει στη συνταγματική δήλωση. Πρότεινε επίσης να διεξαχθούν πρώτα οι κοινοβουλευτικές εκλογές για τη σύσταση ενός κοινοβουλίου με δύο σώματα ,γερουσιαστές και αντιπροσώπους, στις 24 Δεκεμβρίου.

«Στη συνέχεια και μετά από  ένα χρόνο, το σχέδιο συντάγματος θα επανεξεταστεί και θα εγκριθεί και τότε  θα οριστεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, κάτι που δεν βλέπουμε ότι δημιουργεί σταθερότητα στη Λιβύη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Al-Mishri ισχυρίστηκε ότι το HCS διαθέτει ορισμένες αρμοδιότητες σε συνεργασία με το κοινοβούλιο της χώρας. «Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία, επικυρώνονται νόμοι , μετά από συναίνεση μεταξύ των δύο βουλών», είπε.

Η Τουρκία βρίσκεται σε απόγνωση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει στη Λιβύη και πως βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία

ΗΠΑ-Ισραήλ υποστηρίζουν την εκλογή του Στρατάρχη Χαφτάρ στην Προεδρία της χώρας , γεγονός που θα σημαίνει σε περίπτωση εκλογής του που σημειωτέον μοιάζει πολύ πιθανή, καταστροφή για την Τουρκία και πέταγμα στα σκουπίδια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ, με συνέπεια ακύρωση στην πράξη της "Γαλάζιας Πατρίδας" .

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αχυράνθρωποι της Άγκυρας απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Συνέδριο στο Παρίσι, με την άρνηση συμμετοχής της μεταβατικής τουρκόφιλης κυβέρνησης σε αυτό,  αλλά και με νέο αιματοκύλισμα τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε δηλώσει στον για τη Μακρόν για Λιβύη: Δεν θα παραβρεθούμε στην Διάσκεψη του Παρισιού αν είναι Ελλάδα, Ισραήλ και Ελληνοκύπριοι

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ