Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στην κόψη του ξυραφιού! Η Ελλάδα παρούσα στη Λιβύη με τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται ένα μήνα μετά τις Προεδρικές

Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν στη Λιβύη με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να λείπουν αλλαγές σε χρονοδιαγράμματα και αποφάσεις αναφορικά με την ημερομηνία και το θεσμικό πλαίσιο των εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν ένα μήνα μετά τις Προεδρικές εκλογές

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε νόμο για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν ένα μήνα μετά τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Αμπντουλάχ Μπλάιχ, δήλωσε ότι έχουν εγκρίνει όλα τα άρθρα του νόμου, τα οποία θα διατηρήσουν το Κοινοβούλιο με τον ίδιο αριθμό βουλευτών.

https://www.youtube.com/watch?v=fxywAXbZeNc

Επισήμανε ότι ο εγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από 70 με 75 βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

"Ο νόμος βασίζεται στους κανόνες των τρεχουσών κοινοβουλευτικών εκλογών, αλλά θα στραφεί στην ψηφοφορία μεμονωμένων υποψηφίων και όχι σε λίστες", εξήγησε ο Μπλάιχγκ.

Ο οδικός χάρτης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ζήτησε κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά δεν διευκρίνισε συνταγματική ή νομική βάση για την ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν ανέφερε γιατί οι βουλευτικές εκλογές  προγραμματίστηκαν να διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Το Κοινοβούλιο εξέδωσε τον προεδρικό εκλογικό νόμο στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Ύπατη Εθνική Επιτροπή Εκλογών της χώρας (HNEC) ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι έλαβε τον νόμο.

Το Κοινοβούλιο υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα προέβη στην απόσυρση της εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) αλλά την διατήρησε  ως υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Διαδηλώσεις κατά Χαφτάρ και Καντάφι

Μέσα σε όλα αυτά οι ηγέτες του λεγόμενου «Ηφαιστείου της Οργής» οργάνωσαν διαδήλωση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με τίτλο «Όχι σε εκλογές με τους εγκληματίες πολέμου,  Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και Χαλίφα Χάφταρ», κατά τη διάρκεια των οποίων ζήτησαν τη φυλάκιση του «Χαλίφα Χάφταρ» », ισχυριζόμενοι ότι είναι Αμερικανός πολίτης και προειδοποίησαν επίσης την Ύπατη Εκλογική Επιτροπή να μην αποδεχτεί την υποψηφιότητα του υιού  Καντάφι.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης την αποστολή του ΟΗΕ να λάβει νομικά μέτρα εναντίον του Χαφτάρ, κάλεσαν, επίσης, το Προεδρικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση να επισπεύσουν την έναρξη του σχεδίου εθνικής συμφιλίωσης.

Ένας από τους διαδηλωτές, ο Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ, είπε:

«Το μήνυμά μας προς την αποστολή του ΟΗΕ είναι ότι δεν θα ξεχάσουμε το καλύτερο ή το χειρότερο για εμάς, οπότε απορρίπτουμε τον διορισμό του Σαΐφ αλ Ισλάμ και του Χαφτάρ για την προεδρία της Λιβύης».

Ένας από τους διαδηλωτές,  φώναζε ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για να αντιμετωπίσουμε τον Χάφταρ: είτε να αφαιρεθεί η (λιβυκή)  υπηκοότητά του και να τον διώξουμε από τη Λιβύη, είτε με πόλεμο εναντίον του.

Ένας άλλος είπε, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή και δεν αποδεχόμαστε την επιστροφή της στρατιωτικής κυριαρχίας στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελληνική παρουσία στη Λιβύη 

Με την υπογραφή μίας συμφωνίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και το Libian Investment Autority, το μεγαλύτερο επενδυτικό οργανισμό του κράτους της Λιβύης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας, καθώς επίσης και συνολικά 55 συναντήσεις των ελληνικών εταιριών, επέστρεψε στις αποσκευές του, χθες το βράδυ στην Αθήνα από την Τρίπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης από την διήμερη επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποίησε στη Λιβύη μαζί με περίπου 20 ελληνικές εταιρείες.

Επιπροσθέτως ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, έκοψαν χθες και την κορδέλα των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Libya Build, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, όπου η Ελλάδα έχει τώρα και δικό της εθνικό περίπτερο.

Στόχος της Ελλάδας  είναι  κυρίως η ανάληψη έργων από τις ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς υποδομών, μεταφορών, ενέργειας, μεταφοράς τεχνογνωσίας" , καθώς και η  αποκατάσταση  της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας με την Ελλάδα και ως εκ τούτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημιουργούνται προοπτικές για κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες, εξαγωγικές εταιρείες στα δομικά υλικά, στα μάρμαρα, στα αλουμίνια. 

Στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι  να γίνουν οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου στη Λιβύη, η αποκατάσταση των ιστορικών σχέσεων με τη Λιβύη και η κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

https://www.youtube.com/watch?v=nxSArSO3gTs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ