Ένοπλες Συρράξεις

Πρώτο πιάτο Λαβρώφ πριν την συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν: Ζητάει την ταυτόχρονη αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, ζήτησε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ρωσίας.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια  συνάντησης που πραγματοποίησε ο Menfi αργά την Παρασκευή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Προεδρίας, ο Μένφι τόνισε τη σημασία του ρόλου της Μόσχας στην επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας της Λιβύης.

Ανέφερε ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη ταυτόχρονης απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, καθώς και την προώθηση των προσπαθειών συμφιλίωσης για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν εγκαίρως.

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξήρε επίσης το Συμβούλιο της Προεδρίας για την καθοδήγηση της εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.

«Ο Λαβρόφ επαίνεσε τα βήματα που έλαβε πρόσφατα το συμβούλιο για την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων στο πλαίσιο της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ένταση στη Λιβύη έχει αυξηθεί μεταξύ του λιβυκού κοινοβουλίου, του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας και της κυβέρνησης ενότητας για τις εκλογικές εξουσίες και νόμους.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο απέσυρε την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση ενότητας του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπ, μια κίνηση που απειλεί τα σχέδια για την έγκαιρη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας της Λιβύης, Χαλίντ Μισρί, επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της έως ότου οι εκλογές της χώρας προγραμματιστούν για τις 24 Δεκεμβρίου.

Τα χαστούκια των Τούρκων στη Λιβύη

Πρίν λίγους μήνες είχαμε την απόφαση κόλαφο για την Τουρκία , με την οποία ο Αραβικός Σύνδεσμος την καλούσε να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αλλά ούτε και να επιβουλεύεται την εδαφική τους κυριαρχία, καλώντας την να αποχωρίσει στρατιωτικά από τη Συρία και τη Λιβύη.

Στη συνέχεια  είχαμε την κίνηση του Στρατάρχη  Χαφτάρ, που ανέστειλε επίσημα τα στρατιωτικά του καθήκοντα, προκειμένου να διεκδικήσει όπως όλα δείχνουν το αξίωμα του Προέδρου της Λιβύης

Ακολούθησε  η εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Λιβυκού Κοινοβουλίου με την οποία  αυτό απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την μεταβατική κυβέρνηση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα. 

Αυτό ήταν κάτι το οποίο αιφνιδίασε τόσο τους Τούρκους, όσο και τον φιλότουρκο μεταβατικό Πρωθυπουργό της Λιβύης, ψαλιδίζοντας τα φτερά τους

Πρόσφατα είχαμε ρηματική αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν.  ο οποίος ζητούσε  ονοματίζοντας την Τουρκία  την αποχώρηση των μισθοφόρων  της και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών της από τη Λιβύη

Τώρα είχαμε ανάλογη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ , ο οποίος ζητάει την ταυτόχρομη αποχώρηση μισθοφόρων  και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών τρίτων χωρών, δείχνοντας χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την Τουρκία

Όπως διαπιστώνεται τα χαστούκια που έχει δεχθεί η Τουρκία στη Λιβύη είναι δυνατά και συνεχόμενα. Ωστόσο ο Ερντογάν μέχρι στιγμής εμμένει παρά την Διεθνή κατακραυγή στη θέση του για παραμονή των στρατευμάτων του στη χώρα

Η Τουρκία αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για τις εκλογές στη Λιβύη

Έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και ιδιαίτερα όταν εκφράστηκε για το θέμα ο ΥΠΑΜ Ακάρ ο οποίος  έλεγε ότι " Δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από τη Λιβύη", τονίζοντας ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν ήταν ξένη δύναμη που αναπτύχθηκε στη Λιβύη.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι ιδιαίτερα σημαντική από στρατηγικής άποψης, για τη διατήρηση του αποτυπώματός της στην Αφρική, ενώ η αεροπορική βάση στο al Watiya και η ναυτική στη Μισράτα, προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες στην Τουρκία από αυτή την άποψη, αλλά για την υλοποίηση του οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τυχόν πλήρης στρατιωτική αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη, θα ισοδυναμούσε με τεράστια αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αφού ουσιαστικά  η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική πίεση στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης για αποδοχή και νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ.

Τα σενάρια για τη Λιβύη είναι τρία: η διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο,, η επανάληψη εχθροπραξιών και τέλος το ενδεχόμενο τριχοτόμησης της χώρας σε τρία κρατίδια με οικονομική αυτοτέλεια, όπου  το καθένα θα έχει τα δικά του έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτω από μια πολύ χαλαρή Ομοσπονδία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...