Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ταλιμπάν: ''Το Παντζσίρ είναι στα χέρια μας'' - Βόρεια Συμμαχία: ''Δεν έπεσε η περιοχή, είναι ψεύτες''!

Οι Ταλιμπάν ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην Καμπούλ, καθώς ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την επαρχία Παντζσίρ, με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλέον όλο το Αφγανιστάν, την ίδια στιγμή πάντως, τα «λιοντάρια του Παντζσίρ» αρνούνται την είδηση και διαψεύδουν τις πληροφορίες.

https://twitter.com/MuradGazdiev/status/1433831666297020418

Το Παντζσίρ, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν και αποτελεί βασικό στρατηγικό δρόμο προς την Ανατολή, ήταν η τελευταία περιοχή που αντιστεκόταν σθεναρά στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει τον περασμένο μήνα.

Οι πιστοί της πρώην αφγανικής κυβέρνησης κατέφυγαν στη συγκεκριμένη επαρχία σχηματίζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν», ενώ έγιναν γνωστοί στα διεθνή Μέσα ως «λιοντάρια του Παντζσίρ».

Όπως ωστόσο ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν, μετά από σφοδρές συγκρούσεις, κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το Παντζσίρ, ελέγχοντας πλέον όλη τη χώρα.

Μιλώντας επίσης στο Sputnik, πηγή από το αρχηγείο της αστυνομίας της Καμπούλ επιβεβαίωσε πως η επαρχία έχει καταληφθεί και ότι η αυτοαποκαλούμενη προσωρινή κυβέρνησή της έχει καταρρεύσει.

«Η επαρχία Παντζσίρ έχει πέσει. Όλοι οι άνθρωποι και οι στρατιώτες της αντίστασης έχουν αιχμαλωτιστεί από τους μαχητές. Ο Αμρουλάχ Σάλεχ (αυτοανακηρυγμένος εν ενεργεία πρόεδρος) και ο Αχμάντ Μασούντ (ο αρχηγός των δυνάμεων της αντίστασης) έχουν φύγει», ανέφερε.

Ο Σάλεχ είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter για τον αποκλεισμό του Παντζσίρ από την ανθρωπιστική βοήθεια, περιγράφοντας τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτών «ως εργαλεία εκκαθάρισης ναρκών».

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων της αντίστασης είχε γράψει στο Twitter ότι οι πιστές στον Σάλεχ και τον Μασούντ δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση 8.000 μαχητών Ταλιμπάν το βράδυ της Πέμπτης (03/09) μετά από πολλές ώρες μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «λιοντάρια του Παντζσίρ», καθοδηγούμενα από τον Αχμάντ Μασούντ, γιο ενός ηγέτη αντι-Ταλιμπάν που δολοφονήθηκε το 2001, σκότωσαν μάλιστα «450 τρομοκράτες και αιχμαλώτισαν 130 ακόμη».

*Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες

Τρεις άλλες πηγές των Ταλιμπάν, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν το κίνημα πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε επίσης ότι η  Παντζσίρ έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Παντζσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν.

«Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν από τους μαχητές, (ο αντιπρόεδρος) Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Νωρίτερα, η πρεσβεία του Αφγανιστάν στην Μόσχα, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την αλλαγή εξουσίας στην Καμπούλ, ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει πολλές μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες των Ταλιμπάν».

«Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στην χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στην διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.

Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στην χώρα. Παράλληλα η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.

Σφοδρές συγκρούσεις με τα λιοντάρια του Παντζσίρ

Στην κοιλάδα Παντζσίρ, βορείως της Κανταχάρ, μαίνονταν, νωρίτερα, σφοδρές μάχες σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Dailymail.

Η κοιλάδα Παντζσίρ ήταν το μοναδικό μέρος του Αφγανιστάν που δεν ήλεγχαν οι Ταλιμπάν.

Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με βαριά οπλισμένες μονάδες των Ταλιμπάν που σφυροκοπούν την περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι Ταλιμπάν έχουν στην διάθεση τους βαρύ οπλισμό που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί. 

Βίντεο που  αναμεταδίδει η Dailymail δείχνει ότι οι Ταλιμπάν εκτός από βαρύ οπλισμό, στέλνουν στην κοιλάδα Παντζσίρ ακόμα και ελικόπτερα Black Hawk!

Δείτε το βίντεο

https://twitter.com/theragex/status/1433840396875014147
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1433839918397149184https://twitter.com/NorthernAliance/status/1433842123275599875

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ