Ένοπλες Συρράξεις

Τακτική «διαίρει και βασίλευε» από την Τουρκία στο Β. Ιράκ - Βάζουν τους Κούρδους να σκοτωθούν μεταξύ τους

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας μίλησε σε διάσκεψη που διοργάνωσε το Κέντρο Διαλόγου Al-Rafidain, όπου ο Κούρδος ομόλογός του είχε εκφράσει τις ανησυχίες του μια μέρα νωρίτερα για την εντατικοποίηση της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ.

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν να αποβάλουν τους Κούρδους αντάρτες από το βόρειο Ιράκ, εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την αυτονομιστική ομάδα.

Ο υπουργός Άμυνας Τζούμα Ινάντ δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις του Ιράκ θα βοηθήσουν τους Κούρδους ομολόγους τους στον εξαναγκασμό  σε φυγή από τη χώρα των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι διατηρούν βάσεις στην ορεινή συνοριακή περιοχή Τουρκίας-Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=MbKxqMjseZk

«Αν είχαμε αρκετή δύναμη και δεν είχαμε άλλα] ζητήματα να αντιμετωπίσουμε όπως να εξαλείψουμε τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, θα είχαμε ξεριζώσει το PKK », δήλωσε ο Ινάντ σε διάσκεψη που διοργάνωσε το Κέντρο Al-Rafidain για Διάλογος (RCD) στη Νατζάφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι παρατηρήσεις του στη διάσκεψη RCD ήρθαν μια μέρα αφότου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πεσμεργκά της κουρδικής κυβέρνησης μίλησε για την ίδια εκδήλωση, εκφράζοντας ανησυχίες για την εντατικοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK στο ιρακινό έδαφος.

Το ζήτημα είναι ένα σημείο ανάφλεξης των εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας, της Βαγδάτης και της κουρδικής ημιαυτόνομης κυβέρνησης, με αξιωματούχους από κάθε πλευρά να παροτρύνουν την άλλη να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της ομάδας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τη Δευτέρα, ένα όχημα που φέρεται να μετέφερε μαχητές του ΡΚΚ έγινε στόχος τουρκικών βομβαρδισμών κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια , η δεύτερη τέτοια επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Κούμα Ινάντ Σαντούν ανακοίνωσε ότι η χώρα του συμφώνησε με την Τουρκία να αγοράσει μη επανδρωμένα UAV Bayraktar TB2 και επιθετικά ελικόπτερα AT12 TAT9, σύμφωνα με πηγές από την "Defense Express".

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο περιθώριο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης "IDEF 2021", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 16 έως τις 20 Αυγούστου φέτος.

https://www.youtube.com/watch?v=UVrQzg6wSYo

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια τέτοια συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την είδηση ​​ότι σχεδόν όλα τα  μαχητικά αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι καθηλωμένα στο έδαφος

Συγκεκριμένα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μόνο έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τα 34 διαθέσιμα παρέμειναν επιχειρησιακά  στην ιρακινή αεροπορία, αν και στις αρχές του 2021 υπήρχαν 20 τέτοια αεροσκάφη έτοιμα για μάχη.

Η ιρακινή αεροπορία αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση το 2021, αφού τα ρωσικά Su-25 και τα αμερικανικά F-16, δεν συντηρούνται και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να μην είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από το Ιράκ και συγκεκριμένα τα κινεζικά drones CH και τα αμερικανικά τακτικά drones ScanEagle.

Υπάρχουν δύο λόγοι - έλλειψη ανταλλακτικών και υποστήριξη εδάφους, λόγω συχνών επιθέσεων στις βάσεις που χρησιμοποιούν αυτά.

Το 2020, το Ιράκ απέτυχε και πάλι να ολοκληρώσει τις αποστολές αεροπορικής υποστήριξης από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αλλά τότε ο λόγος ήταν διαφορετικός-η απειλή του ιού COVID-19.

Από τα παραπάνω εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα-διαπιστώσεις:

H Τουρκία πούλησε μέχρι στιγμής άγνωστο αριθμό από μη επανδρωμένα UAV Bayraktar TB2 και επιθετικά ελικόπτερα AT12 TAT9 στο Ιράκ.

Το Ιράκ ωθεί τους Κούρδους Pesmerga με προτροπή των Τούρκων φυσικά, να στραφούν κατά του ΡΚΚ, διώχνοντας το από το Β. Ιράκ.

Ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Κούρδων στο Β. Ιράκ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράκ και της Τουρκίας.

Το Ιράκ το εξυπηρετεί γιατί θα αδυνατίσει η στρατιωτική ισχύς των Pesmerga και συνεπώς θα είναι ευκολότερος ο περιορισμός στη συνέχεια των δικαιωμάτων αυτονομίας που διαθέτουν σε σχέση με το κεντρικό κράτος του Ιράν, τους δε Τούρκους τους συμφέρει αφενός για αυτό καθαυτό την εξάλειψη του ΡΚΚ, αφετέρου να παρεμποδίσουν την ενότητα του κουρδικού κινήματος για την δημιουργία Κουρδικού κράτους

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ